ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Иван Костов: Чакам извинение от всички българи, които ме обвиниха в приватизацията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:58 / 23.02.2020Коментари (20)12796
© бТВ
Петър Стоянов се е обаждал за приватизацията, най-вече със смущението, че се губи доверието към Обединените демократични сили. Това каза Иван Костов, премиер на България в периода 1997 - 2001 г. Пред bTV по повод на интервю с професор Стив Ханке, който обяви, че е отнесъл куфар с доказателства за корупционни сделки на президента Петър Стоянов за корупционни сделки, а той от своя страна се е обадил на Костов с думите "професор Ханке те е хванал в крачка".

"Питал е за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара - никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да ми каже, че ме хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал", уточни Костов.

Бившият премиер призна, че е имало сигнали за корупция, но те са били препратени към прокуратурата. Той допълни, че подобни сигнали е имало от профсъюзите и от частни лица.

"500 сделки след 2001 г. бяха проверени. Не е вярно това, което се твърди в момента, че е изтекла давността и затова нарушенията са останали безнаказани. Бяха повдигнати обвинения на шефа на Агенцията по приватизация Захари Желязков, Александър Божков, министри от правителството - поне двама", каза политикът и допълни, че обвиненията са паднали в съда.

Костов обясни твърдението на Ханке с наранено его, защото бившият премиер не го е приемал за баща на българския Валутен борд. Относно рокадата на 10 министри в навечерието на Коледа през 1999 г., политикът отговори, че до това се е стигнало след доклад на НСБОБ и НСС за корупция.

"Петър Стоянов реши да изнесе тази информация по време на президентските избори при кандидатстването за втори мандат и видяхте какво се случи. Хората не реагираха добре на такава информация и той загуби изборите", допълни Костов.

Политикът разказа, че тогавашният съпруг на Надежда Михайлова (б.р. министър на външните работи в правителството на Иван Костов) е участвал в приватизационни сделки, въпреки изричната забрана членове на СДС и техни роднини да купуват предприятия. Той допълни, че винаги е реагирал при информация, че хора от правителството вършат нередности.

"Защо да я сменям? Мъжът ѝ е участвал в приватизацията, но нарушил ли е закона? Никой не е доказал, че е нарушил закона. Аз никога не съм твърдял, че приватизацията носи справедливост за всички", допълни той.

Костов заяви, че се допуска груба фалшификация на фактите за приватизационния процес у нас.

"Говори се, че са приватизирани активи, измисля се стойността на активите, въпреки официалните данни. А те са в НСИ и в Агенцията по приватизация. Всеки може да отвори и да си прочете кой колко е приватизирал. Не активи, а предприятия се приватизираха - те имаха активи, но и пасиви", уточни бившият премиер.

Костов цитира сметки, според които почти 33% от приватизацията е извършена при Жан Виденов. В тях влизат 2% от правителството на Любен Беров. 54% са приватизиране по времето на управлението на ОДС. Останалите са приватизирани в следващите правителства.

"Нито аз, нито който и да било от моето семейство, мой роднина, не е участвал в процеса на приватизацията. Ролята на министър-председателя е да управлява огромен обществено-икономически процес на смяна на системата. Изважда се страната от катастрофа, създава се частно предприемачество и пазарна икономика. Това са управлявали министър-председателите. Елате да търсим в Драгалевци в мазето къде е онази 50% купена от мен собственост. Чакам извинение от българското общество, което ме набеди, че съм купил едва ли не половината от нещата от приватизацията. Огромна задушаваща пбществените представи лъжа. Това е истинска измама, защото аз нищо не съм купил", завърши Иван Костов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Толкова много доказателства има че си продажник не ми е ясно колко безочлив може да си за да искаш извинение? Извиниение за какво? Че не успя да заграбиш всичко ли?
+5
 
 
Бих ти кензал на гроба ако може жив да те зарият
на 23.02.2020 г.
+5
 
 
Ела да се видим и ще ти се извиня. Не един път, няколко пъти ще ти се извиня. И на всички, които те подкрепят ще им се извиня.
на 23.02.2020 г.
+6
 
 
тоя крадлив циг*анин е по-нагъл и от комунистите .....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: