ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Илияна Василева, НСБИ: Разединение в бранша на недвижимите имоти относно идеята за частна камара
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:28 / 10.04.2023Коментари (0)1770
©
Интервю с Илияна Василева, заместник-председател на Национално сдружение брокери на имоти (НСБИ)

"Национално сдружение брокери на имоти“ обхваща над 250 агенции в цялата страна. Създадено през 2013-та година, Сдружението цели защита на потребителите на посреднически услуги и правата и интересите на своите членове чрез приемане на специален закон за брокерите, който в момента Сдружението финализира.

Г-жо Василева, поискахте право на отговор във връзка с интервюто с г-жа Перфанова от 13-ти март. С какво не сте съгласна в него?

Най-напред бих искала да отбележа, че идеята за частна Камара и правата, които се дават на тази Камара в проектозакона на колегите от НСНИ, категорично не се приема от нашите членове. Тази идея разединява бранша. Нашите членове са против това властническите правомощия на държавата по разрешаване, контрол и обучение на брокерите, както и правомощията на съдилищата – да правораздават, да се предават в ръцете на частна организация. По този начин издаването на разрешителни, контролът и санкционирането на всички брокери в България ще бъдат в ръцете на няколко управители на агенции.

Идеята за частна Камара с всички нейни права, дадени в проектозакона на колегите, е лобистка и обслужва интересите на шепа частни субекти. Тя ще монополизира пазара на недвижими имоти, резултат от което ще бъде унищожаване на малкия и средния бизнес в бранша. За това ние сме подготвили проектозакон, който в момента консултираме с експерти и представители на различни политически партии и коалиции, хармонизираме с опита в ЕС и съвсем скоро ще представим на обществеността, както и ще входираме в 49-тото Народно събрание.

Каква е философията на вашия проектозакон?

Основната ни позиция е, че издаването на разрешителни, контрола и санкционирането на брокерите трябва да се извършва от държавни органи, а не от други брокери – членове на камара. Свидетелства за професионална квалификация на брокери да се издават от всички лицензирани от Държавата учебни заведения след успешно полагане на държавен изпит, а не само от един единствен Център за професионално обучение – към камарата. Проектозаконът на нашето Сдружение "Национално сдружение брокери на имоти“ е справедлив и има за цел да защити както потребителите на посреднически услуги, така и самите посредници, да елиминира сивия сектор и да не допусне установяване на монополи и изкуствено ограничаване на достъпа до професията "Брокер недвижими имоти“.

Предвиждаме да се създаде Национален регистър на брокерите, който да се поддържа от Държавен орган и конкретно от Агенция по вписванията. Подобно на Търговския регистър вписването на агенции и брокери в регистъра ще става на база представени писмени доказателства за професионална квалификация и/или за стаж и други регламентирани в закона. Регистрацията ще се извършва онлайн или чрез подаване на документи на регистратура в Агенция по вписванията на база писмени доказателства, а не от други брокери – членове на камара. По този начин се избягва както контакта "на гише“ с държавен служител, така и субективния елемент при преценка дали някоя агенция и/или брокер да бъдат или да не бъдат вписани в Националния регистър.

Настояваме санкционирането на недобросъвестните брокери да става от държавни органи - съдилищата на Република България, а не от частна структура (Камара).

Множеството такси, дължими от брокерите – за вписване в Националния регистър, за издаване на удостоверения, за обучения и др., както и събраните глоби и суми от имуществени санкции на агенции са свързани с кумулирането на огромни средства, чието място ние считаме, че е в държавния бюджет, а не в частна структура - камара. Ако тези суми влязат в частна структура, а не в държавната хазна, възниква опасност да бъдат разпределени като възнаграждения на членове на управителни органи или членове на комисии към образуваната частна камара.

Проучихме европейския опит – навсякъде има държавна или общинска регулация. В Дания, Белгия, Полша, Португалия, Норвегия, Словения тази регулация се осъществява на национално ниво, във Франция – на областно/общинско ниво.

Как предвиждате да се осъществява контролът?

Контролът за спазване на Закона, включително дали посредническа дейност се упражнява от лица, които не са брокери, предвиждаме да се възложи на Комисията за защита на потребителите – държавен орган, който така или иначе има задължение да защитава потребителите на посреднически услуги, както и правомощия да налага санкции на виновните. Ето защо е излишно да се създават нови санкциониращи органи в лицето на комисия по професионална етика към камара, дисциплинарни състави към тази комисия, които да санкционират брокери, включително и да налагат най-тежката санкция лишаване от права, тъй като по този начин възниква реална опасност от саморазправа на брокери, членуващи в тези състави и комисии с други брокери.

Комисията за защита на конкуренцията като държавен орган също осъществява контрол за спазване правилата на лоялната конкуренция и брани правата на конкурентите. Всяка агенция, която счита, че друга агенция или агенции упражняват нелоялна конкуренция спрямо тях, могат да подадат жалба към тази комисия, чиито решения се обжалват пред съда, а не пред комисия по професионална етика към камара, състояща се от други брокери.

Окончателна дума има Съдът, пред който могат да се обжалват решенията и на Комисията за защита на потребителите, и на Комисията за защита на конкуренци
©
ята.

А що се отнася до обученията?

Понастоящем обучения и признаване на квалификация на брокери имат право да извършват всички лицензирани от държавата Центрове за професионално обучение и професионални училища. Алтернативният закон на НСНИ, обаче, предвижда "камарата да стане единствения орган в Република България“, който да има право да провежда изпити и да издава свидетелства за професионална квалификация на брокери“. Това означава да се елиминират всички други учебни заведения и да се наложи пълен монопол над провеждането на изпити и издаване на дипломи на брокери в противоречие със Закона за защита на конкуренцията.

Необходимо ли професията "Брокер недвижими имоти" да се регламентира занапред като "регулирана професия"?

Категорично не! Трябва да се прави разлика между "регулация на професията“ и "регулирана професия“. "Регулирани професии“ са лекар, архитект, адвокат, медицинска сестра и други посочени в Списъка на регулираните професии - тези, които са от значение за живота и здравето на хората (общо 87 на брой). Брокерът на недвижими имоти не отговаря на тези характеристики и ако някой цели тя да стане "регулирана професия“, то е с цел да се затвори достъпа до нея. Нашият законопроект не поставя допълнителни и излишни ограничения пред достъпа до професията "Брокер недвижими имоти“. След като един брокер има необходимите документи за образование или стаж, то следва да бъде вписан в Националния регистър.

Кой и как регулира в момента в средите ви да не попадат неподготвени професионално и неетични лица?

В момента липсва такава регулация. Точно това е причината да настояваме за приемане на закон за посредниците при сделки с недвижими имоти. В законопроекта на Сдружението се предвижда право да работят като брокери да имат само лица, които притежават изискуемите по Закон знания и умения в областта на недвижимите имоти и ги поддържат постоянно.

Относно спазването на етични правила и норми: в нашия законопроект са заложени изискванията на Европейски стандарт EN 15733:2009, имащ статут на български стандарт. При неспазването им – думата има Съдът, а не комисия по етика, нито други брокери – конкуренти.

Освен това, нашият законопроект не ограничава свободната стопанска инициатива, предвиждайки съществуването на една единствена професионална организация на брокерите – камара, а допуска съществуването на неограничен брой организации на брокери - сдружения, асоциации, камари и други. Всяка от тези професионални организации ще преценява необходимостта от и съдържанието на кодекси по професионална етика и вътрешно-организационни санкции за неетично поведение в допълнение към тези, които са предвидени в проектозакона за посредниците при сделки с недвижими имоти, изготвен от Национално сдружение брокери на имоти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: