ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Глобиха 8 таксиметрови фирми в Пловдив - били прекалено евтини!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:34 / 23.01.2012Коментари (111)19485
© Plovdiv24.bg
Комисията за защита на конкуренцията установи нарушения на чл. 29 от ЗЗК и наложи санкции на 8 дружества, предлагащи таксиметрови услуги в Пловдив, както следва: "Радио-Интер такси" ЕООД - 1500 лв., "Бига-Такси-Комерсиал" ЕООД - 2280 лв., "Бига-Комерсиал" ЕООД - 31290 лв., "Европа 1" ООД - 7560 лв., "Елма" ООД - 17150 лв., "Егед-транс-груп" ЕООД - 360 лв., "Транспортна компания лидер" ООД - 1170 лв. и "Виайлет" ООД - 1020 лв. КЗК постанови прекратяване на нарушенията. Решението за прекратяване подлежи на незабавно изпълнение.

Производството установи, че ответните дружества предлагат от февруари 2011 г. промоционална тарифа за превоз на пътници от точка до точка. Част от тях предлагат фиксирана максимална цена на превоза от 3 лв., а други отстъпка от таксата над 5 лв. - най-често 20%.

КЗК счита, че определянето на "таван" и отстъпка от крайната цена на превоза противоречат на нормативните изисквания и поставят в неравностойно положение останалите превозвачи на пазара, които стриктно съблюдават правилата за формиране и определяне на цената на таксиметровата услуга.

С определянето на таван ответните дружества си осигуряват по непозволен начин пазарно предимство пред своите конкуренти, което води до изкривяване на търсенето и пренасочване на потребителите към техните услугите, което противоречи на добросъвестната търговска практика.

От друга страна, търсенето на различни начини и възможности за определяне на крайната цена на таксиметровата услуга противоречи на предвидените нормативни изисквания за определяне на таксата - на база показанията на таксиметровия апарат, цените на един километър (дневна/нощна), престоя и първоначалната такса. Законодателят е предвидил възможност за предлагане на т. нар. договорена отстъпка, но при съблюдаването на определен ред за осчетоводяването й. Ответните дружества не са предоставили доказателства, че са спазили този ред.

При определяне на санкциите Комисията е взела под внимание тежестта на нарушението, продължителността му до момента от 11 месеца и икономическото състояние на ответните дружества.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на gloria_rusinova
премахни филтъра

+9
 
 
Що за глупост?! В София такситата са по-евтини отколкото в Пловдив,разликата е в разстоянията! Сигурен съм,че не другите фирми са подали сигнал в комисията за защита на конкуренцията , а шофьорите на глобените фирми. Колкото и странно да ви изглежда има логика ако погледнем през очите на водачите така наречените от нас "бакшиши". апарата показва 4,50лв те са длъжни да вземат 3лв-губят на момента 1,5лв ....Защо ??? По този начин фирмата печели на техен гръб двойно. Сигурно не ме разбирате-ще ви го разясня : надницата ви по договор е 30лв обаче фирмата ,за която работите е решила,че за тази работа ще ви даде 27лв,а извършвате същата работа както преди-парадокс нали? По този начин фирмата увеличава печалбата си за сметка на дневната на работниците си. Ако утре дойде шефа ви и ви каже,че ще получавате по-малко отколкото е записано в договора ви и ,че той има право да го прави според някои клаузи и точки от някъде си-какво ще направите??
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Тенис от Пловдив и региона
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: