ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Индийски експерт: Зависимостта започва с удоволствие и завършва с болка!
Автор: Пламена Николова 16:04 / 23.12.2021Коментари (0)1774
© Varna24.bg
Сдружение "Отвори очи" посрещна във Варна индийски експерт, който имат богат опит при справяне с употребата на дрога сред подрастващите, предаде репортер на Varna24.bg.

Шибенду Батачардже е получавал два пъти национална награда в Индия за програмата, която е направил. Той сподели, че употребата на наркотици сред подрастващите не само в Индия, но и в целия свят, е огромен проблем. 

"Разчитаме на неговата помощ при сблъскането ни с българските тийнейджъри с проблемно поведение, системно употребяващи различни наркотици. За България ние сме втората програма, която се занимава с непълнолетни, и първата за страната тип дневен стационар", коментира Налия Шулика, ръководител на център "Отвори очи".  

"Работя вече 15 години с непълнолетни, които употребяват наркотици. Това е много сериозен проблем в целия свят. Най-шокиращото е ранната възраст на деца, които употребяват наркотици, 9-10 години. В Афганистан съм виждал 3-4 годишни деца, които употребяват хероин, даден от родителите им. Това е глобален проблем, но бях изненадан, че в България според данни от Европейската комисия 27% ученици от 9-12 клас употребяват наркотици. 

Прави ми впечатление тук, че много ученици пушат цигари в училищните дворове. Това може да не е толкова сериозен проблем, но е предпоставка да се посегне и към наркотиците. Затова е много важно да предприемем нещо за всички подрастващи. Зависимостта е нещо, което започва с удоволствие, но завършва с болка. Затова първата стъпка е да признаем, че има проблем. След това да се предприеме нещо. 

Програмата е насочена към подрастващите, които да придобият житейски умения. Важно е те да подобрят взаимоотношенията си с връстници, родители, учители. 

Младите хора приемат моделите на своите връстници, те търсят изява извън семейството, техните родители са като Хитлер за тях. Трябва да ги научим как да казват "НЕ" на лошото и "ДА" на доброто, за да не се въвличат в криминални дейности. 

В Индия има 300 милиона индийци, които употребяват наркотици през 2020 г.  От тях 100 милиона умират от интоксикация. Огромен проблем е, че 9-годишни деца масово пушат марихуана и дишат лепило. Имаме случаи, в които деца убиват родителите си, които се опитват да им наложат забрана да употребяват дрога", сподели Шибенду Батачардже. 

Той допълни, че пандемията и социалната изолация влияят върху употребата на дрога, тъй като самотата често е предпоставка един млад човек да прибегне до наркотиците. Според Шибенду най-опасен и смъртоносен си остава хероинът.

Какво още сподели експертът, вижте във видеото!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: