ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ивайло Шопски: Кампанията на "Възраждане" за еврото подвежда хората
Автор: ИА Фокус 20:38 / 17.01.2023Коментари (0)2095
© Facebook
"Това не е състезание, ние не сме заплаха за политическия проект на "Възраждане", въпросите са различни и всеки може свободно да се подпише и под двете подписки. Кампанията на "Възраждане" е подвеждаща, но ние ще дадем последен шанс да обединим двете подписки".Това каза в обзорното предаване на Радио "Фокус" "Това е България" Ивайло Шопски от гражданско движение "Бащино огнище", представител на другия инициативен комитет, започнал подписка за отлагане на приемането на еврото, както направи ПП "Възраждане".

В коментара си по темата как се случи така, че и по едно и също време два инициативни комитета започнаха подписка за отлагане приемането на еврото, Шопски каза: 

"Тези теми ( бел.ред: За еврото и отлагането на приемането му в България) се експлоатират от партии, позиционирани от най-лявата част до най-дясната част от години. нито ние сме измислили топлата вода, нито някой друг. Знаем, че и ВМРО, БСП, НФСБ, Атака, някои от които вече не са активни, тази тема е отдавна  и се продължава с нея и някои от тези партии имаха такива идеи,но те не се доведоха до никъде. Отговорът на гражданите всъщност бе, че  те решиха да вземат нещата в свои ръце.  Както една всяка гражданска инициатива в България, така и тази - за допитване до хората, беше приватизирана и яхната от една партия, само за няколко процента повече да изкарат на изборите".

"Костадин Костадинов ни обвини, че ние сме били някакви саботьори и крадци на идеи, само че това е много нелепо, защото нищо не пречи - нито моралът, нито законът, да се провеждат едновременно няколко допитвания до гражданите. Всеки гражданин може да изрази свободно своето мнение. Още повече, че нашите въпроси са три и нямат нищо общо с единия въпрос на "Възраждане". Те избягаха то другите две важни теми, които са в дневния ред. Няма как някой да попречи на друга идея.Ако ти искаш да направиш референдум, никой не може да ти попречи - събирай си подписи, както и ние сега ще се наложи да направим".

От думите му стана ясно, че много граждани са поискали да събират подписи, "та поне единият от двамата да свърши работа". 

"Ние не се състезаваме,това не е състезание. Ние не сме заплаха по никакъв начин за политическата инициатива на "Възраждане", защото който желае, може спокойно да се подпише и в двете подписки, въпросите са доста различни", допълни  членът на гражданско движение "Бащино огнище".

"Ние започнахме да действаме по този референдум в момента, в който на 1-и ноември  в Дома на студентите в София се събра една голяма група от общественици, които заявиха, че е време да бъде попитан българският народ по тези важни теми. Тогава имаше представители на "Възраждане", някои скрити, други явни, които внесоха раздор и провокация. Те в крайна сметка удариха по масата и заявиха, че който инициира паралелен референдум с други въпроси,той ще бъде считан от "Възраждане" за саботьор, за национален предател. Те уплашиха част от хората, но друга част не се уплашиха. Те искаха да не се политизира инициативата", допълни Шопски.

Той подчерта, че от "Бащино огнище" са  подали ръка на всички, поканени били включително и "Възраждане", с цел да не се пилее енергия, защото са поставени и въпроси за енергетиката, и за джендър образованието, важни теми, от които "Възраждане" са абдикирали, а на базата на тях са си направили предната предизборна кампания.

"Тяхната кампания е изцяло подвеждаща хората, защото техният въпрос всъщност дава краен срок на лева с дата и година, в които левът трябва да умре, според "Възраждане", а ние оставяме въпроса отворен и ще се опитаме на тази база да извлечем най-полезното за нашето общество", допълни Шопски.

Той коментира и евентуалната възможност на определен етап да се обединят подписите, за да имат по-голяма представителност: " Ще бъда безкрайно честен и искрен в тази ситуация. "Възраждане" и БСП имат депутатите още утре да поискат референдум по тази тема, без да правим тези циркове из цялата държава и да се мерим кой е по-голям. Ние реално събиране на подписи не сме започнали, защото чакаме утре (бел.ред: сряда, 18.01.2023 г.) да мине кръглата маса . Хората обаче започнаха сами да събират за нас, защото необходимата бланка с въпросите я има онлайн".

"Утре ще дадем последен шанс. Имаме соломоновско решение да предложим едни последен шанс да обединим сили и да не хабим обществената енергия, която и без друго е изчерпан ресурс. Хората бягат от политически теми. Нека ги съхраним, нека ги пожалим, нека покажем ,че егото ни не е най-важното, което трябва да бутаме напред", допълни Ивайло Шопски.

Цоня СЪБЧЕВА


Още по темата: общо новини по темата: 2
07.07.2023 »
28.06.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: