ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Европейският лидер за съхранение на стволови клетки Future Health за борбата срещу COVID-19
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 16:00 / 24.10.2020Коментари (0)3972
©
Вили Пеева - административен директор на МЦ Афордита и Future Health за България
След изригването му в Китай в повечето страни по света се съобщава за нова коронавирусна болест (COVID ‐ 19) с потвърдени 19 милиона случаи на заразени. В повечето страни нарастването на COVID-19 е неконтролирано със значителна смъртност. Понастоящем не се предлага лечение, ефективно за COVID-19, под формата на ваксини или антивирусни лекарства и пациентите се лекуват симптоматично.

Докато научната общност работи за разработването на ваксини и лекарства срещу пандемията от COVID-19, новите алтернативни терапии могат да намалят смъртността. Неотдавнашното използване на стволови клетки за лечение на критично болни пациенти с COVID-19 на малка група пациенти в Китай дава положителен резултат.  В резултат на това ,Администрацията по храните и лекарствата (FDA) , даде разрешение за използването на стволови клетки като терапия срещу коронавирус.

Обсъдихме  възможностите за използване на стволови клетки при пациенти с COVID-19 и съответните предизвикателства при тяхното използване с директора на най-голямата тъканна банка в България – Future Health – която е европейски лидер с две напълно акредитирани  лаборатории в Англия и Швейцария, символ на качество в света в сферата на частното фамилно банкиране.

- Госпожо Пеева, като управител на Първата частна акредитирана банка в Европа сигурно следите развитието на пандемията. Има ли новини във връзка с лечението на Covid-19 със стволови клетки?

- Терапията на базата на стволови клетки в регенеративната медицина може да бъде опция за пациенти с COVID-19. Възстановителните терапии, базирани на стволови клетки, бяха започнати наскоро в Китай  и  разрешение за спешна употреба  и  използването на стволови клетки от FDA за пациенти с COVID-19 създаде вълнен
©
Част от екипа на Future Health за България
ие сред медицинската общност. MSCs могат да се използват като поддържащо лечение за по-добро възстановяване на критично болни пациенти с COVID-19 .  Като се вземат предвид първоначално обещаващите резултати при малка група критично болни пациенти с COVID-19, започна регистриране на  редица клинични проучвания с използване на MСК . До момента има над 80 излекувани души от Covid-19 чрез  MSC ( мезенхимни стволов клетки).

- Кои са потенциалните  пациенти с COVID-19 ,за които може да се използва терапия със стволови клетки?

- Последните проучвания посочват три групи пациенти с COVID-19, т.е. (а) - критично болни млади пациенти, (б)- критично болни възрастни пациенти и (в)-  тези пациенти, които са изложени на висок риск от инфекция поради други съпътстващи заболявания, са потенциални кандидати за стволови-клетъчни терапии. Според последните доклади, стволовите клетки, прилагани при малка група от силно засегнати пациенти с COVID-19, показват благоприятни ефекти . Всички пациенти в тези проучвания показват подобрение в белодробната функция след приложение на стволови клетки .

- Кои са основните терапии на COVID-19 базирани на MСК (мезенхимни стволови клетки)?

- Доказано е, че има множество механизми, чрез които МСК могат да упражняват своите имуномодулиращи ефекти. Преди се смяташе, че МСК насърчават регенерацията на белите дробове чрез присаждане и трансдиференциация. Въпреки това, по-късни проучвания подкрепят ролята на MСК в регенерацията на белите дробове.

За изолиране на клинично оценени ( годни) MСК, събраните тъкани трябва да бъдат обработени в съоръжения, съответстващи на добрата производствена практика (GMP). Наличието на такива съобразени с GMP съоръжения за преработка на к
©
Future Health централна лаборатория Великобритания
летки и произтичащото от това предлагане на клинично оценени MSCs, е голямо предизвикателство за редица страни, особено за развиващите се и слабо развити страни, така че акредитациите са базата и критерия за една съвременна и надеждна лаборатория за съхранение на стволови клетки.

- Според Вас има ли шанс МСК да ни спасят от епидемия, като COVID-19?

- Стволовите клетки изглежда имат значителен потенциал за лечение на COVID-19. Бъдещо такова лечение може да намали тежестта върху здравната система на страните. Поради  увеличение на броя на смъртните случаи от COVID-19, учените изглежда са склонни да тестват всякакви налични интервенции, както и терапия със стволови клетки. MSCs може да е добър вариант за пациенти с COVID-19, тъй като стволовите клетки са лесно достъпни в голям брой от различни тъкани. MSC могат да бъдат криоконсервирани, докато е необходимо, а характеристиките и потенциалът на MSC са проучени широко в предклинични и клинични проучвания.

Вили Пеева е Административен директор на Медицински център "Афродита“ – специализирано здравно заведение в регенеративната медицина. Тя управлява дейността, както на МЦ "Афродита“, така и на “Future Health" за България от самото им създаване. Тя е смятана  за най-големият специалист по спазване и прилагане на стандартни оперативни процедури в сферата на тъканното банкиране y нac, както и при спазване на законовите норми за добра лабораторна практика. Вили Пеева владее пет езика, омъжена е и има две деца.

Future Health е наградена с признанието "Тъканна банка на десетилетието“. Компанията е носител на короната за качество, връчена лично от кралицата на Великобритания. У нас Future Health e категоричен лидер и избор на българските семейства.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: