ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерти: Трябва да се приеме методика, която да оценява всички рискове и особености на пътищата у нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:02 / 19.03.2023Коментари (0)774
©
Над 16 000 километра мантинели по пътищата у нас трябва да бъдат подменени или монтирани. Това е около 40% от общата дължина на републиканската мрежа. Оценката е на Агенция “Пътна инфракструктура" и е част от проекта на нова наредба за ограничителните системи, която цели повишаване безопасността на пътя. Според експерти обаче е необходимо да се приеме методика, която да оценява всички рискове и особености на пътищата у нас, за да намалеят катастрофите.

Нови и стари мантинели се редуват в Русенско - такава е оценката на автоинструктора с дълъг стаж Петър Саваков.

“Из Русе има много пътища, които ги оправиха, но мантинелите не ги направиха. Примерно пътният възел за Николово. Там мантинелите са в окаяно състояние", каза Саваков пред БНТ.

При пътя за Червена вода и Кубрат пък според Саваков се е стигнало до друга крайност - поставени са излишни мантинели.

“Отстрани има поле, поставени са на банкета, а банкета извън населено място е празназначен за движение на велосипедисти и мотопедисти. Ако някой автомобил спука гума по този път, не може да спре отстрани. И остава на пътя. И тази мантинела е опасна за движението", заяви Саваков.

Новата наредба за ограничителните системи, която е качена за обществено обсъждане, предвижда да бъдат подменени негодните мантинели или да бъдат поставени нови там, където липсват по републиканските пътища. Това трябва да стане до 10 години от влизането на наредбата в сила. За общинските срокът е още по-голям - 15 години.

Десислава Паунова - член на УС на АПИ: “Може би на първо място това ще бъдат участъците с най-висока интензивност на движение и участъци, които към момента нямат поставени по тях ограничителни системи, а е необходимо да бъдат поставени. С поставянето на нови ограничителни системи, с поставянето на елементи, които към момента са вкарани в този норматив, като начални елементи, като буфери, като терминали, реално ние искаме да постигнем една превенция и да намалим пътно транспортния травматизъм".

От Института за пътна безопасност определиха подмяната на мантинелите като работа на парче. Те настояват за всеобхватна методика.

Георги Гълъбов - експерт в Института за пътна безопасност: “Защото пътят и пътната безопасност не са само мантинела, не са само маркировка, не са само знак. Не са и само асфалт. Те са съвкупност от фактори. В момента липсва единна методика, която оценява рискът къде, какъв е трафикът и какви са опасностите на конкретния път, какво ПТП може да стане".

45 македонски туристи загубиха живота си през 2021 година при катастрофата с автобус на АМ "Струма". Водеща версия за трагедията е грешка на шофьора, но според експерти и адвокатите на близките на жертвите към момента на катастрофата е имало и редица проблеми с пътя включително и с мантинелите. След трагедията бяха поставени нови. Можеше ли обаче тази жестоката катастрофа да бъде предотвратена?

Георги Гълъбов - експерт в Института за пътна безопасност: “Наш анализ показа много месеци преди инцидента на АМ "Струма", че целият участък има много черни точки и това е по методологията, която ние взаимствахме от Швейцаря. За съжаление, месеците показаха, че тази методология явно е доста адекватна на времето, защото катастрофата на АМ "Струма" се случи. Ние алармирахме, че тази магистрала е опасна по начина, по който съществува и може да има ПТП. За съжаление, такова се случи и загинаха хора".

Десислава Паунова - член на УС на АПИ: “Има правен и един анализ, който показва какви са загубите, които държавата е претърпяла последните 10 години впоследствие на ПТП. И сумата, която е изчислена за тези загуби възлиза много повече, отколкото са вложени пари в пътища, в това число и строителство на такива пътища за 10 години - 27 млрд евро са загубите, които сме претърпели като държава вследствие на травматизъм".

По предварителни изчисления около 3 милиарда лева ще са необходими за ограничителните системи по републиканските пътища, а милиард и половина за общинските.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (796) 14%
Д-р Иван Чомаков (546) 10%
Славчо Атанасов (1457) 26%
Иван Тотев (1495) 26%
Здравко Димитров (488) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: