ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ето защо сиренето, кашкавалът и киселото мляко вече не са същите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:11 / 02.10.2017Коментари (5)17729
©
През последните години проблемът с липсата на желаещи да работят в млекопреработването се задълбочава. Според производители навлизането на дуалното обучение може да накара повече деца да изберат професията - технолог, предава БНТ. Йордан Илиев, технолог в мандра: "Просто се принуждаваме да взимаме и обучаваме, което води до загуби, до лоша продукция. Киселото мляко вече не е толкова кисело, казват потребителите. 

Технолози обясняват разликата с промяна в метода на производство и употребата на некачествен фураж. Илиев добавя: "На новите въведения, на новите видове закваски, които не са толкова кисели. Примерно за киселите млека, имитиращите продукти, които нямат специфичния вкус на кашкавал и на сирене". 

Стане ли дума за домашно приготвено кисело мляко, повечето рецепти, вместо готова закваска, включват вече квасено кисело мляко. Според производители на мая и закваски технологията може да е опасна за здравето. Димитрина Трендафилова, фирма за производство на органопрепарати, мая и закваски:

"Хората обикновено смятат, че трябва да спазват българската традиция и вземат от предходното кисело мляко и тогава подквасват. Ние даваме предпоставка на патогенните микроорганизми да се размножават и да спират развитието на добрата микрофлора и това води до понижаване имунитета". 

За разлика от млечните продукти, вкусът на характерното за село Дерманци - млечно ястие "белият мъж" не се е променило през годините. Намирането му е почти невъзможно. Може да го опитате само в дома на бабите от региона. Млечната каша получи поредната награда в Луковит на конкурса за най-вкусно ястие от мляко. Йорданка Тодорова, село Дерманци: "Преди години, когато са пасли навън животните то просто прави конци. Сега не е така на конци. Променила се е гъстотата на млякото, понеже е с химикали". 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Yes but No
премахни филтъра

Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 02.10.2017 г.
+4
 
 
Какво ли няма да кажат,за да защитят интереса си? Векове наред са правили млякото като са вземали закваската от старото мляко,а днес изведнъж решихме,че било вредно. Аз от години също си го правя така. И съм сто пъти по-здрав съм от бръщолевещата госпожа.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: