ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Емигрант от Чикаго дари 1 000 000 лева на родното си село в Родопите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:41 / 25.06.2023Коментари (2)64917
46-годишният родопчанин Васил Байрактаров, който от 22 години живее и работи в Чикаго, дари над 1 милион лева за изграждането на парк за спорт, отдих и туризъм в родното си село Црънча, което е на 18 километра южно от град Доспат и на 30 километра югоизточно от град Гоце Делчев. То попада в историко-географската област Чеч. Новата придобивка за близо 600-те жители бе тържествено открита на събора на селото на 17 юни, съобщиха от Община Доспат.

Паркът е изграден върху собствен имот на Васил Байрактаров и се простира върху площ от 6 декара. Намира се на около 400 метра от края на Црънча по посока Скалето.

В него има мини футболно игрище с изкуствена трева, стадион за тенис и волейбол, който също с изкуствено покритие, многофункционална сцена с обща площ от 30 квадратни метра, детска площадка, барбекю с лятна и зимна част. Има и построена чешма с четири чучури. Равномерно на различни места в парка са монтирани 32 пейки. Изграден е и самостоятелен санитарен възел. Правят впечатление зелените площи и още други площадки оформени с цветен трошен камък, а подходите са направени с паваж.

"Васил реши да направи и остави нещо трайно в родното си село. Идеята се роди преди около година", каза кметът на Црънча Недко Хаджиев.

 

На изток покрай скалните забележителности на селото минава друг път, прокаран от емигранта, който води към старото шосе за благоевградското село Ваклиново. От парка се разкрива живописна гледка към каньона на реката, планините в Северна Гърция и Югозападна България.

Той може да се ползва денонощно, тъй като са поставени 64 лампи. Дори учениците ще могат да провеждат част от игрите си в учебните програми тук. Училището в Црънча е защитено и в него учат 28 деца, но няма такава добра база, добави Хаджиев.

 

46-годишният Васил Байрактаров е роден, израснал е и е учил в селото, като дори по постоянен адрес все още се води жител на родопското село. Паркът е направен в памет на баща му Рамиз, починал преди 2 години. Затова и на изградената в него чешма има плоча със снимката му, както и с образа на съпругата му Емине. 

Преди 22 години синът им, който завършил езикова гимназия, а след това учил в УНСС, заминал за САЩ. Васил се установил в Чикаго, като първоначално бил шофьор на камион. След това започнал да купува собствени камиони, докато успял да придобие голям автопарк със стотици ТИР-ове. Освен бизнес в транспорта и логистиката Байрактаров развива успешно интересите си и в областта на недвижимите имоти.

"Пари има много по света, но те отиват винаги в големите центрове. Така е и в България. В райони като родния ми Чеч не се инвестира. Здравеопазването е далече, на минимум час и половина път. Затова и средната продължителност на живот е ниска. Хората там са искрени и отрудени, исках да ги зарадвам", казва 46-годишният мъж.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на oleleeee
премахни филтъра

+2
 
 
Браво на човека! Чакаме коментар от костя копейкин или подвластните му малоумници!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: