ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ето как ще излезем от кризата!
Автор: Диана Бикова 11:35 / 30.04.2020Коментари (2)5955
© Plovdiv24.bg
Камарата на строителите настоява строителството в страната да се засили, тъй като този сектор е сред най-важните фактори, които задвижват цялата икономика. Това каза на брифинг в Министерски съвет изпълнителният директор на КСБ Валентин Николов, след среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Николов използва термина "строително цунами", каквото понятие се използва във Великобритания за излизане от кризата. Той посочи, че в Италия в момента се разработва програма за саниране на 1.2 милиона жилища и се разчита, че това ще донесе заетост на 430 000 човека допълнително в страната. "С други думи, строителството не просто да се запази, да се съхрани, а то да бъде двигателят на развитието в следващия етап", отбеляза той.

Според Валентин Николов, България се намира в изключително благоприятна ситуация в това отношение, защото има готови и утвърдени проекти за саниране на 3250 сгради на обща стойност 1,605 млрд. лв. с ДДС.

"Ние сме готови при наличието на средства много бързо да задвижим този механизъм. В същото време, това трябва да стане с нов подход, нов механизъм. Направили сме предложение на регионалното министерство, те много добре ни разбират, да се дават на малки и средни фирми обекти – не повече от 2 обекта на една фирма едновременно, т.е. да може колкото се може повече фирми да участват в този процес" - каза Николов.

Според него, трябва да има по-специфичен подход към цените - да се дефинира не обща цена на кв. м., а по дейности. Николов не пропусна обвиненията за корупционни практики в санирането. По думите му, става въпрос за 1-2% проблемни сгради в една или друга посока от общия брой санирани. 

От Строителната камара са убедени, че трябва да се работи в перспектива.

"Да, средства трябва да се дават да се подпомагат бедни хора, в различните страни това става по различен начин, да се подпомагат безработни и т.н. Но това са краткосрочни мерки. Това са буфери, които се правят за месец-два-три. Основното, главното – това е икономиката да заработи.

Освен това, строителството има една особеност. Това е един от малкото сектори, да не кажа единствения, който много бързо може да увеличи своя обем на работа, стига да има обекти. Една фирма, която е с 15-20 човека, с двама-трима инженери и технически състав, много лесно може да стане 50-60 човека, без за това да са необходими кой знае какви капитални вложения. Т.е. строителството може да нараства като гъба в зависимост от наличието на обекти, наличието на средства.

Освен това, в строителството може да работи всеки. Могат да работят и висококвалифицирани, и средноквалифицирани, и нискоквалифицирани. Т.е. то е в състояние да погълне огромно количество хора, които да могат да оцелят чрез труд и работа, а не чрез подаяния" - коментира Валентин Николов.

КСБ е категорична, че трябва да продължи работата по инфраструктурните обекти. "Нашето мнение е, че точно с развитието на строителството, на инфраструктурните обекти това е борба с последствията от коронавируса. Към хората, които казват така, особено президентите, които дават акъл, бих им казал следното: Когато става въпрос за използване на перилни препарати и на дезинфекционни препарати, и когато става въпрос за строителство на магистрали, нека първо да попитат специалистите и тогава да говорят" - посочи шефът.

Според Николов, България е в изключително изгодна ситуация в момента, тъй като се очаква отдръпването на големите европейски производители от други региони на света и връщането им в Европа. 

"Ние гледаме на този въпрос чисто прагматично: това е нашият шанс, за България имам предвид, да създадем условия редица европейски производители да дойдат в България.  Веднага ще кажете: нямаме работна ръка. То е като яйцето и кокошката. Имаме инфраструктура, имаме условия, имаме работна ръка, тогава хората няма да хукнат да работят по света и по Европа, нашите хора ще си останат тука. Като имат условия, ще останат тук, още повече сега в условията на коронавируса, видяхме как се грижат за тях в някои страни, нека да го видят и те.

С други думи, това е един голям шанс пред българската икономика за развитие напред в перспектива 10-15-20 години, ние не трябва да го изтърваме." - смята Валентин Николов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Това ми звучи като всички на село.Строители да ставаме това ли измислихте.
0
 
 
Едно умно предложение. Звучи страхотно, дано някой се вслуша !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: