ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт: Когато си взимате пратката от офиса на куриера, задължително погледнете какво има вътре
Автор: Гено Петров 11:17 / 27.12.2022Коментари (0)125512
© Флагман
"Хубавото е, че може да върнем повечето стоки, които сме си купили онлайн за Коледа и Нова година в законоустановения 14-дневен срок. За тези групи продукти, за които правото на отказ не се прилага, търговецът трябва предварително да ни е уведомил, че нямаме такава опция. Това обясни по телевизия Bulgaria On Air Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" след голямото пазаруване за празниците и рамяната на подаръци.

Tя поясни, че правото на отказ от онлайн покупка е безусловно - не е нужно да посочваме каквото и да е обяснение, но не трябва да сме използвали стоките. Процедурата за упражняване правото на отказ е до 14 дни от доставката да уведомим търговеца за желанието си да развалим договора, като е добре да го направим писмено, за да имаме доказатлества, че е в срок и надлежно. Най-добре е чрез т.нар. стандартен формуляр за отказ.

"Търговецът е длъжен по закон да го предостави най-късно с изпращането на покупката, но в практиката имаме и случаи, в които не го прави. Заради това преди месец от платформата "Ние, потребителите“ предоставихме образец на такъв формуляр, който може да бъде използван", каза още Руменова. След това до 14 дни трбява да върнем покупката на търговеца и да имаме доказателство за това.

На въпрос може ли е-магазинът да откаже да върне парите и да предложи ваучер или замяна експертът обясни, че законът задължава търговеца да възстанови заплатената от потребителя сума, но може да поиска от него да поеме куриерските разходи по връщането на стоката, ако предварително го е обявил.

Руменова припомни, че отговорността пратката да пристигне в срок е изцяло на онлайн магазина и не може потребителят да бъде пренасочван към куриера. "Ако до 30 дни не ни доставят стоката - имаме право да не я приемем и не дължим нищо“, разясни тя.

"Сигурно в двата работни дни ще има доста хора, които ще очакват да получат своите пратки. Колкото и да е голяма опашката и да недоволстват хората, да отворят кутията и да видят какво има вътре. Да огледат за външни несъответствия или ако се предполага, че продуктът има някакма функционалност, да я изпробват. Най-лесният начин е да откажат приемането, вместо да влязат в спиралата на рекламацията“, посочи Руменова в отговор на въпрос какви са правата ни и същата ли е процедурата, ако някоя от закупените за празниците стоки има някакъв дефект.

Специалистът добави, че срокът за рекламация е до две години от закупуването, но обикновено търговецът предлага ремонт, а това в повечето случаи не устройва потребителите. Затова тя препоръча преди покупката да гледаме дали търговците предлагат опцията "Тест и преглед".

"Важно е да обръщаме внимание и на това откога е онлайн магазинът, да не е от съвсем скоро, да има достатъчно информация за търговеца, да има телефон, чрез който може да се свържем, а не просто една форма, през която да поръчаме нещо. Трябва да има доста подробно описание на стоките, които предлагат и на общите условия, при които се извършват продажбите“, подчерта Габриела Руменова. За всяка една покупка трябва да искаме касова бележка и да я пазим.

Не на последно място да знаем, че когато купуваме от физическо лице, нямаме правата, които имаме, когато пазаруваме от истински търговец.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (908) 16%
Спас Гърневски (813) 14%
Д-р Иван Чомаков (551) 10%
Славчо Атанасов (1497) 26%
Иван Тотев (1523) 26%
Здравко Димитров (508) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: