ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Емблема на кой град е крепостта "Баба Вида"?
Автор: ИА Фокус 18:00 / 01.01.2024Коментари (0)2853
©
“Този паметник няма аналог, той дава другата гледна точка… Безсмислието всъщност на войната, когато два съседни, а тук, по границата братски народи, трябва да воюват един срещу друг, поставени в политическа кауза". Tова каза в предаването “Туризмът на Фокус" с водещ Ася Александрова, Валя Александрова - член на Управителния съвет на Асоциация на екскурзоводите в България - Северозапад. 

Пред видинската гара е разположен най-благородният в цяла България паметник, Паметникът на скърбящия войн, който е определян от английски журналист без аналог в цяла Европа. 

“Ако погледнем старите снимки на града, паметникът, посветен на Сръбско-българската война от 1885 г. – това е война, която защитава Съединението на Княжество България и Източна Румелия, няма аналог от гледна точка на това, че сме свикнали паметниците да увековечават победи и те да излъчват победата, силата, славата, триумфа. В този ред на мисли, Паметникът на скърбящия войн – неслучайно и името му е такова, дава другата гледна точка, може би гледна точка, която сме свикнали да виждаме, посветена на тази братоубийствена война между Сърбия и България, по-скоро от литературната ни гледна точка. Безсмислието всъщност на войната, когато два съседни, а тук, по границата братски народи, трябва да воюват един срещу друг, поставени в политическа кауза. Този паметник в старите снимки на града се е намирал в центъра на града, по-късно е преместен на гаровото пространство, в което се намира и до ден днешен. И разбира се, проектът на Андрей Николов е уникален поглед с това, че самият войник победител се е привел, свалил е пушката, главата му не е гордо вдигната, а е приведена, и всъщност тази победа не е ознаменувана с триумф, когато воюваш срещу събратята. Тежка тема по-късно и в Балканските войни, особено след Първа световна война, завършила с пагубния Ньойски договор за България, е да живееш на граница, защото и по-късно войните, със скроените от Великите сили и политици граници, до ден днешен разделят наши фамилии от двете страни на границата".

А иначе емблемата на Видин е крепостта "Баба Вида“ - единствената запазената досега средновековна крепост в България. Пише, че е изградена върху римската крепост Бонония. Защо е създадена Валя Александрова продължава своя разказ:

“Сама по себе си крепостта "Баба Вида“ е уникален "албум“, защото в самата крепост се наслагват няколко цивилизации. Сама по себе си историята на крепостта може да покаже ключовата роля на нашия град още от античността, през средновековието и разбира се, в новата история след Освобождението. Може би да започнем с географското положение на самата крепост, а оттук – и формирането на историята на нашия град. Да се намираш на това уникално място, където завоят на Дунав прави нашите посоки във Видин – север не да го свързваме със северната ни граница Дунав. Напротив – реката за нас е изтокът, а именно заради естественото укрепление на реката още от времето на голямата велика Римска империя Дунавският лимес е бил стратегически важен за охрана на империята. Права сте, че всъщност старите археологически пластове в първия двор на крепостта датират и могат да бъдат видими от туристите с просто око, както се казва, още с римския си градеж. С тази идея като фортификация тя се развива и през средновековието и над римския градеж туристът ще може да преброди и няколко исторически епохи, буквално казано, стоейки само в една точка на крепостта – там, където върху римския градеж започва изграждането и на средновековната укрепителна двойна система на крепостта. Да, най-добре запазена е в цялостен вид нашата крепост и тя е свързана с този си разцвет – именно с времето на средновековието. Минимум около час време турист спокойно може да прекара, без да усети времето, в разказите не само за легендите на крепостта, но най-вече в обиколката си от това средновековно велико минало на Видинското царство. Неслучайно и трите най-емблематични кули на крепостта са най-привлекателните точки за снимки на туристите, а част от тях са и сцена на различни културни мероприятия, на срещи, на презентации. Въобще не говорим за нашата крепост само като историческо наследство, а ако отворите и "албумчето“ на крепостта, с всички филми – и български, и чужди, които са снимани, именно заради този автентичен интериор на крепостта, можем да напишем цяла туристическа пътека само за ролята на тази крепост във филмовата индустрия. Неслучайно и интересът е голям и за нас тя е декор не само на средновековното величие на града ни, но разбира се, след Освобождението, с доста превратни времена и като политика и отношение, като наследство бихме казали, че тази крепост в началото на нашата българска река като участък до ден-днешен е стожерът на вечния град. Загатвам тези мостове, защото умението културно-историческото наследство да живее в духа на града днес, а и да бъде превърнато не само в атракция, но и в привлекателна точка за различно използване на това, което имаме като културно наследство, "Баба Вида“ е един от емблематичните примери. Тази крепост не е застинала история, а съвременна част от динамиката на града ни". 

Джамията  е единствена в света, която на върха на минарето има сърце вместо полумесец. 

“Зависи как ще го погледнем – дали с очите на туриста, който много повече обича да разглежда с легенди, или с очите на професионалиста, който знае, че сред символите на исляма не е единствено и само полумесецът, а е и обърнатият знак на пиката. Действително джамията ни е известна не само със завършващото обърнато сърце, или пиката като знак, както я наричаме от играта на карти, а най-вече с ценните староарабски книги, които доскоро, преди реставрацията на джамията, са се намирали в библиотеката на Джамията на Осман Пазвантоглу – една доста противоречива личност за града ни, тъй като той е известен отцепник от властта на империята. Точно отцепниците много по-често използват религиозния символ на обърнатото сърце или на знака на пиката. Но пък легендата е много красива!".

Каква е тя ще разбере, ако чуете звуковия файл! 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Пролетни бури удариха страната
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: