ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Екскурзоводи: За нас сезонът е пълен провал
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:21 / 03.08.2020Коментари (0)3464
© Plovdiv24.bg
"Ситуацията в туризма, както и в много други отрасли, е сложна. Бих казал, че е почти трагична. Този сезон е провален, мога да го кажа съвсем спокойно, що се отнася до нас екскурзоводите. Туризмът е такъв бранш, който има много сегменти, но за нас сезонът наистина е нулев". Това заяви пред БГНЕС екскурзоводът Цветомир Милошов.

Според него мерките на правителството, които целят преодоляване на негативните последици от COVID-кризата, са насочени преимуществено за бизнеса, а самонаетите лица като него, които активно участват в работа на туристическия бранш, остават почти забравени.

"Можем да разделим мерките на две групи. В една влиза подкрепата за бизнеса – ресторантьорство и хотелиерство. Основните усилия на правителството са насочени натам. Виждаме как се променя ДДС – от днес за утре, без особено обсъждане. Виждаме и ваучерите, които ще бъдат предоставени на хората на първа линия – доктори, полицаи и други. Туроператорите донякъде имат спокойствие с мярката 60/40 и т. нар. 3/10. Но те само и единствено до бизнеса. Що се отнася до екскурзоводите, повечето от които сме на свободна практика и не работим към определен туроператор, мерките са нулеви", смята той.

Според Цветомир самонаетите лица в бранша, които са негови колеги, никак не са малко, но те нямат никакъв достъп до набелязаните мерки. Единствената им възможност остава безлихвен потребителски кредит до 1500 лева на месец.

"Трябва да се мисли малко по-мащабно и да се използва експертната гледна точка на тези хора, които познават туризма в цялата пълнота на този отрасъл. Какво имам предвид? За съжаление и новата министърка на туризма показва недостатъчно дълбоки познания за целия комплекс сегменти, от които този отрасъл се състои. Мога да дам пример с провела се наскоро среща между Асоциацията на екскурзоводите, която е национална и аз съм неин член, с новия министър на туризма Марияна Николова. След срещата министър Николова беше казала, че министерството ще подпомогне ресторантьорския бизнес със създаване на българско меню. Сами се сещате, че между ресторантите и екскурзоводите има допирни точки, но все пак това са различни сегменти. Да кажем, че това говори за недостатъчно дълбоко познание на сектора", смята екскурзоводът.

Според него ситуацията сред колегите му е тежка, тъй като самият той е нямал трудови ангажименти от средата на месец март, когато бе обявено началото на извънредното положение. Цветомир не се ангажира и с прогноза за развитието на сектора, била тя краткосрочна или дългосрочна.

"Първо – в хората вече има един страх от групови пътувания. В един автобус са затворени 30-40-50 души. Това ми се струва абсурдно като начин на провеждане на екскурзиите вече. Другото важно нещо е, че през последните години в България се увеличиха чуждестранните туристи, благодарение на нискобюджетните полети. Всички тези чуждестранни туристи, които за миналата година бяха над 8 млн., просто скоро няма да се върнат. Особено в тази ситуация, когато епидемията се възвръща и сме на прага на т. нар. втора вълна. Изглежда, че правителството няма отново да посегне към рестриктивни мерки, за да овладее епидемията в България", смята Цветомир.

"Искам да призова ръководителите на ресорните министерства – на труда и социалната политика, както и на туризма, освен за бизнеса, да предвидят и някаква помощ за индивидите, за хората. Логично е самонаетите лица, в случая екскурзоводите, да бъдат приравнени на свободните артисти, например. Миналата седмица за тях са отпуснати нови средства. Логично е всички самонаети лица да имат достъп до допълнително финансиране като физически, а не юридически лица. По-малко бизнес, повече мисъл за хората", допълни още екскурзоводът.


Още по темата: общо новини по темата: 463
25.08.2021 »
18.08.2021 »
04.08.2021 »
13.07.2021 »
12.07.2021 »
10.07.2021 »
предишна страница [ 1/78 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: