ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Един от най-добрите икономисти в Европа: Страховете у българите, че еврото ще повиши цените, не са основателни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:55 / 16.07.2023Коментари (2)2126
©
Има ли връзка между въвеждането на еврото и инфлацията? - краткият отговор е не. Това показва доклад на Съвета за икономическите анализи към правителството, който ще излезе до седмици.

Експертизата дава един от най-добрите икономисти в Европа  – Гунтрам Волф. Той обяснява пред "Събуди се" по NOVA какви са шансовете на България да замени лева с еврото през 2025 година и има ли от какво да се притесняваме.

Волф е политически икономист и главен изпълнителен директор на Германския съвет за международни отношения. Близо 9 години е управлявал най-влиятелния мозъчен тръст в Брюксел – Bruegel.

Преди това работи в Еврокомисията. Там изследва макроикономиката на еврозоната и начините за реформирането й. Той е един от най-цитираните немски икономисти. А през 2020 г. авторитетното издание "Бизнес инсайдър" го подрежда в класацията сред 28-те най-влиятелни играчи в Европа, чиито глас и прогнози се сбъдват. Днес работи с българското правителство и е част на съвета за икономически анализи.

- През 2018 г. на пресконференция в София казвате, че има съпротива от някои страни членки от Западна Европа за бързото влизане на България в еврозоната. Как изглежда ситуацията днес?

- Смятам, че ситуацията оттогава се подобри. Правителството в Германия се смени и новите управляващи гледат с по-добро око към разширяването на еврозоната. И най-важното, геополитическата ситуация е съвършено различна – заради войната, която се води в Украйна. Тя промени приоритетите и това, което стана ясно е, че еврото не е просто наша обща валута, но има геостратегическо значение.

- Готова ли е България за тази стъпка?

- Бих казал, да. Вие сте въвели валутен борд преди 25 години. Левът е вързан към еврото. Икономиката ви е стабилна. Част сте от банковия съюз, банките тук се наблюдават от европейската централна банка. И смятам, че има повече ползи от въвеждането на еврото, отколкото рискове. Това е ясно по отношение на търговията.

Особено важно е и за туризма. В момента, туристите, които идват в България трябва да плащат големи такси , за да изтеглят дори малка сума в кеш от банкоматите. Но с еврото туризмът ще се улесни. Търговията - също. И най-важното България ще е част семейството на еврозоната. Ще седне на масата, където се взимат важните решения. Не просто ще изпълнява нарежданията, ще може да управлява процеса.

- Очертахте някои от ползите. Но българското общество е разделено по темата. Половината го одобряват, другата половина се страхуват от еврото. Как си го обяснявате?

- Един от големите страхове в България е, че еврото ще повиши цените, но заплатите ще си останат същите. Такава беше ситуацията и в други държави. Вашите страхове не са по-различни.

Ние всъщност изследвахме този процес и ще видите заключенията в доклада на съвета за анализи съвсем скоро. Той ясно показва, че инфлацията няма да се повиши с въвеждането на еврото. Това е неоснован страх. Но той съществуваше и в Хърватия, и между другото в Германия, когато заменихме марките. Но доказателства го показват ясно и не смятам, че трябва да се тревожите.

- Тоест имате доказателства, че няма връзка между повишаването на инфлацията и приемането на еврото?

- Точно така. В момента сме в ситуация на глобална инфлация. Но въвеждането на еврото няма да доведе до допълнително покачване на цените.

Това, което трябва да направите, е да подготвите бизнеса за тази трансформация, така че да има един прозрачен процес при определяне на цените. Много е важно в ресторантите, магазините, фризьорските салони,в сектора на услугите, които се използват всеки ден – цените да се показват и в двете валути едновременно за определен период.

- Но може би знаете, че имаше дискусия за провеждане на референдум. Ние сме част от Европейския съюз от 16 години, а третата най-голяма партия предложи еврото да се отложи с още 20 години. Какъв сигнал даваме на европейските институции?

- Като за начало не съм сигурен, че това не противоречи на европейското законодателство. България се присъедини към ЕС и според договора всяка страна-членка се съгласява, да стане част и от еврозоната, когато изпълни изискванията за това.

Тоест, поставяйки този въпрос на референдум, означава, че поставяте под съмнение и договора ви за еврочленство. И да – това не е добър сигнал към европейските партньори. Сега България е разпознаваем член на общността. Ако случайно еврото се отхвърли при допитване, това би означавало, че страната се отказва от по-нататъшна интеграция в европейското семейство.


Още по темата: общо новини по темата: 378
27.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на psychedelicT
премахни филтъра

+2
 
 
Те вече изкуствено ги вдигнаха два, три пъти..
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: