ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт: Как със събрани от мама и тате 20 000-30 000 евро хора си купуват апартамент и вземат кредит по 100 000 евро?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:55 / 08.11.2022Коментари (6)136283
© Plovdiv24.bg
Несигурността и неясното бъдеще изискват много повече разум, информация, анализ и премисляне на нещата. Човек първо трябва да си гарантира жизнения стандарт и едва тогава да предприема действия на имотния пазар. Това заяви инж. Пламен Андреев, управител на компанията "Планекс Инвест“, в предаването "ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"Сега се купува много на масовия пазар на жилища. Не мога да си обясня как хора с нетни доходи от 1800-2000 лв. и събрани от мама и тате 20 000-30 000 евро, отиват да купуват апартамент и вземат кредит по 100 000 евро“, каза гостът.

"Не мога да си обясня големия ентусиазъм на масовия купувач, който няма достатъчно финансова стабилност, който няма в джоба си поне половината пари за апартамента. Не мога да си обясня защо тези хора рискуват толкова много.“

Пламен Андреев няма точен отговор и на въпроса дали в следващите години ще се стигне до ситуация, при която ще има замразени строежи и незавършени сгради, както се случи след настъпването на финансовата и икономическа криза през 2008 г.

"Рядко казвам "не знам“, но в случая го правя.“

Вероятно ще има процес на пречистване на пазара, защото в него влязоха много случайни предприемачи, както стана през 2008 г. Това ще върне пазара в нормални и устойчиви нива, обясни събеседникът.

Инж. Андреев сподели, че на конференцията BalREc 2022 преди дни банкери са обяснили как догодина не се очакват драстични промени в условията за кредитиране и лихвите няма да растат бързо. Обяснението – българските банки са стабилни и е нужно време решенията на ЕЦБ да бъдат отразени в кредитната им политика.

"Добре, нека следващата година бъде красива и добра, но по-следващата каква ще е? А годината след това? Какво става, когато банките променят условията си? Моят съвет към хората е: "Не гледайте как са нещата сега!“

2022-а е много сложна година за строителните предприемачи, заради постоянното надбягване с увеличения на цени, промяна на условия за доставки, търсене на материали и изпълнители, заяви Пламен Андреев.

За последната година и половина строителната себестойност на жилищните обекти се увеличи близо два пъти, а маржовете на печалба паднаха, каза предприемачът.

"Ние променихме инвестиционната си програма и разширихме етапа, който изпълняваме в момента, за да изпреварим увеличението на цените на материалите. Другата мярка, която предприехме с цел оптимизация, е да се снабдим предварително с голяма част от материалите, вкл. за следващите етапи на проекта. Става въпрос за материали, които могат да бъдат складирани – алуминиеви профили, изолационни материали, асансьори.“

Строителен предприемач съм повече от 30 г., но в момента не бих започнал нов проект, признава Пламен Андреев. Трябва да си направя сметките при тези обстоятелства и докато не ми се изяснят нещата, не бих предприел нещо ново. Ако има проблем, това няма да се отрази само в ипотечното кредитиране за гражданите, но и в корпоративното кредитиране за предприемачите, добави той.

Би било нормално да има възможност за индексация на цената на жилището, заложена в предварителния договор - с темпа на поскъпване на строителните материали. Но купувачите в България не възприемат такава практика, затова не я прилагаме, обясни инж. Андреев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Никога не съм теглил кредит за жилище. Всички имоти съм купил със спестени пари в депозити. Но при новите цени и аз се замислям дали да купувам вече. Млади хора, не се заробвайте с кредити! Особено сега при това свръхпредлагане и тези високи цени. Апартамент в Тракия струва колкото апартамент на първа линия на морето в Испания. За сравнение град Oropesa del mar. Това е нереално. Лихвите на кредитите ще скочат и главниците ще станат неизплащаеми. Върнете се на село и си намерете работа там! Градът не е за всеки. Особено без образование. Жал ми става като ви гледам с тези раници с пица на гърба.
+1
 
 
аз ако мога да спестя половината сума, няма да тегля кредит ами ще изчакам да спестя и другата половина... нали смисъла на ипотечния кредит е да ти даде парите, които не си спестил все пак... аман от глупаци, които получават поле за изява в медиите... според думите на тоя глупак трябва само бизнесмените с по 10к+ доход на месец да си купуват жилища, другите ще чакаме от баба и дядо да наследим...
0
 
 
Как, според теб, да събера половината сума? Ако тръгна да събирам 75хил. евро и да го карам на сигурно, ще трябва да си стоя при мама докато стана на 50. Много лесно е за обяснение. Ти като не го чаткаш, защо изобщо си тръгнал да даваш интервюта?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: