ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Икономист с прогноза: Имотният балон ще се спука
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:23 / 28.01.2024Коментари (39)33109
© Plovdiv24.bg
Цените на имотите все повече започват да напомнят на ситуацията отпреди 15 г. от предишния имотен бум. Тогава секторът убеждаваше хората, че те няма да поевтинеят, докато изведнъж пазарът не се срина и после десетилетия наред всички съжаляваха, че са купили на жилищата си на най-високите цени. Това коментира икономистът Георги Ангелов по bTV.

По негови думи именно това била причината инфлацията да скочи тогава. Той припомня, че във времена, когато поскъпването на живота в страните от еврозоната били около 2-3%, у нас то достигна 15% - именно заради този растеж на кредитиране, който постоянно наливаше пари в икономиката години наред. 

"Проблемът с високите цените от последните няколко години мина - виждаме, че инфлацията пада. Сега въпросът е да не си създадем нов двигател на инфлацията", каза Ангелов. Конкретно в цените на имотите се виждало надценяване. "Някои казват, че то е умерено - около 5-10%, други казват, че са 50% по-скъпи. Колкото повече се надува този балон, толкова по-болезнено ще бъде, когато се спука", заяви Ангелов. Той е категоричен, че балонът ще се спука рано или късно. Всеки балон се пука - това било доказано в историята на финансовия пазар.

Според Ангелов е необходимо да се вземат мерки, за да се охлади пазара и да се предотврати това, което така или иначе предстои. По негово мнение основният риск е, че макроикономиката ще пострада, цели сектрои са свързани със сторителството. "Когато удари кризата през 2008 г., хората не започнаха да купуват в момента, в който цените тръгнаха надолу, те чакаха 7-8 г., преди отновно да купуват. Това удари тежко икономиката - хиляди загубиха работата си, спря строителството, никой не купуваше мебели, строителни материали", припомни Ангелов.

Според неговата теза България се движи с около 1-2 години закъснение от Западна Европа. Там цените вече вече спадат. През 2008 г. беше същото - навсякъде имотите поевтинявали, у нас бележели рекорди. Затова той е категоричен, че регулаторите трябва да вземат мерки. "В момента банките продължават изкуствено да държат ипотечните лихви ниски, за да си търсят клиенти", каза той. Ангелов предупреди обаче, че лихвите е са плаващи и това може да изиграе лоша шега на много хора, ако те не могат да си позволят да плащат кредит с 1-2 процентни пункта по-висока лихва.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Posejdon
премахни филтъра

0
 
 
От доста години следя цените на жилищата в Пловдив и не мисля, че в близките години ще има осезаем спад в цените. Просто жилищата се превърнаха в банкови депозити за много хора. Това, което е 100% сигурно обаче е, че в България ще има огромно количество необитаеми и в много случаи непродаваеми жилища. Спадът на населението всяка година е между 40 и 50 000 души. Абсолютно неизбежно е. Това вече се случва в по-малките необластни градове.
Aнонимен
на 28.01.2024 г.
-1
 
 
Странно, кой ще живее в тези никнещи като гъби след дъжд жилища, при положение че населението на България се топи като пролетен сняг!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Олиото стигна цената на зехтина
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: