ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
КАТ готви страховити промени за шофьорите!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:57 / 28.02.2018Коментари (2)11812
© Plovdiv24.bg
Пътна полиция" ще закупи нови 20 стационарни радара за скорост, които ще бъдат монтирани по шосетата в страната. Така броят им ще нарасне почти двойно - на 43, съобщава "Монитор". В момента действащите радари са 23 и техните места постоянно се сменят. С новите бройки ще бъдат обхванати всички основни артерии в България. Това става ясно от последното заседание на държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. На провелата се в понеделник среща е обсъдено закупуването на 20 броя стационарни камери за контрол на скоростните режими. 

Цената на едното устройство ще е 120 хил. лева. Общата ориентировъчна стойност на обществената поръчка ще е в размер на 2,4 млн. лева. Освен това е гласувано и вземането на 28 преносими камери, всяка от които ще струва по 65 хил. лева. Общата цена за тях ще е 1,820 млн. лева. "Пътна полиция" ще се оборудва и с газхромотографи, чиято обща стойност ще е 1 236 млн. лева. С тях ще се измерва количеството изгорели газове, които изхвърлят автомобилите. При завишаване на стойностите колите, които бълват пушилки, ще бъдат спирани от движение. 

Нови технически попълнения в редиците на КАТ ще има и с т.нар. "стационарни дрегери" или "доказателствени анализатори". Те ще показват много по-точно употребеното количество алкохол или наркотици от водачите. Освен това данните от уредите ще важат и пред съда. Според последните промени, ако водач откаже проверка с дрегер или полеви тест, не приема показанията от уреда, извършената проба от полицаите е некачествена или невалидна или физическото състояние на проверявания не позволява извършването й, тогава проверката за алкохол в кръвта ще се прави с доказателствен анализатор или с химическо изследване. 

За наркотични вещества или техни аналози ще се проверява с химико-токсикологично изследване. Едва когато при проверката на пътя техническото средство отчете над 1,2 промила, за което законът предвижда затвор, или при отказ от проверка с дрегер, катаджията трябва да съпроводи водача до медицинското заведение за изследване. Редът е същият и при установено наличие на наркотици или техни аналози. В случаите, когато пътни полицаи задължително посещават пътно-транспортно произшествие, те ще бъдат длъжни да тестват водачите за алкохол. 

Останалите участници в произшествието също могат да бъдат проверявани, ако има такава необходимост. Тестовете за наркотици ще стават по преценка на катаджиите. Тоест, както и досега - униформените ще преценяват на око. Както вече стана ясно, новата наредба узаконява използването на т.нар. доказателствен анализатор. Закупуването на новите 100 уреди ще струва на МВР 2 млн. лева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
в цоцането на данъците ни са големи професионалисти.. ех, само и да си вършеха съвестно и постоянно работата, равни нямаше да имат...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: