ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Филип Трифонов разказваше: Целувката на Невена в "Момчето си отива" ми отвори път в киното
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:06 / 13.01.2021Коментари (0)26395
©
На 73 години си отиде един от най-големите и обичани български актьори Филип Трифонов. Изгрял в киното с шедьовъра на Людмил Кирков "Момчето си отива“, където си партнираше с Невена Коканова.

Още преди да е завършил ВИТИЗ, съдбата в лицето на режисьора Людмил Кирков предлага на ученика на Апостол Карамитев страхотен шанс – главна роля във филм, който ще остане незабравим с последните дни в училище на абитуриента Ран и романтичната му преоценка на заобикалящия го живот в малкия град.

"Момчето си отива“ не само се радва на голям успех, но и се превръща в един от първите български игрални филми с продължение. А Трифонов става новата звезда на българското кино. Още на следващата 1973 г. той отново играе в една от българските кинокласики – "Преброяване на дивите зайци“ на Едуард Захариев. През 1976 г. се завръща в ролята си на момчето Ран в "Не си отивай“. През 1982 г. отново Людмил Кирков режисира още един незабравим български филм – "Оркестър без име“, в който Филип Трифонов си партнира с Велко Кънев, Павел Поппандов, Георги Мамалев и Катерина Евро.

"Учех актьорско майсторство при Апостол Карамитев, когато прочетох сценария на Георги Мишев за "Момчето си отива“, и много се смях. Карамитев също хареса текста“, разказва преди години Трифонов. "На мен режисьорът Людмил Кирков нищо не ми говореше преди сцените с Коканова, защото знаеше, че заложеното в сценария ми е доста близко. Разбира се, ако беше избрал друга актриса, може би нямаше да ми е толкова "доста близко“.

"Много пъти са ме питали, особено на маса, имал ли съм "нещо“ с Венчето Коканова, като под "нещо“ се подразбира някакъв плътски контакт, и т. н. – споделя известният с чувството си за хумор и самоирония актьор в едно свое интервю. –

"Една боза от 6 стотинки“ е репликата, с която започва подобен разговор и продължава с "Хубав филм беше "Момчето си отива“... Къде го снимахте? Във Враца ли? Ти на колко години беше?... А Венчето?... Ей, тц, тц, тц...“. Следват няколко въпроса от рода на "Как изпи толкова боза“, за да стигнем до баш въпроса "Абе ти с Венчето Коканова имал ли си нещо...?“ Аз веднага казвам "Няма такова нещо“ и привеждам куп доказателства като "Тя е такъв свестен човек“ и други подобни щуротии..., след което събеседникът загубва интерес към разговора и видимо се натъжава.

Истината е, че до 1973-та познавах Невена Коканова само от "Крадецът на праскови“, където тя се целуваше с някакъв небръснат актьор на име Раде Маркович... И когато в "Момчето си отива“ тя ме целуна леко по бузата, аз бях безкрайно приятно изненадан, но гладко избръснат. Като "целунат от Невена“ после имах много работа в киното, за което съм ѝ безкрайно благодарен.“

Още докато е студент, таланта му забелязва и Георги Дюлгеров. Той снима новелата "Изпит“ по едноименния разказ на Николай Хайтов от сборника "Диви разкази“ и поверява главната роля на младия бъчвар Лию на Филип Трифонов. Актьорът сякаш играе себе си, временно заселил се в затънтеното родопско село.

В кариерата си Филип Трифонов има около 30 филма, сред които "Лавина“, "Защитете дребните животни“, "Адио, Рио“, "Иван и Александра“, "Рапсодия в бяло“, "Мадам Бовари от Сливен“, "Бай Ганьо тръгва из Европа“… В началото на обществено-политическите промени и самият той тръгва из Европа. Две години, между 1990 и 1992 г., Трифонов живее в Нюрнберг, Германия, където се препитава като хамалин. "Издигнах се до шофьор на камион. Пътувах из цяла Германия и много се радвах, като имаше задръстване, защото плащаха почасово и чакането на аутобана влизаше в сметката“, разказва патилата си актьорът. Тогава той си поставил за цел не само да направи пари, но и да докаже, че българите не са мързеливци, както смятали западните работодатели. Заложил на личната дисциплина, която носел в себе си от годините в спорта. Малко е известно, че в средата на 60-те Трифонов е успешен състезател по бокс. На градското първенство през 1965 г. за юноши старша възраст става първенец в категория до 67 кг.

"Първата сериозна работа намерих в италианска фабрика за тортелини. Обработвах машинно десетки килограми мортадела. Казвах си, "хем ми плащат, хем ме хранят с мортадела“, но явно не бях подходящ за еднообразната работа във фабриката“, споделя той. Не издържа в Германия и се завръща, за да изкара най-трудното десетилетие в живота си. Първите две години актьорът кара такси и в София. Когато клиенти го разпознаят, не отрича, че е звездата от "Момчето си отива“ и "Оркестър без име“. Не му става неудобно, но усеща, че на клиентите им става тъжно.

"Филип Трифонов бе надарен с голям талант, с неговите роли в едни от най-известните наши филми израснаха поколения българи“, каза в съболезнователен адрес председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов. "Скърбя за неговата загуба, той беше забележителен актьор, фин и честен човек“. Рашидов изрази и съжалението си, че Филип Трифонов си е отишъл обиден, защото през 2018 г. комисия в Министерството на културата не го е одобрила за пожизнена парична награда. Фипо, както го наричаха приятелите, беше ядосан, че не му дават "от специалните пенсии“ за заслуги в размер на 700 лв. "Чакат ме да умра и тогава да ми обърнат внимание. Нямам ли и аз право като други артисти да се надявам на персонална пенсия приживе?

И ако "да“, моля за съдействие. Ако не, ми остава да продължавам да спя с кожух през зимата или да си помагам с тото комбинация и играта "тука има – тука нема“. И аз не заслужавам ли подобно отношение? Трябва ли да изброя всички филми, в които съм участвал, а те са над 37, плюс театрални постановки, имам повече от 9 награди, нямам ли и аз принос към изкуството у нас? Подадох сам заявление за допълнителна пенсия, но не знам дали изобщо ще доживея да ме включат в своя списък“, каза натъжен преди време Трифонов, цитиран от "Ретро".


Още по темата: общо новини по темата: 3169
15.05.2023 »
17.05.2022 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/529 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (897) 16%
Спас Гърневски (805) 14%
Д-р Иван Чомаков (549) 10%
Славчо Атанасов (1475) 26%
Иван Тотев (1508) 26%
Здравко Димитров (490) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: