ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт: Щурците, бръмбарите и червеите са много вкусна и полезна храна, но отключват алергии
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:30 / 25.01.2023Коментари (2)4341
©
Нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните на територията на ЕС. Проучване показва, че повече от 2 млрд. души по света ядат насекоми. По този начин трябва да се намери решение на редица проблеми в хранително-вкусовата промишленост. 

"Този закон разрешава производителите на хранителни продукти да включат в състава им брашно от щурци. Но той не разрешава на производителите на брашно от щурци да го предлагат на производителите на хранителни продукти. Все още само фермата във Виетнам има право да предлага брашно от щурци на европейските производители, така че да могат да го ползват в своите хранителни продукти", обясни Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми пред Bulgaria On Air.

По думите й, в състава на хранителния продукт трябва да бъде упоменато, че включва брашно от щурци, както и че то предизвиква алергична реакция, която се наблюдава най-вече при хора, които вече имат алергия към морски деликатеси и ракообразни.

"Хората приемат насекомите като вредители. Всъщност те са едни от най-пълноценните източници на протеини. Съдържат много полезни мазнини, фибри, витамин Б12, повече желязо от спанака и повече калций от млякото. Могат да бъдат много вкусни, според начина, по който се приготвят. Опитвала съм още 14 вида ядливи насекоми, съществуват над 2000 в цял свят", заяви още Дервенкова.

Тя изтъкна, че 70% от населението в България има непоносимост към млечни протеини и е нормално е да се очаква, че определена част няма да има поносимост и към други видове протеини. 

"Много внимателно се изследва този продукт. 100 грама брашно съдържа между 60 и 70% грама чист протеин", отбеляза Кремена Дервенкова.

Надя Китанова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми обясни как става преработването на щурците: оставят се 24 часа без храна, след това се замразяват при ниски температури, варят се около 5 минути, сушат се 3-4 часа на 100-120 градуса. 20 грама брашно от щурци е препоръчителна дневна доза за прием на протеин.

"Един от плюсовете са ресурсите, необходими за отглеждането на 1 кг ядливи насекоми. Необходими са 1,5 кг храна. При говедата съотношението е 10 към 1, при прасетата - 6 към 1, при рибите - 4 към 1. Няма отделяне на въглероден двуокис, храната би могла да бъде подходяща и за хора, които не одобряват убиването на животни за храна. Не усещат болка, каквато усещат гръбначните животни", подчерта Китанова.

"Не само щурци, говори се за бръмбари, червеи... Още 8 вида насекоми, невключвани в храните до този момент", коментира още диетологът проф. Донка Байкова.

Тя призна предимствата на този нов вид храни: добър състав, богати са на протеини, дават възможност за поминък на населението (бързо производство върху малки площи). Очаква се населението на земното кълбо много да се увеличи, а това означава да се търсят нови хранителни източници, докато земеделската земя и водните ресурси ще останат същите, стана ясно от думите ѝ.

Проф. Байкова обаче, подчерта опасността от алергии, които може да се отключат. Според нея се очаква бум на автоимунните заболявания. 

"Нашата имунна система реагира със свръхреакция към нови компонентни на храната. Би трябвало да мине доста време, за да изградим ензими, които да разграждат тези протеини. Това става по дълъг биогенетичен път. Това ще бъдат по-евтини храни, ще ги слагат в хляб, тестени смеси, заместители на млечни продукти", посочи диетологът и призна, че има резерви към добавянето на насекоми в храните.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Алергиите са най-малкото. Автоимунни заболявания като болестта на Крон например. Невродегенартивни. Болестно затлъстяване и обменни болести. Онкологични заболявания ! Човек НЕ ЯДЕ НАСЕКОМИ ! Това е токсично и вредно ! Налагат "ПЛАН 2030" - тотална депопулация.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: