ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
ГЕРБ: За нас Кирил Петков вече не е министър-председател на България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:03 / 23.03.2022Коментари (1)2366
©
Радомир Чолаков от парламентарната група на ГЕРБ-СДС в началото на днешното заседание в НС прочете декларация:

В началото на 45-тото Народно събрание, преди една година, по някакъв повод направих изказване, общо за принципите на правото и на правовата държава. В него, между другото, цитирах следната мисъл: Силата на по-слабия е в това, че може да наложи на самозабравилия се силен силата на правото." И казах, че силата на ГЕРБ в бъдеще ще се състои в това, че ние ще си служим със силата на правото. Г-жа Татяна Дончева, тогава заместник-председател на Народното събрание, слезе от трибуната, за да ме репликира, подигра ми се и каза, че Радо Чолаков може да говори колкото си иска, но всъщност няма право да говори, защото е от ГЕРБ, а ГЕРБ няма право да говори изобщо.

Е, г-жа Татяна Дончева вече я няма. Не ние, народът й каза кой ще има право да говори и кой не. И понеже народът ни даде правото да говорим, то ние, народните представители от коалиция ГЕРБ-СДС ще говорим и сега ще ви покажем как изглежда силата на правото.

Като за начало да си припомним фактите от четвъртък и петък и тяхната правна квалификация.

В четвъртък, в два часа следобед разследващи полицаи са посетили Кирил Петков в кабинета му, по негово искане. В кабинета е присъствал Бойко Рашков. Тоест, разследващите полицаи са били повикани от горестоящ ръководител и са извършили разпит в присъствието на горестоящ ръководител. Това е нарушение на чл. 15 ЗМВР.

Ако полицаите не са били избрани на принципа на случайния подборимаме нарушение и на чл. 16 от ЗМВР.

Полицай няма право да извършва действия по разследване на министър-председател и бивш министър-председател. Това може да прави само следовател. Нарушение на чл. 194, ал. 1, т. 2 от НПК.

Разследващия орган той трябва да действа под ръководството и надзора на прокурор. Когато това не е така има нарушение на чл. 52, ал. 3 от НПК.

По указание на министър-председателя още същия ден е осъществено претърсване в домовете на г-н Борисов, г-н Горанов и г-жа Арнаудова. Още веднъж нарушение на чл. 15 от ЗМВР.

Претърсването на помещения е било извършено при хипотеза на неотложност, каквато не е налице. Нарушение на чл. 83 от ЗМВР и на чл. 161, ал. 2 от НПК.

Г-н Борисов, г-н Горанов и г-жа Арнаудова са били задържани, без да има данни, че са извършили престъпление, освен показанията на свидетеля Петков. Евентуално нарушение на чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР.

Извършен е обиск на лицата. Понеже няма данни лицата да са извършили престъпление, това е нарушение на чл. 80, ал. 1 от ЗМВР.

Още два детайла:

Свидетелят Петков в свои публични изявления в четвъртък и в следващите дни остави впечатление, че е получил одобрение за действията си от Лаура Кьовеши.

И не на последно място: Бойко Рашков потвърди многократно в публичните си изявления, че е имал намерение да търси доказателства след постоянното задържане под стража на Борисов, Горанов и Арнаудова ще търси доказателства, което между другото може да не включва, но може и да включва изтръгването на признания, показания или информация от задържаните.

Сега ще ви прочета няколко текста от Наказателния кодекс, а вие си мислите дали пък те нямат някакво отношение към извършените по-горе нарушения.

От раздел Престъпления по служба

Чл. 282. (1) Длъжностно лице, което превиши властта или правата си с цел да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години,

(2) Ако деянието е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години.

Чл. 285. Длъжностно лице, което съзнателно допусне подчинено нему лице да извърши престъпление, свързано със службата или работата му, се наказва с наказанието, предвидено за извършеното престъпление.

От раздел Нарушаване неприкосновеността на жилище

Чл. 170. (1) Който влезе в чуждо жилище, като употреби за това злоупотреба с власт, се наказва с лишаване от свобода до три години. 

От раздел Престъпления против правосъдието

Чл. 287. Длъжностно лице, което при или по повод изпълнение на службата си, само или чрез другиго, извърши противозаконни принудителни действия спрямо обвиняем, свидетел или вещо лице, за да изтръгне признание, показание, заключение или информация от него, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.

В нашия случай ми се струва, че може да е имало приготовление за извършване на това престъпления.

Чл. 290. Който пред съд или пред друг надлежен орган на властта като свидетел устно или писмено съзнателно потвърди неистина се наказва за лъжесвидетелствуване с лишаване от свобода до пет години.

От раздел Престъпления против политическите права

Чл. 169 б. Който чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин попречи на някого да осъществи своите конституционни политически права, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Чл. 169 в. Когато деянието по чл. 169 б е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на служебните му задължения, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Мнозина ви казваха, че не може човек, нарушил Конституцията по най-безсрамен начин и подписвал деклрация с невярно съдържание да заема какъвто и да е държавен пост, та камо ли да става министър-председател. Не ни послушахте и си сложихте този грях на душата. Нещо повече. Вие, с Вашите гласове на мнозинството, поверихте съдбата на седем милиона души в ръцете на една малка групичка хора със съмнителни биографии, дошли от нищото и отиващи в нищото, които методично и планомерно унищожават финансовата система, социалната система, икономическата и всички други системи на държавата, без да се интересуват от понятия като законност, ред или отговорност към обществото. Действията на избраното от Вас правителство излагат на риск цялата правна, институционална и политическа система на страната.

Виждате нещо, което всички виждат. Очите на Кирил Петков. Очите на човек, който не знае къде се намира и какво върши. Кажете ни, Вие, представителите на старата, горда партия БСП поемате ли отговорност за този човек? Вие, представителите на Демократична България, така ли си представяте, че ще функционира правораздавателната система? Питам се, лидерът на "Има такъв народ", Слави Трифонов, с който някога бяхме приятели и който разплакваше хората по стадионите, така ли си е представял своята роля в политиката – като обслужващ персонал на шайка авантюристи? Не искам да вярвам, отказвам да повярвам, че сте съгласни Кирил Петков да продължава да бъде вашият премиер. Отказвам да повярвам, че това ви харесва.

От сега нататък за нас от ГЕРБ Кирил Петков вече не е министър-председател на България. Ако изобщо бихме го викали в парламента, то ще е, за да се убеждавате още и още в неговата несъстоятелност. Той няма друг полезен ход, освен да истеризира все повече и повече, да иска арести, да иска репресии срещу опозицията, да гази Конституцията и законите и да Ви насилва да го следвате в този безумен път. Спрете го, или ще носите солидарна отговорност с него за това, което ще се случва с България.

Една дума за Бойко Рашков, който също вече не съществува. Спомняте ли си как ви се молеше от тази трибуна: "Оставете ме на поста ми и аз обещавам да вкарам Бойко Борисов в затвора!", цитирам по памет? Е, вкара го. Браво! Както Цветан Цветанов вкарваше хора в затвора и после държавата плащаше. Искахте да да няма повече цветановщина, а го направихте да е още по-отвратително. Знаете ли обаче кой е парадокса? Парадоксът е, че вие не можете да прекратите цветановщината; вие искате да правите същото. Вие не можете, но ние можем. Заявяваме Ви – няма да допуснем връщане на цветановщината! ГЕРБ е получил нужните уроци и е платил цената за подобни издевателства. Сега ще я платите Вие. България ще бъде правова държава. И понеже вие доказахте, че не искате и не можете да я направите такава – ще я направим ние. Със силата на правото, която ще ви демонстрираме всеки Божи ден.

До Великден остават още 30 дни. Имате време да вземете необходимите решения, за да спрете безчинстващото зло и да спасите страната от неизбежната катастрофа, към която я водят Кирил Петков и компания. И се молете да бъдат простени греховете на всички.

Бог да пази България!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
КАНАДСКИЯ ПРОСТАК И КРАДЕЦ,СЛУГА НА РУСКАТА МАФИЯ И СИН НА ЧЕНГЕ ОТ ДС - към Канада без да се връща!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (890) 16%
Спас Гърневски (799) 14%
Д-р Иван Чомаков (548) 10%
Славчо Атанасов (1465) 26%
Иван Тотев (1500) 26%
Здравко Димитров (488) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: