Историци: Управляващите в Македония са сърбомани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:40 / 12.02.2014
2409
Управляващите в Македония са сърбомани и принадлежат към репресивните службите на бивша Югославия. Именно това е причината за антибългарската политика, която провежда Скопие, обявиха пред телевизия "Европа" историци. А целта на Сърбия е Македония да остане в нейната орбита и да не се сближи с България, за да може Белград да е водещ фактор на Балканите.

Поредната провокация от страна на Македония разбуни духовете у нас. Причината - нова кинолента, представяща цар Самуил като "създател на македонско-славянската държава" и борещ се срещу българското царство. Историците разбира се са единодушни, че подобен сценарий е абсурден и не стъпва на никакви реални исторически събития.

Историците казват, че филмът, представящ цар Самуил като враг на българите, е провокация на държавно ниво и цели да забие клин в отношенията между България и Македония.

"Това е само част от една истерична фалшификация на историята. Един стремеж да се запълни фактът, че това правителство, което е на власт в Македония, не може да предложи нищо на своите граждани. Македония дори не бе поканена да започне преговори за влизане в ЕС, докато една съседна Албания вече е член на НАТО. Затова и днешните управници, които са сърбомани и свързани с репресивния апарат на комунистическа Югославия, помпат някакво самочувствие, без да има историческа база за това", смята още Цветков.

"Очевидно, че става дума за държавна политика и ако е провокация, тя е на държавно ниво, след като този филм се финансира от държавни фондове на Република Македония.", коментира Георги Николов.

Според историците изкривяването на историческите факти е стъпка назад за Македония към ЕС.

"Художественото слово е свободно да се изразява, но когато се поддържат фалшификации и неистини и това се финансира от държавата, и то с отношение на неприязън към България, безспорно това вреди на пътя на Македония към Европа.", смята Николов.

Признаването на историческите факти по никакъв начин не би навредило на Македония, а напротив, би подобрило диалога й с България и ЕС, смятат историците. Според тях е необходима и по-твърда и последователна политика от страна на българските управляващи към Република Македония. Каквато провежда Сърбия, чиято цел е Македония да остане в нейната орбита и да не се сближи в България, за да може Белград да е водещ фактор на Балканите.


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Важно за шофьорите по АМ "Тракия"
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
ТИР се заби в къща
Алгафари за "Ергенът": Не, няма такава жена в България
Стотици хиляди контрабандни цигари хванаха на ГКПП "Капитан Андре...
Как да си извадим скица на недвижим имот?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).