Дъждове и градушки повишиха цената на родните домати

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:04 / 12.07.2014
1306
В разгара на лятото в доматите на българския пазар са скъпи. Цената на зеленчука българско производство тръгна плавно нагоре и прогнозите са, че ще продължи да се повишава. Причината е, че реколтата е съсипана от обилните дъждове и падналите градушки.

Най-дефицитната стока на борсата в Първенец е доматът. Цената му на едро достига до 1,50 лв. Розовите домати пък се търгуват за 2 лв.

"Валежите, които се изляха в края на май, юни месец, влошиха изключително много реколтата, в момента доматите поскъпват и ще продължат да поскъпват, тъй като загубите са големи за земеделските производители", обясни организаторът на стоковото тържище в Първенец Радослав Насков.

Обичайно по това време производителите карат с тонове домати на тържището. Днес домати се намират с много търсене.

"Неблагоприятна дъждовна пролет, много болести и няма домати - много труд за нищо. За изкарване не може да се говори, има още малко домати, сметката накрая", обясни производителят Иван Василев.

Заради липсата на български домати вносът се засилва - гръцкият и турският домат се продават на борсата за 1,20 лв.

Земеделски производители от село Маноле, където традиционно се отглеждат домати, също се оплакват от лошата година. Петя Стоянова е успяла да опази продукцията си, защото гледа домати под оранжерия. Въпреки това се зарича да се занимава със земеделие за последна година.

"Според мен е нерентабилно, гледаш, грижиш се и не знаеш за какво - климатичните условия, градушка може да мине, влагаш много и не си защитен", обясни Петя Стоянова.

Както много производители и Петя е насадила нови домати. Ако успее да ги опази, ще бере първата продукция в края на август, началото на септември. Това означава, че тази година правенето на зимнина ще закъснее.

Източник: btv

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки
Учител: Абитуриентите, които така щедро плюете днес, са продукт н...
Играчи на пазара на недвижими имоти "превъртат" кеш в България - ...
Важно за шофьорите по АМ "Тракия"
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
ТИР се заби в къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).