ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
И на 16 г. ще се кара кола, но с придружител
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:58 / 15.10.2010Коментари (37)5013
© Plovdiv24.bg
Навършилите 16-годишна възраст ще се сдобият с правото да шофират. След успешно издържан изпит те ще получават временна книжка, с която ще могат да карат кола до навършването на 18 години. Единственото условие е в автомобила с тях да се вози пълнолетен придружител. Това предвижда национална стратегия за подобряване безопасността на движението.

В момента на 16-годишните не се разрешава дори да се запишат на шофьорски курс. Минималната възраст за кандидат-водачите, предвидена в действащата нормативна уредба, която според стратегията за подобряване на движението трябва да бъде преработена, е 17 години и 9 месеца.

Миналата седмица транспортният министър Александър Цветков пък се похвали, че условията за получаване на книжка далеч не са същите, след като в залите за теоретичните тестове са заработили 120 камери. Веднага след въвеждането на мярката срещу купуването на книжки от ведомството отчели 20% спад на успеваемостта на кандидат-водачите, както и невиждан отлив от страна на квесторите, които следят за реда на провеждане на изпитите.

Подложената на обществено обсъждане стратегия, според която автобусите, камионите, тролеите и дори такситата трябва да бъдат оборудвани с блокиращи стартера сензори за алкохол, предвижда още записалите се на шофьорски курс да преминават 6 учебни часа, в които ще бъдат запознавани с тежките пътнотранспортни произшествия и мерките, които се предприемат срещу нарушителите на пътните правила.

За да ограничат инцидентите, управляващите от своя страна са изпълнили обещанието си да предложат въвеждане на страховити наказания срещу джигитите. Дългоочакваните промени в Закона за движение по пътищата, в които са залегнали рестриктивните санкции, вече са разписани и ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание вероятно още днес, увери шефът на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков. Целта е чрез тях да бъдат вкарани в правия път водачите, които не се съобразяват с ограниченията за скорост, тъй като черната статистика сочи, че половината от пътните инциденти стават именно по тяхна вина, разказа народният избраник. По тази причина чрез промените в закона той и колегите му от ГЕРБ ще настояват за двойно завишаване на сегашните глоби за висока скорост.

Така при първо провинение в рамките на една година сниманите от камера да преминават с над 30 км/ч отгоре може да олекнат с 400 лв. Който не си е взел поука и бъде засечен от някое от очите на КАТ отново да кара бързо, ще отнася двойна по-солена глоба. За трето нарушение при неизтекли 12 месеца от първото освен че ще заплащат двойна глоба, джигитите ще се разделят с книжката си за цяла една година. Освен това при превишаване на ограничението с над 50 км/ч за всеки 5 км/ч отгоре актът ще набъбва с по 50 лв.

С приемането на промените в закона не само ще скочат глобите за скорост, но ще бъде преобърнат на 180 градуса моделът за установяване на нарушенията и събиране на глобите. Фишовете вече ще се изготвят едва час-два след заснемането на нарушителите. Те ще се обработват в единен център в София. Така честитките например за перничаните, които са уловени от камери да карат бързо в Бургас или Варна, няма вече да пътуват по 3 месеца, а едва по 2-3 дни, като по този начин наказанието няма да отпада заради изтекла давност. Освен това призовките вече ще се връчват срещу обратна разписка на вратата на провинилия се, така че ще-не ще той ще трябва да плати глобата. Ще бъде въведен и механизъм за изпращане на фишовете по електронната поща,

което според Иван Вълков е много полезен ход, тъй като ще държи в течение работодателите за провиненията на шофьорите в техните фирми.

Склонните да заплатят акта през първите 14 дни ще получават паричен бонус. Те ще минават със 70% от стойността на санкцията, а останалите 30 на сто ще им бъдат опрощавани от държавата, уточни Иван Вълков, който е убеден, че както в Гърция, където отбивката е 50%, мярката ще подобри значително събираемостта на глобите. По думите му холандският модел първо да се плаща глобата, а после актът да се обжалва, който беше лансиран в оттеглените в началото на годината промени в закона, няма да бъде въвеждан у нас. Глобите ще се обжалват в рамките на 7 дни след получаване на честитката, като собственикът на заснетото возило трябва да декларира през първите 2 седмици, че не той го е управлявал при извършеното с него нарушение. Ако в този период той не направи това и не се яви да плати глобата, в сила ще влиза наказателното постановление.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на cheery
премахни филтъра

+1
 
 
https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Mladezhi-preminaha-s-kolata-si-prez-spusnati-barieri-udari-gi-vlak-199031 Това е поредното доказателство ,че на 16 годишните ще им хрумнат къде къде по-абсурдни номера доказващи ги като Големи хора и най-вече Големи шофьори!
-2
 
 
По добре 16 годишно дете с придружител, отколкото 80 годишен старец с Москвич!
+4
 
 
Ужас !!! Все пак да не забравяме ,че живеем в Абсурдистан!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: