ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Държавата ще продължава да подпомага нуждаещите се, ето как!
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 13:10 / 16.11.2019Коментари (0)1819
© Plovdiv24.bg
България ще предложи на ЕК за следващия програмен период разширяване на типа подпомагане по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, както и увеличаване на броя на хората, които се подпомагат. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинар за журналисти в Боровец.

Бюджетът на Оперативната програма в момента е около 241 милиона лева. Като усвояване и управление програмата е на първо място в ЕС. Няма риск от загуба на средства. Прогнозата е около 500 милиона лева да е програма за следващия програмен период.

Индивидуални хранителни пакети ще могат да получават хората, които са в пенсионна възраст и над 70 години, с доходи под прага на бедност. В момента са подпомагани хората, които са обект на социално подпомагане, с предложението групата ще се разшири и ще стигне 600 000 души. В момента се подпомагат 500 000 души с хранителни пакети.

Ще има и по-силен акцент и в дистрибуцията на храна по домовете. Услугата топла храна отново ще се предоставя на хора, обект на социално подпомагане, хора с увреждания, с ниски доходи, бездомни.

Предвижда се да се раздават допълнителни пакети от хигиенни материали - прах за пране, почистващи препарати, превързочни материали, които ще са за хората, които получават топъл обяд, защото по думите на Зорница Русинова, те имат нужда и от такъв тип подкрепа. Ние не можем сериозно да увеличим пенсиите с ежегодното актуализиране, но този вид подпомагане ще бъдат в полза на възрастните, допълни заместник -министърът.

Ще има индивидуална подкрепа и за самотните майки и майки от семейства с доходи под прага на бедност. На тях ще се предоставя допълнителен пакет памперси, стоки от първа необходимост, козметични продукти, мъничка кошарка. Според Русинова това ще е допълнителен демографски стимул за повече деца в семействата.

Общините са предложили да се подпомагат семейства с деца до три години с ниски доходи да получават храна от млечна кухня. Около 19 процента от децата в България не могат да се хранят ежедневно с месо и пресни плодове, сочат анализите. Топлият обяд в момента не е профилиран да осигурява и детско хранене.

В началото за топлия обяд са се доверили само 86 общини за около 6000 потребители, но след това са се облекчили условията за проекти и в момента 211 общини предоставят топъл обяд в 278 трапезарии за повече от 50 000 човека. Те ежедневно получават супа, основно ястие, хляб и десерт. В момента е определена ценова ставка от 2,50 лева на човек за обяд. В зависимост от цената в следващия програмен период ще се определя бройката на подпомаганите, но във всички случаи поне 50 000 ще е минималния индикатор на хора, които да са обхванати с топлия обяд.

Пакети храни се раздават едновременно на територията на цялата страна в еднакво количество и в еднакъв обем за всички подпомагани. БЧК партнира при доставката им, доброволците достигат и до най-отдалечените места.

До 18 месеца ще се покрива субсидирана заетост на младежи, завършили "Социални дейности", ако започнат работа в социални услуги. Възнаграждението ще е средна брутна работна заплата по икономическа дейност "Хуманно здравеопазване и социална работа" - 1200 лева, каза още Русинова.

Това ще се случи с допълнения в Процедура "Работа" по ОПРЧР. Предстои програмата да се допълни и промени с нов компонент с бюджет от 10 млн. лв за подкрепа на социалните услуги в България. Ресурсът ще стигне за 500 младежи от цялата страна.

Министерството на труда и социалната политика, АСП, АЗ и университетите ще стартират още през следващия месец кампания, насочена към млади хора, които завършват "Социални дейности". Вече има споразумения с университетите в Русе, Пловдив, София, Стара Загора, Благоевград. Това са градовете с добри факултети по социални дейности. Традиционно АЗ прави и кариерни форуми в тези университети.

Идеята е младежите да започнат стажове и работа в социалните услуги. Прогнозите са, че в социалната сфера ще има сериозен недостиг на социални работници през следващите 10-15 години, каза Русинова. Според нея програмата ще е добър стимул да се привлекат млади хора да работят в системата. Ако механизмът работи, ще бъде заложен по-сериозно в следващия програмен период.

По думите на Русинова това е първият подобен опит в социалната сфера. Общините досега по-често кандидатстват за по-нископлатени дейности, за да могат да компенсират част от комуналните си дейности.

Тя посочи, че тепърва в социалната сфера предстои сериозно предизвикателство с влизането в сила на новия Закон за социалните услуги. 2021 година ще бъде приета картата на новите услуги. В момента се прави анализ какви са критериите, които да се заложат за разкриването на новите услуги без това да компрометира съществуването на сегашните. Ще има нужда да се надгражда и това е амбицията за следващия програмен период, тъй като недостигът на домовете за възрастни е доста сериозен, каза Русинова. Около 5000 човека чакат за домове за възрастни, близо 2000 са чакащите за домове за хора с психични разстройства, допълва още "Дарик".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1508) 16%
Спас Гърневски (1311) 14%
Д-р Иван Чомаков (890) 10%
Славчо Атанасов (2416) 26%
Иван Тотев (2390) 26%
Здравко Димитров (805) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: