ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кацаров пред директора на ECDC: Битката за живот трябва да вземе превес над битката за гласове на избирателите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:25 / 08.11.2021Коментари (1)1922
©
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се срещна с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) д-р Андреа Аммон. В срещата участваха заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Димитър Петров, началникът на кабинета Лидия Чорбанова, съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Д-р Кацаров и д-р Аммон обсъдиха епидемичната обстановка в страната, основните предизвикателства, пред които сме изправени в разгара на поредната вълна от COVID-19, ваксиналното покритие у нас, както и връщането на учениците в клас.

Д-р Кацаров посочи причините за ниските нива на ваксинация у нас. По думите му те са свързани с нашата история, религия, народопсихология. "От друга страна популистките правителства, които управляват страната ни през последните години, ни превърнаха в модел на корумпирана държава. Това е благоприятна среда за развитие на теории, които не са базирани на науката“, посочи здравният министър. И уточни, че от 1 година сме в политическа криза, а от 6 месеца – в предизборна кампания. "Партиите правят всичко възможно да спечелят повече гласове, като прокарват антиваксърски мнения. В тази ситуация е много трудно да се прилагат непопулярни мерки. Дори най-меките ограничения са причина за протест“, обясни д-р Кацаров и  посочи: "Чакаме изборите в неделя, да се успокоят политическите страсти и битката за живот да вземе превес над битката за гласове на избирателите.“

По време на срещата здравният министър припомни, че преди 2 седмици у нас е въведен "зеленият сертификат“ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19. По думите му през този период над 250 хил. души са се имунизирали с първа доза от ваксините срещу COVID-19. "Рязко се увеличи и броят на направените тестове. По този начин повече безсимптомни хора се изолират навреме, което  спомага за намаляване разпространението на COVID-19“, посочи д-р Кацаров.

"Сегашната вълна е най-тежка в сравнение с предишните. Над 30% повече са заразените, но общата смъртност е по-ниска, броят на хоспитализираните е по-малък. Това се дължи на възможността за лечение в извънболнична помощ в т. нар. COVID зони. Също така още през лятото разработихме и Национален план за справяне с пандемията“, изтъкна той.

Д-р Аммон от своя страна посочи: "Не само България е с ниски нива на ваксинация. Вирусът мутира и затова тази вълна е по-опасна. Трябва да въвеждате мерки, които да са адаптирани към страната Ви. Много важно е до хората да стигат съобщения, на които те да вярват. В повечето държави лекарите са хората, на които най-много се има доверие.“ Д-р Кацаров обясни, че е създаден Обществен съвет по ваксинация с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

Двамата обсъдиха и връщането на учениците в училище. "Малко са ваксинираните ученици в България на възраст между 12 и 18 г. В общините с висока заболяемост децата не ходят на училище. Надяваме се тази седмица в клас да върнем най-малките ученици от първи до четвърти клас, като децата ще бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи тестове. Учителите и персоналът, които нямат "зелен сертификат“, също ще се тестват. Целта е и учениците, и учителите да се върнат в безопасна училищна среда“, подчерта здравният министър.

И д-р Аммон, и д-р Кацаров са категорични, че разумът трябва да надделее над страха, а хората трябва да осъзнаят, че справянето с пандемията зависи от усилията на всеки един от нас. Д-р Аммон разговаря и с експерти от Националния център по заразни и паразитни болести.

В програмата на директора на ECDC е включена среща във виртуален формат с експертните съвети по "Епидемиология“, "Инфекциозни болести“, "Клинична имунология“, както и с представители на всички регионални здравни инспекции, на Етичната комисия за клинични изпитвания, на Българския лекарски съюз.



Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
долен ПРОСТАК-АНТИВАКСЪР,наври се където искаш,всички знаят какво голямо и миризливо си!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: