ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Истерия за луканки и колбаси преди Коледа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:30 / 21.12.2010Коментари (10)3723
© Plovdiv24.bg
Пазаруването на луканки и други деликатесни месни продукти става истерично два-три дни преди Коледа, отчитат месопреработвателите. По принцип декември е труден и за производители и за купувачи. Обикновено в последния месец на годината хората пестят пари за подаръци, за коледната и новогодишната трапеза. Затова през всичките дни преди празника купуват възможно най-евтиното, за да задържат средства, така че да посрещнат празниците с пълни маси и да се чувстват добре. Това сподели председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев. Опитът на фирмите от бранша показва, че в последните два-три дни преди Коледа и един-два дни преди Нова година настава усилено пълнена на чантите с по-скъпи храни. Това лесно може да се види по препълнените хипермаркети, които около празниците стават тесни за купувачите.

На пазара у нас няма вредни за здравето продукти напомни месопреработвателят. Според него определянето на продуктите като качествени и некачествени също е доста субективно. В основни линии хората искат храната им да е вкусна и да са сигурни, че не е вредна. За съжаление поради ниските доходи на голяма част от населението, хората се насочват предимно към най-евтините храни. Ниските цени не са нещо вредно за здравето. Разликата е в хранителната стойност. Животинският белтък носи всички аминокиселини, които са необходими, за да се получи хранене на мускулите, на мозъка и цялото тяло. Там, където има нереално ниски цени, всеки нормален човек има за какво да се замисли. Това опира до потребителска култура и до контрол. През последните години обаче българите все повече се интересуват от състава на храните, а предприятията имат добри системи за самоконтрол. Макар качеството да е категория, която европейският законодател по никакъв начин не третира, все повече започва да се говори и за него, сподели Вътев.

У нас най-много се търсят и се купуват кренвиршите, за разлика от старите страни членки. Обяснението е просто - това са най-евтините колбасарски продукти. Половината от потреблението на всички месни продукти в България се пада на кренвиршите. Останалите продукти, които са стотици видове, заемат другите 50 процента от пазара. През изтичащата година потреблението на месни продукти се е свило с около 14 на сто, сочи проучване на асоциацията.

Източник: Монитор








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на propai
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: