ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експресно привличат чуждестранни студенти в родните университети
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:24 / 08.06.2011Коментари (11)3639
© Impact Press Group
Серия от мерки за експресно привличане на чуждестранни студенти в родните университети ще приеме правителството за новата учебна година. Идеята одобриха единодушно ректорите на всички вузове вчера, когато премиерът Бойко Борисов представи пред тях проекта за изменение на Закона за висшето образование.

Ректорското ръководство ще получи право еднолично да признава придобито образование от студенти в чужбина, гласи първата процедура за привличане на задгранични кадри у нас. Така с един замах отпадат дългите процедури за академично признаване от чиновниците в просветното министерство и България става част от масовата европейска практика. Вместо това се въвежда експресна поръчка, при която в рамките на няколко дни ще може да се запише в наш университет кандидат-студент с чуждестранно средно или висше образование.

Ректорското ръководство единствено ще подписва декларация, че получените знания до момента отговарят на държавните изисквания. При най-малкото съмнение за фалшива диплома висшите училища ще свикат специалистите от Националния център за информация и документация. Чуждестранни студенти ще получават български дипломи дори без да идват в България, гласи друга мярка за улеснение на задграничните кадри. Това ще стане възможно, след като родните вузове отворят филиали в чужбина. Друга мярка е възможността за франчайзинг - нашите висши училища ще продават марката си и изпитаните методи на обучение на акредитирани от тях партньорски университети извън страната.

Законовата възможност ще гарантира поток от чуждестранни студенти в медицинските специалности, категорични са експертите. "Само първите две години студентите от Турция ще учат теория в аудиториите на университета. Когато дойде време за специализация, ще се връщат в родната си страна и ще се обучават от акредитирани от двете държави университетски болници", даде пример професор Анелия Клисарова, ректор на Медицинския университет във Варна. Тя разказа, че недостатъчната болнична база у нас е най-голямото ограничение пред привличането на чуждестранни студенти. След приемането на новия закон обаче медицинските вузове ще увеличат притока на кадри от страни като Турция, Иран, Сирия, Пакистан, Индия и Непал. Според професорите по медицина не е проблем, че чуждестранните студенти се връщат да практикуват професията в родната си страна, защото успехите им ще прославят българската школа.

"Чуждестранните студенти са невероятна реклама и влияние на България в другите страни", съгласи се премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че се гордее, когато на далечните международни визити високопоставени лица владеят български език, защото са се дипломирали като медици у нас. Според Борисов друго предимство ще е привличането и задържането на квалифицирани преподаватели в родните аудитории. Това ще стане факт с въвеждането на повече програми на английски език.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Ivelin Stefanov
премахни филтъра

0
 
 
Образованието ни се срина тотално.....и не говоря само за измислени ВУЗ-ове с абсурдни названия!Спомням си ,как преди години,в Алма Матер се ,,изсипаха" ,,колеги" от незнайния Славянски университет,ей така.....просто в един ден,някой бе решил,че хора записали ВУЗ заради спорта,ще делят банките заедно с нас,минали през ,,цедката" на тежките изпити!Това е поредният експеримент с остатъците от акдемизма в България !
0
 
 
Интересно ми е,каква реализация ще има,примерно,швед с диплома от П.У.Т.К.А....принизиха висшето образование до средното,обърнаха ВУЗ-овете на перечница за пари.....сещам се за един лаф,,Знаете ли,че сме изучили 60% от елита на Третия свят?????-ми то затова са и Трети свят " :):):)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: