ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Един сектор набира квалифицирани кадри и гарантира заплати до 3000 лева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:05 / 26.05.2023Коментари (0)7532
©
В сектор възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се търсят хора, които са с инженерни специалности, предимно в "Електроенергетика", "Електрообзавеждане", електротехници, както и монтажници на метални конструкции, свързани с монтирането на наземни и покривни централи. 

Това заяви председателят на сдружение "Соларна Академия България" д-р инж. Веселин Тодоров пред БТА по повод първото кариерно изложение и форум за професионално развитие във ВЕИ индустрията - "Презареди кариерата си", което се проведе миналата седмица в София. По думите му недостигът на специалисти във ВЕИ сектора вече се усеща сериозно. Желанието за инвестиции в него предизвиква сериозен недостиг на работна сила и особено на квалифицирани кадри.

"Това е по-страшното, тъй като липсата на квалифицирана работна ръка води до големи грешки, които в един момент ще доведат до компрометирани централи и съответно до компрометирани проекти", заяви още експертът.

Пазарът във ВЕИ индустрията в България и чужбина е различен, обясни председателят на "Соларна Академия България". Той уточни, че няколко са факторите, които обуславят липсата на кадри у нас. Българските фирми са се наложили като едни от силните в европейските страни за инсталиране на фотоволтаични централи.

"Ние наблюдаваме един износ на работна ръка по отношение на кадри в сектор ВЕИ за чужбина – за страни като Германия, Франция, Нидерландия, Белгия, където пак работят български фирми, но за чуждия пазар, като в България остава много малък процент от инсталаторите", добави Веселин Тодоров. Той посочи, че заплатите, които се дават в чужбина, са средно между 4000 и 6000 лева за работа по чуждестранни проекти, докато за работа по български проекти възнагражденията варират между 2000 и 3000 лева.

Вносът на работна ръка в България от страни, които са извън ЕС, е доста сложен заради процедурни пречки.

"Другото, което е под въпрос, е компетенцията, с която ще дойдат тези кадри“, допълни д-р. инж. Тодоров. Според него е време да се инвестира в кадрите в България.

"Имаме много млади хора, които са талантливи и които с ангажираност и приобщаване към трудовите навици могат да бъдат добре оползотворени именно в енергийната трансформация", коментира той. На въпрос дали държавата помага в този процес, той отговори, че тъй като във ВЕИ сектора се изучават трудни науки като физика, математика и други, още в средното образование трябва да се въведе дуалната форма на обучение. Освен това трябва да има стимули за бизнеса да наема ученици от 11-и и 12-и клас, както и студенти. Според председателя на "Соларна академия България" това може доведе до естествена кооперация между учебните заведения, образователната система и бизнес. "В момента именно тази връзка е скъсана в България", посочи той.

Дори и сега да започне процесът на обучение на специалисти във ВЕИ индустрията, ще са нужни поне 5 години, докато той завърши. Затова трябва да се обърне внимание на центровете за професионално обучение, счита председателят на "Соларна Академия България".

Той е на мнение, че залагането на адекватни програми в центровете за професионално обучение, техния контрол, акредитацията, както и информационните компании, може да окажат положително влияние на ВЕИ сектора. Освен това има технологии, които не се учат нито в средното, нито във висшето образование, като геотермалните и водородните.

"Там няма кадри, които могат да направят една водородна станция в България", изтъкна Веселин Тодоров.

По думите му конкуренцията при подбора на кадри поставя бизнеса в неприятно положение, тъй като те липсват на пазара. Затова бизнесът трябва да прави компромис със служителите, които наема, от там се правят компромиси и с качеството на предлаганите услуги. От друга страна според него голяма част от кадрите си позволяват да "извиват" ръцете на бизнеса.

"Заради това мисля, че е време държавата да се намеси, тъй като това предстои в следващите 10 години. То ще е съвкупност от различни технологии – фотоволтаичните централи, геотермалните централи, водородните централи, както и други нови технологии, които тепърва навлизат в България. Голям проблем може да създаде недобре обученият персонал, защото той води до некачествено изпълнение в централите", коментира още председателят на сдружение "Соларна Академия България".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: