ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт: Лихвите ще се вдигнат и доста имоти, които стояха спекулативно, ще се освободят
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:07 / 13.06.2022Коментари (1)36613
©
Логиката и инвеститорите се връщат на бонд пазара след излизането на централните банки, но предстои неспокойно лято, докато не се изяснят действията на големите финансови институции. Пазарите се вълнуваха основно от съобщенията от Европейската централна банка за спирането на ликвидната подкрепа, свиването на баланса и поетапното вдигането на лихвените проценти от юли. Краят на евтините кредити в имотния сектор ще промени пазара, но не може да се очаква сериозен срив. Това коментира финансовият анализатор Преслав Райков в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.  

"Свиването на кредитирането е единственото нещо, което може да попречи на пазара в България. Пазарната структура предопределяше изключително много сделки с имоти, купени почти 90%+ с кредитно участие, ниски вноски за ипотеки - този модел ще започне да се променя с вдигането на лихвите и ще започнат да се освобождават доста имоти, които стояха спекулативно."

На имотния пазар в САЩ се наблюдава леко охлаждане, защото потребителите започват да усещат инфлацията и отлагат разходи и инвестиции. Наливането на евтин кредит е повишило цените на много места по света, включително България, но не може да се очаква срив, освен на прекалено надценени пазари, тъй като финансовата система е по-подготвена след серията регулации.

ЕЦБ изостават от другите големи централни банки като Федералния резерв в САЩ и Банката на Англия и това създава "структурен дисбаланс", видим в курса евро/долар, каза Райков.

"Ако стигнем паритет евро-долар, може би ще е един от факторите, който ще засили мъката в Европа, защото ще се отрази на инфлацията, цените на суровините

ЕЦБ възнамерява да излезе от негативните лихви до края на септември, напомни Райков, което може да доведе до увеличение на лихвения процент с 0.5%. 

Бонд пазарът в Европа остава изключително фрагментиран, а спредът между десетгодишните италиански и германски облигации продължава да се разширява.

"Пазарът на бондови инструменти и особено държавни ценни книжа ще възвърне логиката си в следващата една година. Този пазар почти не съществуваше - централните банки изкупуваха абсолютно всичко", а в момента вече се появява интерес от инвеститори, каза Райков и предупреди, че това зависи от как ще излязат централните банки.

"Балансите са много плашещи - не знам дали е възможно да се нормализират. През 2024 г. може да видим отново тръгване към нулеви лихви, за да се пребори тази рецесия."

Много компании в САЩ споделят опасения, че няма да могат да изпълнят заложеното като приходи, печалби и сделки. Показателно е как през седмицата акциите на Snap паднаха с 48%, след като компанията потвърди пред инвеститорите, че няма да може изпълни прогнозите за нови абонати и приходи.

"Волатилността е голяма и пазарът повлече общия технологичен сектор - в същия ден Meta спадна с 5%, Alphabet с до 4.2%. Пазарът в САЩ навлезе в техническа рецесия и вече се заговаря за мечия пазар. Корекцията ще продължи и през следващите два месеца."

Трябва да преминат ефектите от три фактора, за да има нормализация на пазара - неизпълнените прогнози на компаниите, края на Covid модела на потребление, и загубата на етикета "актив убежище" за технологичния сектор.

"Всички капитали отиваха в помпане на технологичния сектор, защото централните банки властваха на бонд пазара - това в момента се коригира."

В определени сектори започват да се виждат добри моменти за инвестиции - свързаните с базовите нужди на потребителите, хранителен сектор, транспорт, суровини и енергийни компании, за които много ясно се очертава, че и през следващите три години този тренд ще продължи, защото търсенето и ребалансирането на икономиката все още не се е случило, каза Райков.

Въпреки големите спадове от началото на годината и очакванията за нови такива, някои технологични компании също да подходящи за инвестиции, смята Райков. Дивидентните компании с дълга история и здрави финансови показатели ще бъдат търсени от инвеститорите.

"Виждаме голяма разподажба в облигации и компании с рейтинг "боклук" - големите фондове видяха, че ситуацията на пазара е доста рискова с повишаващата се инфлация, лихви, конфликта в Украйна, Covid в Китай, и започнаха да изкарват капитали и да ги насочват към качество." 

Златото изчаква яснота за лихвите в САЩ, но има потенциал да премине 00 и да се насочи нагоре заради голямата несигурност в световен мащаб. Много инвеститори ще се насочат към злато и държавни ценни книжа като активи, които са се доказали в турбулентни времена, смята Райков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Балонът се надува, надува, надува, надувайте момчета, да стане на парчета!!!:):):) Ах, как някои ще потънат яко и дълбоко с тази алчност....ще издухат чорбичката мощно! Помислете малко! Даваш 150 000 за жилище+лихвата става .....да речем 180 000. Взел си го на 30 г. Ако живееш до 80, това са 50 години. 180 000 делено на 50=300 лева на месец в това жилище вложени! Това е без ремонти, данъци, и обзавеждане! Почвате ли да схващате колко е безсмислена инвестицията за жилище от около 60 кв.м.....спалня и всекидневна с бокс!!! Ако имаш две деца, след 30-40 години на пазара ще има хиляди жилища, които ще се продават, за да се раздели наследството.....но.....купувайте, купувайте!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1541) 16%
Спас Гърневски (1339) 14%
Д-р Иван Чомаков (913) 10%
Славчо Атанасов (2470) 26%
Иван Тотев (2440) 26%
Здравко Димитров (829) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: