ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Хакерът, който вдигна държавата, се оказа пловдивчанин! Претърсени са адреси в Пловдив и София
Автор: Стоян Маджиров 13:24 / 17.07.2019Коментари (39)42205
© Фейсбук
Софийска градска прокуратура ръководи разследването по досъдебно производство за извършено компютърно престъпление във връзка с копирана и разпространена в публичното пространство информация за български граждани и търговски дружества от масивите на НАП.

Досъдебно производство е започнало с първото действие по разследването – разпит на свидетел, извършен при условията на неотложност и като единствена възможност за събиране и запазване на  доказателства от разследващ полицай при ГДБОП.

Разследването е стартирало след извършени спешни оперативно издирвателни мероприятия от служители на отдел "Киберпрестъпност“ в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“ – МВР. В хода на тези действия и със съдействието на "Информационно обслужване“ АД е установено, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН  на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др. Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи  наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. В резултат на оперативно - издирвателни мероприятия и компютърно – разузнавателни действия е установено, че потребителското име се ползва от Кристиян Бойков – на 20 години от гр. Пловдив.

На 16.07.2019 г. служители на ГДБОП се установили, че К.Б. се намира на работа в офис на фирма в гр. София, където е задържан за срок от 24 часа по ЗМВР. Същият е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи. 

Действията на Кристиян нямат връзка с дейността на фирмата, в която работи.

При условията на неотложност под ръководството на СГП са извършени претърсвания и изземвания в офиса на фирмата, където е открит той, както и в адресите му гр. София и в гр. Пловдив. При тези действия са иззети компютърни конфигурации, хард дискове, флаш памети и 2 бр. мобилни телефони. Назначени са технически и компютърни експертизи, разпитват се свидетели.

Събраните до момента доказателства са оценени от СГП като достатъчни, за да обосноват привличането на К. Б. към наказателна отговорност за престъпление по чл. 319 б, ал.5, т.2, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

Днес, 17.07.2019 г., К. Б. е обвинен в това, че от неустановена дата до 15.07.2019 г. в гр. София неправомерно копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.

Софийска градска прокуратура е разпоредила задържането на К. Б. за срок до 72 часа.


Още по темата: общо новини по темата: 91
26.02.2024 »
06.03.2023 »
13.05.2021 »
14.01.2021 »
09.09.2020 »
01.09.2020 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Въх, люх, сакън, ни думай! Получавам мейли от банки, в които нямам сметки, че трябва да им предоставя информация. Като съвестен гражданин изпращам сигнал до отдел "Кибер сигурност" на ГДБОП. И... получавам повече и от различни банки захранки. Е, как да вярва човек, че някой там върши нещо?
+1
 
 
Тука има нещо мноооого гнило, ама толкова много, че..Фирмата на този пич може да е тествала сигурността и оттам да са 'следите'. И как са 'успели' за 1 ден да проследят всичко до момчето. Да не говорим, че ТРЯБВА да знаеш къде и какво да търсиш, а пича едва ли е толкова смотан, че да си остави следите. Всичко е съшито с много бели конци, ама много..
+1
 
 
Хал хабер си нямам от хакери макери само знам че преди 2-3 седмици ми дошло някво съобщение в пощата че съм имал нерегламентирано влизане и ми обясняват какво трябвало да направя, нищо не съм направил да става каквото ще
Aнонимен
на 17.07.2019 г.
+4
 
 
Повече такива хора трябва да има, не да правят злини, а да разкриват истини!
+7
 
 
Почти съм сигурен, че това момче не иска и не би работило за държавата. Поне не за текущата държава. На която въобще не й пука за качеството на свършената работа, а за това обществените поръчки да се дадат на наши хора, работата да се свърши криво-ляво с 10-20 % от парите, а останалото да го инкасираме като чиста печалба. За пример - предишния сигнал който е подал след като е пробил сигурността на сайта на МОН. Цял МЕСЕЦ никой от тиквениците, отговорни за проблемите, не си е мръднал пръста. Иначе вчера Горанов при Цветанка Ризова обясняваше, че мъжката постъпка била като откриеш слабости да ги докладваш на хората от подръжката. Това момъка го е пробвал предния път. Не работи, г-н министър... :)
Aнонимен
на 17.07.2019 г.
+3
 
 
Такива като тива момче държавата моментално трябва да ги използва с таланта и уменията им, а не да ги наказва! Евала на тоя пич!
+5
 
 
Хубаво хванали са "Хакера" , интересно защо тази чудовищна некомпетентност на "Експертите" от НАП ще остане безнаказана ! Най-вероятно пак ще се раздадат милиони левове бонуси за добре свършена работа ... както се случва при всеки скандал ..
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 17.07.2019 г.
+6
 
 
Кристиян.. та той е провеждал обучение на служители от ГДБОП по киберсигурност! Няколко фирми има в тоя бранш в България. Оказа се известно, че бивши служители на ГДБОП са създали също такива фирми. Фирмата в която работи Кристиян е с най-голям пазарен дял. Сега нали се досещате, че изхвърлянето на тая фирма - отваря пазар за милилони на едни бивши ченгета. Май там е заровено кучето.. От друга страна - всеизвестно е, че дори любител-хакер така заличава следите си, че шансът да бъде заловен клони към нула. Както казва адвоката му - ако Кристиян реши да направи нещо, не са тия от ГДБОП, които ще го открият - той им вдига квалификацията, а не обратно.
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 17.07.2019 г.
+3
 
 
Дайте му една награда на момчето за майсторлъка му и го вземете на работа в държавната администрация. Кадърно момче.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: