ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
КАТ ще дебне пешеходците по тъмно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:32 / 11.11.2014Коментари (7)1736
© Plovdiv24.bg
Служителите на КАТ започват да дебнат пешеходците за нарушения в тъмните части на денонощието. Инициативата "Водачи и пешеходци за толерантност на пътя" е част от традиционната полицейска акция "Зима". Идеята е да бъдат сведени до минимум жертвите, които ежегодно се дават на пътя. Катаджиите ще следят предимно тези, които се движат неправилно извън населените места.

Глобите за тези, които нарушават правилата е между 20 и 50 лева. От началото на годината има глобени близо 10 хил. души. Статистиката показва, че голяма част от загиналите пешеходци са на възраст над 65 години.

От КАТ съветват да не се навлиза в пътя рязко, да се оглеждат добре, да се използват осветените места за пресичане и по възможност там, където има пешеходни пътеки.

Пътните полицаи предупреждават, че дават още седмица толеранс за подготвянето на автомобилите за зимата. В този период те няма да глобяват, а само ще съветват шофьорите. След това обаче започват със санкциите. Акция "Зима" ще продължи до 30 ноември, докогато ще се извършва пътна техническа проверка на превозните средства.

Инспекциите са по т.нар. метод "широкообхватен контрол", при които се спират по няколко коли накуп. Там полицаите проверяват на място регулирането на фаровете, както и изправността на чистачките. Измерва се и грайферът на гумите. Засега обаче шофьорите не се глобяват, стига нарушенията да не са прекалено фрапантни.

Санкциите, които се предвиждат за неработещи чистачки, изгорели крушки на фаровете, неизправни отоплителни системи в купето и на прозорците, гуми с изтрит грайфер ще са между 30 и 50 лева.

В случай че повредите създават опасност от катастрофа, санкцията може да скочи до 150 лв. За такива технически неизправности катаджиите ще могат да спират и колите от движение до отстраняването на повредите.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.11.2014 г.
+5
 
 
А полицаите кой ще ги дебне дали спират по пешеходните пътеки? Не мога да се сетя за случай в който полицейски автомобил е спрял на пешеходната пътека за да пресеча дали аз или някой друг... а и като цяло те не само това не спазват.. В един Димитровград почти всички спират по пешеходните патеки а тук 1 от 20 коли я спре, я не...
+4
 
 
Имам усещането, че пешеходците сами си търсят белята със своята безотговорност. Вчера една група млади хора тръгва да пресича без да се оглежда. Как да е спирам. В това време половината от групата минават пред мен, другата половина зад мен. Пострадали няма. Потеглям, вече включвам на втора и един закъснял младеж от групата с гръб към мен припка да ги догони. Пак успях да спра. При такова излизане на платното може и да не успееш да спреш...Нямам думи. Не че шофьорите сме съвсем читави...
Aнонимен
на 11.11.2014 г.
+6
 
 
Не че пешеходците всички спазват правилата,но пешеходна пътека за повечето шофьори в Пловдив е нещо непознато и се пресича с риск за живота често,дори на такава означена със съответните знаци.Най-кошмарно е да се пресича на пътека с кръгово кръстовище.
+4
 
 
Да застанат в Тракия до Кауфланд цивилни и да видят как се пресича. Надали и 5% от пешеходците пресичат правилно. Трябва глобите за тях да скочат на 200 лева. Не може да глобяваш шофьор за неспиране на пешеходна пътека, т.е. отнемане предимството на пешеходеца, с 200 лева, а пресичащ на червено или извън пешеходната пътека, т.е. отнемане на предимството на шофьора от страна на пешеходеца, да се наказва с 20 лв, т.е. 10 пъти по-малко! Освен това в тъмната част на денонощието пешеходците много трудно се забелязват, заради тъмните дрехи, които носят. По някакъв начин - дали на обувките или на предметите, които носят да има прикрепени светлоотразителни елементи. А по отношение на пияните шофьори, бих приветствал отново акцията за конфискация на автомобилите, предприета преди години от тогавашния Апелативен прокурор на Пловдив - Росен Димов. По отношение на пътищата - освен жестоки глоби за длъжностните лица - кметове, зам. кметове, управители на ОПУ и др., и лишаване от свобода за известен период от време
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: