ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Дончев: За всяка една от спрените обществени поръчки има основание да бъде спряна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:23 / 20.03.2016Коментари (0)2505
©
Правителството не спира обществени поръчки заради недостиг на средства в държавата. В началото на годината приходите в хазната дори са по-високи спрямо заложените в бюджета. Това коментира пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

"В нито една от спрените обществени поръчки някой си е позволявал да коментира полезността и нуждата от това, което трябва да се достави, изгради и т.н. Проблемът е друг - ако по отношение на всяка една от процедурите витаят каквито и да е било съмнения с различна степен на обоснованост, може би не е работа на администрацията да реагира, но пък е работа на политическото ръководство да даде адекватна реакция на подобни възникнали съмнения", заяви Дончев.

За всяка една от спрените обществени поръчки има техническо и формално основание да бъде спряна, каза още той.

"Това не е нито първият, нито някакъв уникален случай със спиране на обществени поръчки. Обществени поръчки са спирани и преди това. В тази конкретна ситуацията спирането се обагри много политически и се натовари емоционално, по причина, че задача за част от големите поръчки, около които имаше съмнения, беше дадена от министър-председателя.

Тази практика, която се използва в момента, е безспорно необходима, но наред с това е и опасна, доколкото натоварва политическото ръководство с едни свръхочаквания. Утре на някой няма да му хареса някаква процедура по някакви негови съображения, и ще има натиск към съответния министър или към ръководител на дадено ведомство или към министър-председателя да спре поръчката и затова подобна практика е до голяма степен необичайна.

Именно по тази причина това, което правя аз в момента, това, което беше направено на ръчен режим на режим на механично управление от министър-председателя и министрите, да се превърне в рутинен ангажимент на самите администрации, които в крайна сметка е редно да го правят. Когато има нещо нередно - да реагират.

Фокусът на усилията ни е да открием грешките не когато са се случили, а преди да се случат, защото тогава няма щета. Освен това дисциплиниращият ефект е много по-силен", посочи той.

По повод конфликтите между ГЕРБ и ДСБ, Дончев изрази мнение, че той няма да има пряко отношение като чиста работна атмосфера в правителството.

"Ритъмът и режимът в кабинета са изключително работни. На ниво политически емоции ситуацията е съвсем различна. Това, което се случи, не бих казал, че е нещо изненадващо и ново.

Лошо е, когато политическата истерия се превърне в норма, което се случва последните седмици и месеци. В политиката трябва да има сблъсък, критичен тон, дебат, но това е различно от перманентна политическа истерия, от това не печели никой - нито политическите сили, които се опитват да докажат всяка, че е по-добра от другата, най-малко печели гражданинът", подчерта той.

Относно възможността за предсрочни избори, Томислав Дончев заяви, че ако някой има чисто политически интерес от едни предсрочни избори, надявайки се да подобри резултата си, това е ГЕРБ. "В същото време на нас се пада ролята да сме търпеливи и да крепим ситуацията такава, каквато е. Предсрочните избори не са изгодни за страната особено сега", заяви Томислав Дончев.

Според негощетите от бежанската криза са по-скоро политически и свързани със сигурността.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: