ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Голям скандал с платени бързи COVID-тестове в пловдивска болница
Автор: Георги Василев 13:30 / 23.06.2020Коментари (14)28525
© Plovdiv24.bg
Недоволни пловдивчани изразиха възмущението си от бързите тестове за коронавирус с цена от 30 лева, които са задължителни за всеки пациент, преди да бъде настанен за лечение в частната болница "Еврохоспитал", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Според гражданите това разпореждане е в разрез със становището на здравното министерство, според което болниците нямат право да принуждават пациенти да си правят платени тестове за коронавирус, като условие да бъдат приети и лекувани от други заболявалия в лечебните заведения.

За изясняване на случая, репортер на Plovdiv24.bg потърси гледната точна на управителя на УМБАЛ "Еврохоспитал“ д-р Димитър Димитров.

Той обясни, че в министерството все още нямат единна позиция относно тестовете и приемането в болниците. Хората се подвеждат, тъй като в становището на МЗ се визират PCR тестовете, които струват по 120 лева, а въобще не се коментират бързите тестове, които са по 30 лева.

"Ако имаме спешен случай, веднага пристъпваме към хоспитализация независимо от теста! Спешните пациенти стоят изолирани, прави им се PCR тест. Персоналът работи с предпазни средства, докато не излезе резултатът от PCR теста - обикновено отнема от 24 до 48 часа“, обясни д-р Димитров, който подчерта, че същото се отнася и за други пациенти, за които се налага прием за лечение.

По думите му, вече въобще не може да се говори за епидемиологична анамнеза – пациентът може никъде да не е ходил и да се окаже болен от коронавирус.

"Сумата за бързия тест не е висока – 30 лева. Той се прави, за да има някакво пресяване. Така предпазваме пациентите. Ако ги сложим в една стая, можем да станем огнище на заразата и тогава ще ни атакуват, че сме станали развъдник на ковид инфекция, както стана в болницата в Пазарджик. По 1500-2000 човека на месец постъпват в лечебното заведение. По 30 лева са 60 000 лева. Как да са за сметка на лечебното заведение? Касата поема само 60 лева от PCR теста, който е 120 лева“, добави Димитров.

Сигналите са разнопосочни - според становище на експертния съвет по хирургия към МЗ "всеки новоприет пациент трябва да се насочва първоначално за бърз тест за наличие на коронавирусна инфекция или рентгенова снимка на белия дроб“.

Д-р Димитров посочи и становище на Българския лекарски съюз, според което изискването за PCR тест при хоспитализация не е прищявка, а необходимост. Plovdiv24.bg публикува позицията на БЛС:

"БЛС с недоумение посрещна разпространеното от Министерство на здравеопазването съобщение, с което беше обявено, че изискването на PCR тест като условие за прием в болница е незаконосъобразно. 
Изискването на PCR тест при хоспитализация не е прищявка, а е необходимост. Политика и отговорност на всяко едно лечебно заведение е да защити служителите и пациентите си. Твърдението, че изследванията трябва да бъдат за сметка на лечебните заведения е неприемливо. Неприемливо е и пациентите да бъдат натоварвани с неочаквани разходи.

БЛС е категоричен, че за да бъдат запазени здравето и живота на медиците, за да могат лечебните заведения да издържат и здравната система да не се срине, цели, които бяха извеждани като приоритет на държавата през последните месеци, е важно да се знае пациентите, постъпващи за планов прием и без симптоми, носители ли са на вируса".

Plovdiv24.bg потърси и мнението на областния управител Дани Каназирева:

"Изискването от страна на някои здравни заведения, преди хоспитализация на пациентите да бъде извършвано платено изследване за  COVID-19, противоречи с разпоредбите на Здравното министерство", категорична бе Каназирева.

Тя припомни, че още на 17 юни министърът на здравеопазването изиска всички регионални здравни инспекции незабавно да уведомят болниците на територията на съответната област, че е незаконосъобразно изискването на PCR тест като условие за прием в болница или консултация със специалист. Това е направено от РЗИ – Пловдив и писмата са разпратени.

"Относно бързите тестове, разговарях с министър Кирил Ананиев. Получих уверение, че днес ще има  решение по въпроса от министерството, след среща с БЛС, съобщи областният управител.

"Реагирахме незабавно след множество сигнали в администрацията, включително и в социалните мрежи и държа хората да бъдат уведомени и да знаят правата си. Нека ни сигнализират в подобни случаи, заключи Каназирева.



Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Margarita Alagiozova 1
премахни филтъра

+2
 
 
цоцат ни от всички институции...булгарстан .Която болница има мерак за тест на постъпващи пациенти да тестват но всичко да е през здравната каса,все пак сме здравно осигурени....или пък не....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: