ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ето каква беше целта на визитата на Румен Радев в Хамбург
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:04 / 17.05.2022Коментари (2)2525
Традициите на успешното икономическо партньорство между България и Федерална провинция Хамбург ще се разширят в нови сфери като алтернативните енергийни източници и високите технологии. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с министър-председателя на провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер.  Държавният глава е на посещение във Федерална Република Германия по покана на своя колега президента Франк-Валтер Щайнмайер, с когото българския президент проведе среща в Берлин.

Можем да преодоляваме днешните предизвикателства успешно, само ако заедно развиваме технологии, търсим нови решения и създаваме производство, подчерта държавният глава. По думите му в дългосрочен план България и Германия следва да обменят опит и да използват нови технологии и решения за постигане на независимост в енергетиката.

Президентът Румен Радев открои опита на Хамбург в разработването на технологии в областта на зеления водород и възможностите за сътрудничество с България в това направление. "Германия, със своята водеща индустрия, ще се нуждае от много водород в бъдеще, а България може да произвежда зелен водород и да бъде надежден доставчик“, посочи държавният глава и изрази увереност, че двете страни ще имат ползотворно сътрудничество в тази област.

В рамките на посещението си в Хамбург президентът Румен Радев проведе среща и с ръководството и представители на Търговската камара. Българският президент подчерта, че са необходими съвместни усилия за справяне с предизвикателствата, породени от пандемията и войната в Украйна. Пред германския бизнес Румен Радев открои предимствата на България като страна с добри условия за инвеститорите - висококвалифицирани кадри, макроикономическа стабилност и стратегическо разположение. По време на срещата в Търговската камара представителите на българския бизнес, включени в делегацията, водена от държавния глава, имаха възможност да обсъдят със свои германски колеги възможности за сътрудничество.

Реализацията на проект за 15 млрд. евро за производството на зелен водород в комплекса "Марица Изток“ беше представен от българския бизнес, част от делегацията, водена от държавния глава в Германия. Инвестиционните намерения предвиждат съвместно финансиране от страна на бизнеса на създаването на слънчеви мощности за производство на зелен водород, част от който да бъде изнасян, а друга да бъде предназначена за балансиране на енергийната мрежа в страната. Плановете на бизнеса са трансформацията на "Марица Изток“ да бъде завършена през следващите около 10 години, като се очаква да бъдат разкрити 7500 работни места и още 18 хиляди в поддържащите индустрии.

Българският бизнес бе представен от ръководствата на национално представителните работодателски организации, ръководството "Тракия икономическа зона“, най-голяма на Балканите, както и представители на компании с вече установени партньорства в Германия в областта на алтернативните енергийни източници.  Държавният глава подчерта, че в България вече има компании, които имат практически опит  технологично да заменят изкопаемите горива с водород.

По-рано държавният глава посети и една от най-големите металургични компании в Германия "Аурубис“, която развива активна дейност у нас със своя медодобивен завод. Румен Радев се запозна с дейността на компанията и открои необходимостта от още по-високи амбиции за увеличаване на износа на продукти с по-висока добавена стойност. Обща бе позицията, че корпоративната социална отговорност на компанията е силен позитивен пример за бизнеса.

В Българската православна църква "Св. Св. Кирил и Методий“ в Хамбург президентът Румен Радев се срещна с представители на българската общност в града. По време на срещата държавният глава връчи Почетния знак на президента на проф. д-р Герд-Винанд Имайер за особено големите му заслуги за активизиране на политическия и икономически диалог и връзки между България и Германия. Проф. д-р Имайер е почетен генерален консул на Република България в германските федерални провинции Хамбург, Шлезвиг-Холщайн, Долна Саксония и Бремен. Близо 30 години той активно подкрепя учредяването и успешната дейност на редица организации на български граждани в Германия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.05.2022 г.
-1
 
 
Ех, че лъжец е този радев! Все срещу България върви под командването на кремълските си началници! И много слепци има щом си мислят, че не е предател.
Aнонимен
на 18.05.2022 г.
-1
 
 
Импийчмънт за Мунчо от Хасково!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (869) 16%
Спас Гърневски (775) 14%
Д-р Иван Чомаков (527) 10%
Славчо Атанасов (1423) 26%
Иван Тотев (1443) 26%
Здравко Димитров (477) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: