ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Дългоочаквана новина за всички, които имат коли на бензин!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:06 / 23.09.2022Коментари (4)18257
©
В повечето градове на страната може да се зареди бензин на цена под 2,90 лв. за литър и то без да броим отстъпката от 25 ст. Това каза за “Труд" председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

На различните бензиностанции продават горивото на цени в много широки граници. Но средната цена на бензина А95 е 3,01 лв., показват данни на специализирания сайт fuelo.net.

Според Живодар Терзиев до края на месеца и през октомври цената на бензина ще се задържи на настоящите нива и дори може да има леко понижени в размер на няколко стотинки. При дизела обаче ситуацията не е такава, заради по-голямото търсене.

За два месеца цената на бензина се понижи с близо 40 ст. за литър - от 3,40 лв. до 3,01 лв. Очакванията за рецесия в Европа и САЩ карат потребителите да намалят активността си, намалява потреблението на бензин и съответно цената му. Бензинът обаче не може да бъде използван за отопление и търсенето му е по-малко.

На пазара на горива на едро разликата в цените на бензина и дизела през годините винаги е било 50-100 долара за тон. А сета стига до 180-200 долара. Причините за това са много, но основната е войната в Украйна, коментират хора от бранша, които “Труд" потърси за коментар. От всеки тон нефт произвеждат по-голямо количество бензин отколкото дизел.

А търсенето на дизел е много по-голямо. Освен, че камионите са на дизел, това гориво може да бъде използвано за отопление. А освен това от целия регион изнасят горива за Украйна, и то предимно дизел.

В България рафинерията в Бургас работи на пълния си капацитет и проблем с доставките на горива няма. В момента около 90% от продаваните горива в страната са от бургаската рафинерия, казаха хора от бранша.

В Гърция, Румъния и Турция обаче ситуацията на пазара съвсем не е същата. Ако български търговец потърси дизел от съседните ни страни може да се окаже, че не може да договори търсените количества, или цената ще бъде значително по-висока. Причината за това е големият износ за Украйна.

В момента цената на едро на бензина е около 2,50 лв. за литър, а на дизела е 3 лв., показа проучване на “Труд" за ситуацията на пазара. Преди горивата да достигнат до крайния клиент към тези цени на едро трябва да бъдат добавени разходите за складиране и доставка до бензиностанциите в страната, както и за издръжка на самите търговски обекти.

Повечето бензиностанции продават по 2-3 хил. литра горива на ден и с надценката за тях трябва да плащат заплати, ток, поддръжка на оборудването, касовите апарати и т. н. Но има и бензиностанции в по-малки населени места, които правят оборот от 1000 лв. на ден.

В резултат на конкуренцията цените на бензина и дизела се понижават през последните седмици. Но между цените на различните бензиностанции има разлика. Много хора зареждат в предпочитана от тях бензиностанция без да се интересуват, че горивата са няколко стотинки по-евтини на съседната.

Много хора слагат газови бутилки на колите си и минават на пропан-бутан заради ниската цена. Причината за това е, че пропан-бутанът (LPG), е три пъти по-евтин от бензина и дизела.

Средната цена на пропан-бутана е 1,13 лв. за литър, показват данни на сайта fuelo.net. Но цените на горивото са в много широки граници - започват от 0,99 лв. и стигат до над 1,50 лв. за литър. Заради голямото търсене и почивния ден в четвъртък, който много хора обединиха с уикенда, за да пътуват, някои бензиностанции останаха без пропан-бутан.

Доставките на пропан-бутан вървят по план, и ако има места, на които временно е спряла продажбата, това се дължи на логистични проблеми, коментирал за “Труд" председателят на Българска петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Само заради отпадането на акциза за пропан-бутана цените се понижиха с около 20 ст. за литър. Заедно с отстъпката от 25 ст. за литър хората могат да зареждат пропан-бутан за 80-90 ст. за литър. Цената е адски ниска и хората преминават на пропан-бутан. Но камионите, които зареждат бензиностанциите с горивото, са същите, както през лятото. А резервоарите на някои бензиностанции са малки и при повишеното търсене се налага да зареждат по-често.

Ниската цена може да накара някои хора да използват пропан-бутан за отопление през зимата, а фирми да го използват в производството си. Затова през зимата търсенето на горивото може да нарасне.


Още по темата: общо новини по темата: 726
29.03.2024 »
11.03.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
20.02.2024 »
20.02.2024 »
предишна страница [ 1/121 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на myzrael
премахни филтъра

0
 
 
Тоя бот що лъже за цената на петрола??? Сорт Брент от който не зареждаме но по неговите цени се водим е 95$ в момента според същия сайт фуело... Къде са 180-200 къде са 95
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: