ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
History обяви безпрецедентно откритие у нас за едно от най-значимите в света
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:42 / 24.12.2018Коментари (4)10890
© YouTube
Краят на годината е време за равносметка. В това число се включват всички политически и криминални събития, а освен това и откритията в областта на историята и науката. А тази година те никак не са малко. От историческия телевизионен канал History обявиха най-големите и значими открития за цялата 2018, а най-добрата новина е, че сред тях има и българска следа. Най-старият потънал кораб в света беше открит на дъното на Черно море, и то на около 80 км. от Бургас и на дълбочина от само 2 км. Находката е дело на екип от англо-български учени. Плавателният съд е най-старият откриван някога, а освен това е и изключително запазен.

Екипът откри над 60 останки от кораби, датиращи от древността – от римската епоха до XVII век. Най-древните от тези отломки били разкрити на дълбочина, в която отсъства кислород, което е позволило запазването на материалите в продължение на хиляди години. Откритието, направено на територията на родното Черноморие, се нареди сред най-важните събития в исторически план за 2018 година. Останалите открития, обаче, не са по-малко значими. В началото на годината, през януари, за пръв път извън Африка беше намерена находка от огромно значение за човечеството.

Археолози и учени се натъкнали на човешка челюст, която е по-стара с поне 50 000 години от тези, открити досега на територията на Африка. Челюстта е намерена в пещера в Израел, а откритието означава, че човешкият вид е населявал Източното Средиземноморие много по-рано отколкото се предполагаше до момента. Интересно откритие през тази година беше направено и от група други археолози, които намериха най-старите версии на нашите любими храни днес. В Сицилия бяха намерени следи от зехтин по стар керамичен съд, който датира отпреди около 2000 години пр.хр. Малко по-късно пък, в Египет беше намерена и странна бактериална субстанция в счупени буркани, която изглежда се е превърнала в сирене на 3300 години.

Друга находка пък разкрива и най-ранния метод за правене на бира в пещера в Израел, което навежда учените на мисълта, че човешкият вид е започнал да се занимава със земеделие само и единствено, за да може да си прави бира. Друга находка на изследователите през тази година е свързана с пустинното плато Наска. Известните пясъчни рисунки са всъщност много повече, отколкото се знаеше до момента. Откритието е направено случайно, след като погрешка камион преминал през пустинното плато и буквално съсипал красивите пясъчни рисунки.

През април, обаче, след като учени решили да проследят платото с дрон, всъщност било забелязано, че линиите са станали повече - открити били нови 50, които дотогава не били известни на никого. Друго откритие стана обществено достояние през май тази година. То представлява интервю от 30-те години на миналия век с последния оцелял чернокож роб, който е бил извозен на кораб от Африка до САЩ през 1860 г. Историческа находка от октомври тази година пък леко напомня сюжет на крал Артур, но без камъка и без рицарите. 8-годишно момиченце извади меч на 1000 години от шведско езеро.

Учените смятат, че оръжието може би дори произлиза от 5 или 6 век и се е появило много преди ерата на викингите. Към края на тази година пък стана ясно, че пирамидите не са били построени с помощта на извънземни (както мнозина смятат), а с елементарни помощни съоръжения като рампи. Експертите от Френския институт по ориенталска археология в Кайро и Университетът в Ливърпул попаднаха на кариера за добив на алабастър в Източната пустиня в Египет, а там откриха система от лостове, въжета и рампи, които според тях са били използвани за пренасяне на огромните камъни.

Източник: dnes.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.12.2018 г.
-2
 
 
Находката е открита от британски екип и българин от Институт по подводна археология в Созопол. Всъщност корабът е край устието на р. Камчия и ако някога се намерят пари и се извади, следва да се изложи във Варненския археологически музей, не в Созопол, Лондон или пък в Бургас.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Моторни спортове
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: