ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Глад за коли втора употреба, цените им двойни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:05 / 27.10.2021Коментари (0)3372
© istock
Глад за коли "втора употреба" отчитат автокъщите у нас. На фона на голямото търсене вносът на стари автомобили е замрял. Това е довело до почти двойно по-високи цени в сравнение с миналата година по същото време. 

Бърза разходка из столичните автокъщи показва, че автомобили "втора употреба" почти липсват. В момента се изчерпват запасите от внесените в началото на годината в страната. Избор няма, а цените буквално са двойни. 

"Какво трябва да направим, за да си купим кола "втора употреба" в края на 2021-ва година?" - разказва автомобилният експерт Филип Лазаров пред БНТ.

"Днес ще бъда малко по-остър и не така забавен, защото трябва да кажа истината. Истината е, че просто няма внос. Няма автомобили в България. Сега, ако отидеш да си поръчаш нов автомобил в представителство, ти казват поне 6-7 месеца, след тези се оказват още 6-7. За една кола чакат 5 души и горе-долу се връщаме като преди 89-та - може да се чака няколко години.

От производителите дойде първата стъпка, че няма производство. Всъщност автомобилите са произведени, завършени, но техните компютри, техните мозъци ги няма, тъй като най-вероятно се произвеждат там по Япония, по Китай. Пазарът - вторичният се свива, защото когато не купуваме нови автомобили, не продаваме старите. Старите няма как да вървят към нашия пазар. В България знаем, че ние изкупуваме дето се казва доста крайния автомобил. Автомобилите, които са крайни в хранителната верига, допълва той. 

Според заместник-председателя на Асоциацията на вносителите на автомобили в България Любомир Доросиев ситуацията става все по-тревожна. 

"Хората искат да купят автомобили, но няма предлагане. Аз имах преди 3 месеца 60 автомобила, в момента имам 17 и няма какво да купя" - казва Доросиев.

"Един от най-търсените класове автомобили в България - това са между 5 000лв. и 15 000лв., дори между 5 000 лв. и 10 000лв. Всички хора искат малолитражни бензинови коли, заради нормите.

В същото време се оказва, че искат и автоматик, но това са най-търсените и в момента кола между 5 000 и 10 000 лева автоматик, бензинова, с 5 врати, малка е почти невъзможно да се намери. В момента, в който излезе на пазара, се купува" - допълва автомобилният експерт Филип Лазаров. 

"Преди един търговец, влизайки в едно представителство, можеше да избира между 30-40 автомобила, които са на прилични километри и на добра цена и може да купи - казва Любомир Доросиев - "В момента, влизайки в едно представителство, няма нищо или ако има нещо - е завишено поне с 30% до 50%, защото има огромно търсене не само от българи, но и от руските републики, Полша, от Румъния.

Ето как стоят нещата драстично - това е автомобил, който е внесен преди около 4 месеца, аз съм му завишил с около 1000 лева цената, защото сега и да искам да го купя аз, не мога да го купя на тази цена и ето един автомобил, който е нов внос, той е дошъл онзи ден.

Цената се определя от това, което купуваме отвън, и от това, което е транспортни разходи и ние си слагаме печалбата вътре и съответно препродаваме с печалба не много голяма. На такъв автомобил до 20 хиляди лева ние слагаме печалба обикновено максимум около 1000 лева, каза Доросиев.  

В България липсва дори внос на по-стари коли от Европа. "В Италия един стар автомобил - над 15 години им дават 1500 до 2500 евро бонус, държавата, ако го изхвърлят в морга и не го продадат на вторичния пазар, разказва още Доросиев.  На тях им е много по-изгодно да го оставят там без никакви разправии, отколкото да търсят някой да го купи и да го прехвърлят, коментира той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: