ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Емил Радев: ЕС трябва спешно да запълни пробойните в законодателството относно борбата с изпирането на пари
Автор: Пламена Николова 13:23 / 14.07.2021Коментари (0)1588
©
За бързи и ефективни законодателни решения, които да засилят борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма в ЕС, настоя българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Повод за позицията му бе специалният доклад на Европейската сметна палата, според който усилията на ЕС за борба с изпирането на пари в банковия сектор са твърде разпокъсани и недостатъчни. Документът беше представен пред евродепутатите на съвместно заседание на Комисията по бюджетен контрол, Комисията по икономически и парични въпроси и Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

"Отчитайки пробойните в европейското законодателство относно борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма, докладът е ясен знак, че решаването на тези сериозни проблеми не търпи отлагане", коментира Емил Радев. В отговор на неравномерното прилагане на правото в тази сфера на национално равнище той акцентира върху необходимостта да се търси общоевропейски подход.

"Колкото по-големи са съответните различия между отделните държави-членки, толкова по-уязвим към рискове е единният пазар", мотивира се българският евродепутат, който е и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

По думите му регламентите изглеждат все по-подходящ инструмент за преодоляване на слабостите в законодателството, тъй като директивите са предпоставка за по-бавно и неравномерно прилагане на правото на ЕС.

Емил Радев повдигна и въпроса за липсата на единен надзорен орган. Според евродепутата от ЕНП/ГЕРБ общоевропейският надзор е изключително важен при високото ниво на трансгранична интеграция във финансовия сектор на ЕС.

От Европейската комисия потвърдиха, че това е акцент и в новата стратегия за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, която се очаква да бъде представена следващата седмица. Целта е надзорът да наблюдава прилагането на европейското законодателство не само във финансовия сектор, но и извън него, като поддържа тясно сътрудничество с националните надзорни и компетентни органи и институции, а също и между звената за финансово разузнаване. Предстои да бъде предложен и минимален обем от санкции, които да налага общоевропейският надзорен орган, стана ясно още в рамките на заседанието.

Евродепутатите призоваха в новия законодателен пакет да се обърне специално внимание и на криптовалутите. В отговор на критиките им за липсата на информация за тенденциите и измеренията на проблема с изпирането на пари в ЕС, от Европейската комисия увериха, че работят съвместно с Евростат по изготвянето на методология за събирането на статистически данни.

Обсъдено бе и различното темпо на транспониране на европейското законодателство. Проверките на ЕК за нарушения при транспонирането на Четвъртата директива за борба с прането на пари вече са приключили, но за Петата директива тепърва предстоят, бе отчетено на заседанието.

Евродепутатите от трите комисии изразиха готовност през септември да гласуват резолюция въз основа на тревожните изводи в доклада на Европейската сметна палата, които алармират за необходимостта от спешни законодателни решения.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (902) 16%
Спас Гърневски (808) 14%
Д-р Иван Чомаков (550) 10%
Славчо Атанасов (1486) 26%
Иван Тотев (1517) 26%
Здравко Димитров (494) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: