ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Граждани, организации и институции ще си партнират за чист и подреден Пловдив
Автор: Пламена Николова 09:01 / 03.02.2021Коментари (1)2398
През изминалата година проектът “Партньорство за красива и чиста България" на сдружение БГ Бъди активен създаде мрежа от 15 организации, които се заеха с нелеката задача да изградят активно гражданско общество в няколко града.

Пловдив, Варна, Шумен, Силистра и Добрич смело поеха по пътя на преосмисляне отношението към градската среда и природата, а техният пример се оказа заразителен и през годината към тях се присъединиха и по-малки градове и села като Марково, Куртово Конаре, Калофер, Асеновград, Езерец, Дулово. 

През 2020-та, "Партньорство за красива и чиста България“, част от дългосрочната програма Място България, успя да превърне занемарените пространства в цветни и приятни за почивка градини и места чрез тактически урбанизъм и Placemaking и чрез въвличане на общностите. Показа че отпадъците могат да живеят втори живот, когато ги рециклираме, почисти и спести на природата 120 000 кг отпадъци, подкрепи 17 културни събития, като им помогнахме да се присъединят към семейството на Събития #БезОтпадъци.

Организацията реализира над 60 успешни партньорства с НПО сектора и над 20 партньорства с публични институции и администрации. Провокира общата публика и участници по събития, чрез силата на Guerilla marketing, да се замислят повече по темата с отпадъците, които генерират, и по-конкретно фасовете и малките дребни боклуци, които всички подценяваме, заради малкия им размер.     

Реализира 846 публикации в медии, което се равнява до над 4 млн души. благодарение на интересните инициативи. С каузата #БезОтпадъци чрез мащабни дигитални кампании в социалните мрежи достигна над 3млн. души. Създаде информация и ресурси за справяне с предизвикателствата за предотвратяване и рециклиране на отпадъци до нашата мрежа от над 400 училища

“Щастливи сме, че в сътрудничество с местните общини и местните компании за управление на отпадъците, успяхме да премахнем около 110 000 кг. от планината в близост до село Марково, а във Варна, заедно с местни партньори успяхме да изкараме от природата над 3000 кг. отпадъци, събрани от райони на диви и труднодостъпни плажове и подводни акции.

През 2021г. ще продължим да работим в посока идентифициране на незаконни сметища, сигнализиране и апел към местните власти за дългосрочно справяне с отпадъците на проблемните места. По този начин целим превъзпитание и информиране на населението за негативното въздействие на отпадъците върху околната среда“, казва Зоя Георгиева, проектен мениджър на сдружение БГ Бъди активен.   

Една от целите на  "Партньорство за красива и чиста България“ през 2021-ва е да се повиши нивото на гражданската активност и отговорност по темите за замърсяване, почистване и облагородяване на публични пространства.  

"Вярваме, че всеки един от нас трябва да бъде активен и да има отговорно отношение към отпадъците, които генерираме всеки ден, и към града, в който живеем. Вместо да сме в шок от снимките на замърсени реки, по-добре е да се научим как да не  замърсяваме и какво да правим с отпадъците“, допълват от организацията. 

Друга важна насока в проекта, ще бъде  провеждането на инициативи за намаляване и рециклиране на отпадъците, като един от акцентите през тази година  ще бъдат водните басейни -тяхното опазване от замърсяване и дейности по почистването им. Според изследване на Института за финансови проучвания и иновации в Пловдив, проведено през 2020-та, гражданите като цяло са убедени във важността на своите лични усилия за опазване на околната среда, като едва 3% заявят, че техните лични усилия нямат никакво значение за подобряване на околната среда. Интересен с отговорът на въпроса: "Колко често гражданите реагират когато станат свидетели на изхвърляне на отпадъци?“, който рязко контрастира с предното твърдение. Резултатите за шестте града показват, че САМО около една шеста от гражданите (15,4%) реагират често на такива прояви, а едва 3,7% го правят редовно. Повече от една трета от тях (36,7%) никога не реагират на такива прояви. Това оставя отворен отговорът на въпроса: Вярват или не, гражданите че всичко зависи от тях и осмеляват ли се да посочат и критикуват виновника? 

Според цитираното проучване за град Пловдив и сравнението му с предишно такова от програмата Аз, Ти, Пловдив! през 2019, на отговора на въпроса: "Колко често според вас роднини, приятели и познати изхвърлят на улицата, изхвърлят през прозореца на колата или сред природата: Опаковки от закуски, кроасани, шоколад “ може да бъде отчетен спад с 5,6% като през 2019 г. 11,3% от анкетираните се самодекларират, че често изхвърлят боклука си, което намалява до 5,7% през 2020 г. Докладът посочва още по-сериозно намаление от 9,7% в изхвърлянето на отпадъци свързани от вида пластмасови бутилки и консерви. През 2019 г.  13,7% от анкетираните се самодекларират, а през 2020 г. процентът вече е спаднал до 4%. 

През 2021-ва, проектът ще се реализира отново в няколко български града - Езерец, Варна, Добрич, Силистра, Пловдив и други. Сдружението е отворено към нови партньорства и идеи, посветени на активизиране на хората и обществото, повишаване на информираността по темата за опазване и подобряване на околната среда, и очаква и други градове също да се включат.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз също партнирам, но на Пътища като хвърлям боклуци и запълвам кратерите в обора, в чужбина не го правя
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (795) 14%
Д-р Иван Чомаков (545) 10%
Славчо Атанасов (1455) 26%
Иван Тотев (1494) 26%
Здравко Димитров (487) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: