ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ерменков: Изграждането на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" с реактора за АЕЦ "Белене" поражда много въпроси
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:37 / 22.01.2021Коментари (1)5229
©
"Решението на правителството с един от реакторите за АЕЦ "Белене" да бъде изградена нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" поражда много въпроси. За пореден път българското правителство взема решения без да си направи труда да информира обществеността какво стои зад тях. Кой е направил тази оценка? Какви са преимуществата на това решение? Какво ще се прави с втория блок на АЕЦ "Белене"? Докато това не стане ясно, няма как да коментираме дали е полезно или дали е вредно." Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ народният представител от ПГ "БСП за България" Таско Ерменков. 

Според експерта по енергетика 2025 г. е неприемлив срок за затварянето на българските въглищни централи. "Няма специалист, който е загрижен за сигурността на електроенергийните доставки, който да каже, че ако затворим централите през 2025 г. в България всичко ще е наред с електроенергията. Затова от БСП инициирахме в парламента единодушно да се приеме решение - правителството да води такива преговори с ЕС по отношение за Зелената сделка, така че първо да се постигне максимално оползотворяване на мощностите на въглищните централи и второ - така да бъдат проведени разговорите, че в резултат на Зелената сделка да няма социално-икономически трусове в държавата", посочи Ерменков.

Социалистът коментира и взетото от парламента решение от 1 юли небитовите потребители на електроенергия да излязат на либерализирания пазар, като подчерта, че икономиката ни още не е готова това да се случи и за домакинствата. "Няма как и домакинствата да излязат на либерализирания пазар при положение, че все още не знаем колко са енергийно зависимите. Тук влизат хората, които имат животоподдържаща апаратура и не могат да живеят без електроенергия. Не е сега времето на тази революция на енергийния пазар. Важно е този преход да се случи така, че да се отчетат социално-икономическите последици за обикновения човек", отбеляза депутатът от левицата.

Таско Ерменков отрече тезата, че домакинствата ще плащат по-ниска цената на ток ако излязат на либерализирания пазар, защото не е ясно по какъв начин ще се формира тази цена. Той посочи за пример цената на природния газ и как заради флуктуиращата му цена на международния пазар, сега плащаме по-висока цена от тази, която се е обещавала само преди година.

"Като единствената парламентарно представена опозиционна партия протягаме ръка за провеждането на честни избори. Ние не правим предизборни коалиции за управлението на държавата, а се опитваме да изградим един обществен фронт за провеждане на честни и свободни избори. Който иска да се проведат честни избори, да застане от нашата страна на фронта, а който не иска сигурно ще застане от другата", заяви Таско Ерменков.


Още по темата: общо новини по темата: 130
11.10.2023 »
07.10.2023 »
11.07.2023 »
11.07.2023 »
11.07.2023 »
10.07.2023 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ба*ти лъжливия боклук. В момента газта е с 40% по ниска от преди 2г. Днес вече може да е 37,но това е конюнктура на световния пазар ,а не прищявка на Газпром. Колкото до реактора в Козлодуй. България бе принудена да заплати 2 реактора поръчани от БСП енергетиквеника Р.Овч. Сигурно и тоя капут е бил в далаверата. Били са за Белене,но стават и за Козлодуй. По евтино би струвало 7 блок там отколкото 1ви в Белене. Едно е да изграждаш централа от нулата и да подновяваш лицензи,проекти и т.н. друго е да му намериш място в централа,която работи. Плюс това само изграждането на уредба за високо напрежение и свързване към електропреносната система би струвало 1,5 милиарда лв. А в Козлодуй си я има изградена.Дс не говорим за инфраструктурата ,която е изградена в Козлодуй. Червените крадльовци им става криво,че няма да могат да крадат вече. Утре 2рия реактор в Белене ще стане 8ми в Козлодуй и вече няма да поръчват :) А в Белене може да се мисли за ВЕЦ на Дунав с Румъния. По зеления пакт ЕС ще даде пари.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: