ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Харалан Александров: Хората живеят в среда, напомняща бандитските години, докато политиците буйстват и се държат като лузъри
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:10 / 24.11.2022Коментари (0)1651
©
"Хората живеят в среда, напомняща бандитските 90-те години и в обедняване, докато политиците буйстват и се държат като лузъри", каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" социалният антрополог Харалан Александров в коментар по темата как оцеляват българите, докато политиците се лутат в своята безизходица. 

"Днес гледах народното събрание с омерзение.  Виждам объркани безпомощни хора, които вилнеят в парламента. Поведението на политиците силно деморализира и отвращава. Оттеглянето на обществото от политиката е здравословно за самите хора, които все по-малко гласуват например, но това е лоша новина за представителната демокрация", каза социалният антрополог.

В това неспокойно време на нарастваща инфлация и несигурност, хората започват да се отказват от луксозното потребление. Първо спират да ходят на СПА, намаляват пътуванията в чужбина и ходенето по ресторанти. Спират да си купуват нови неща. Започват да си правят икономични бюджети, но това не е катастрофа, просто всички осъзнават, че е приключил периодът на благоденствие, особено след катаклизмите в управлението на държавата през последните две години, става ясно от думите на Александров.

"Хората все повече се изключват от това, което се случва. Това ги разтревожва, а не ги успокоява - все едно да изключиш телевизора, за да не гледаш тревожен филм. Активни остават твърдите ядра на партиите и политическите агитки, които са пристрастени към политиката по нездрав начин - висят по мрежите, хейтят се и се отдават на дилетантска политология. Българския политически живот няма здрава конструкция и оттеглянето за хората е здравословно, допълни Харалан Александров.

От анализа му стана ясно ,че хората не могат да се страхуват от много неща наведнъж. Те избират от какво да се страхуват - в момента това е войната от една страна, а от друга е обедняването и слава Богу, че все още не губят работата си, въпреки кризата от две години и липса на нормално управление, стана ясно от анализа на антрополога.

"Има много хора, които живеят от бюджета на държавата и тези хора са в беда, тъй като държавата зацикля все повече. Има и ръст на престъпността - гонки, престрелки, умират полицаи, връщаме се в 90-те години. Хората скоро ще започнат да слагат решетки на прозорците", допълни Александров 

Според него политиците, от своя страна,  все пак си дават сметка в някаква степен какво става, но  те нямат капацитет да преработят сложността на днешния свят и не може да изтече от тях смислено поведение.

"Вместо да очертаят перспектива, визия за бъдещето и дадат сигурност, те започват да беснеят като деца, когато са разтревожени. Имаме политици, които са тежко неподготвени, без морална структура и подготовка и се държат като объркани популисти. Това е деструктивно и в добрия случай хората реагират с присмех, а в лошия - с оттегляне", каза още Харалан Александров.

Той смята, че съвсем сигурно има нарастваща враждебност между партиите и президента и че са чисти фантазии очакванията, че те ще се придържат към думите му и призивите му за адекватни политически решения. Има класов, поколенчески и политически конфликт, но този конфликт все още не може да доведе до нещо положително, което да можем да го управляваме. Но пък ако няма конфликт, ще има стагнация, което не е добре: "Трябва да изчакаме да мине този цирк, защото всички са в предизборен режим и изпращат послания към радикализираните ядра". 

"В момента по всички линии тече реставрация, както  е при всички провалени революции. Партиите на статуквото бързо взимат реванш, партиите на промяната се провалиха тежко, обещанията им бяха нереалистични, чухме ред брътвежи с елемент на бълнуване и това показва колко малко тези хора познават механизмите на управлението. Ще загубят борбата, защото  тръгват срещу правото на хората да могат да гласуват с бюлетини. Те се превръщат в провалени лузъри", смята Александров.

Според него 49-ият парламент ще бъде същият като този - буйстващи политици, които от време на време ще се прочистват  от радикалните популисти, които  изтекоха при предишния парламент - като Мая Манолова и ИТН.

"Тези процеси ще продължат, докато обществото се пречисти и мътната вода премине. Тези процеси пряко ни засягат, но ние не се адаптираме, а полудяваме. Вместо да се обърнем навън, ние използваме външните събития, за да разчистваме свои вътрешни сметки", допълни социалният антрополог.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: