ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Енергото дърпа шалтера на ВиК Добрич и ВиК Шумен, натрупали дългове за над 10 млн.лв.
Автор: Пламена Николова 11:45 / 24.09.2020Коментари (0)2143
©
През последните години най-големите длъжници на ЕНЕРГО-ПРО са някои от ВиК дружествата в Североизточна България. ВиК Шумен и ВиК Добрич до момента са натрупали задължения в размер на над 10 млн. лева, които въпреки постоянното разсрочване продължават да нарастват, а постигнатите договорености за разсрочване на дължимите суми не се спазват.

Толерирането на продължително натрупване на дългове в такива размери нарушава нормалната оперативна работа на ЕНЕРГО-ПРО и ощетява неговите лоялни клиенти и партньори. Отговорните институции не оказват необходимото съдействие за решаване на проблема в неговата цялост, който в случая на ВиК Добрич датира от 2007 г.  

Към ЕНЕРГО-ПРО бяха поети ангажименти за изплащане на всички настоящи и просрочени задължения на ВиК Добрич и ВиК Шумен в срок до 15.08.2020 г. До момента това не се е случило и дългът продължава да расте, поради което ЕНЕРГО-ПРО обяви график за поетапно изключване на електрозахранването на двете ВиК дружества от 29.09.2020 г. Мярката се предприема с единствената цел да се ограничи натрупването на още по-големи дължими суми, както и да се защитят интересите на всички останали редовни клиенти. 

След изчерпване на възможните варианти за действие и предвид огромния натрупан дълг, ЕНЕРГО-ПРО е принудено да приложи процедура по спиране на захранването съгласно  чл. 123 от Закона за енергетиката. Тази законова мярка е единственият вариант да се гарантира сигурността на електроенергийната система и да бъде осигурено безпрепятствено изпълнение на оперативните задължения на дружеството към всички клиенти.  

Като представител на дружества с обществена значимост, каквито са и ВиК Добрич и ВиК Шумен, ЕНЕРГО-ПРО е било и продължава да бъде проактивно в търсенето на разбиране и разрешаване на казуса със системното неплащане на суми за електроенергия и мрежови услуги. В същото време компанията е длъжна да спази лицензионните си задължения за навременното и качествено снабдяване с електрическа енергия. Интересът на всички участници във финансово свързаната верига по доставка, пренос и разпределение на електроенергия е еднакво значим и само двустранното спазване на нормативните изисквания и правила ще осигури равнопоставеност и безпроблемна работа на електроенергийната система. 

Дружеството продължава да разчита, че всички ангажирани институции ще подходят отговорно и ще вземат мерки до 29.09.2020 г. за предотвратяване на обществения проблем, който би възникнал със спирането на електрозахранването на водоснабдителните дружества. Обявените графици за поетапно изключване ще бъдат ревизирани в случай на цялостно погасяване на задълженията.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: