ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Емил Радев: Борбата с финансовите злоупотреби в ЕС изисква по-добро трансгранично сътрудничество
Автор: Пламена Николова 14:54 / 21.10.2021Коментари (0)1814
©
"Разкритията в "Досиетата Пандора" очертават редица проблеми, които изискват решителни стъпки за ограничаването на данъчните убежища, нерегламентираните офшорни дейности и непрозрачните тръстове". Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по повод резолюцията относно "Досиетата Пандора", която се гласува днес в Европейския парламент. 

Според данъчната обсерватория на ЕС размерът на световното финансово богатство, концентрирано в данъчни убежища през 2017 г., възлиза на 7 900 млрд. евро, което се равнява на 8% от световния брутен вътрешен продукт (БВП). Резултатът е загуба на данъчни приходи в размер на около 155 млрд. евро годишно в световен мащаб. Данните за ЕС показват, че в офшорни зони се държат 2 300 млрд. евро, които представляват около 11% от общото нетно богатство. Така загубите в резултат от избягване на корпоративното данъчно облагане в ЕС варират между 50 и 70 млрд. евро годишно. Сумата може да достигне почти 190 млрд. евро, ако бъдат включени и други фактори, сочат анализите.   

Емил Радев участва в изработването на проекторезолюцията, подкрепена от мнозинството от политическите групи в Европейския парламент. Документът е естествено продължение на провелите се дебати по темата в рамките на предходната пленарна сесия. Участието на българския евродепутат от името на Европейската народна партия се базира на опита му в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП като постоянен докладчик по темата за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Представители на ЕНП, включени в работата по проекторезолюцията, са и колегите му от Германия и Португалия – Маркус Фербер и Лидия Перейра от Комисията по икономически и парични въпроси и Подкомисията по данъчните въпроси. 

"От една страна, "Досиетата Пандора" са знак, че е необходимо по-добро сътрудничеството между административните, съдебните и правоприлагащите органи в рамките на ЕС. От друга страна, очевидно все още има доста слабости по отношение на начина, по който държавите-членки транспонират и прилагат законодателството в областта на борбата с изпирането на пари", смята Емил Радев. 

 "Предложенията, които Европейската комисия обяви в публикувания през юли пакет за борба с изпирането на пари, ще дадат решение за част от правните пропуски, както и за различията и несъответствията в прилагането на законодателните мерки в държавите-членки. Трябва да се затегнат правилата за регистрация на действителните собственици и изискванията за докладване. Очаквам важна роля да изиграе и създаването на новия орган на ниво ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма", заяви Емил Радев, като акцентира и върху необходимостта от добра защита на разследващите журналисти и ефективен обмен на информация между звената за финансово разузнаване в държавите-членки. 

Нуждата от по-тясно международно сътрудничество е сред акцентите в позицията на ЕНП, които са залегнали в текста на резолюцията. В нея се изтъква още, че адекватното международно данъчно законодателство е от ключово значение за предотвратяване на практики, свързани с данъчни измами и избягване на данъци. Резолюцията подчертава и необходимостта от преразглеждане на списъка на ЕС с данъчните убежища. От ЕНП настояват за прецизни критерии за изготвяне на т.нар. "черни списъци", за да се гарантират прозрачност и ефективен режим на санкции. 

Припомняме, че "Досиетата Пандора" бяха публикувани на 3 октомври 2021 г. от Международен консорциум от разследващи журналисти (ICIJ). Някои от файловете от изтеклите 2,94 терабайта данни датират от 70-те години на миналия век, но повечето от разследваните от консорциума са създадени между 1996 и 2020 г. Новото изтичане на данни обхваща повече от 330 политици и държавни служители от почти 100 държави, включително 35 настоящи или бивши ръководители на държави и правителства.


Още по темата: общо новини по темата: 7
20.10.2021 »
20.10.2021 »
07.10.2021 »
07.10.2021 »
05.10.2021 »
05.10.2021 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: