ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Доц. Тонев: В 47-то и 48-то НС се нагледахме на училище по политически хватки и измами
Автор: Йоланда Пелова 12:25 / 31.01.2023Коментари (0)1294
©
Доц. д-р Антон Тонев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Смятате ли, че повишаването на цената на таксата при личните лекари ще повлияе на качеството на услугата, която получаваме? 



Първо трябва да дадем малко информация какво представлява тази такса, така наречена потребителска такса. Това не е форма на приход за колегите лични лекари. Това е една форма на самоучастие, което винаги трябва да бъде така да се каже в минимални граници, с което да се случва една форма на автоконтрол на ползване на здравната услуга на личните лекари, т.е. да не се свръхупотребява и да не се злоупотребява с нея. Това е функцията на тази потребителска такса и тя никога не е била залагана като перо в бюджет или приход, върху който личните лекари да могат да правят своите сметки така да се каже, и да се отъждествява доколко тяхната практика е успешна.

Тази потребителска такса, тя е разделена на няколко компонента. Пенсионерите плащат една стойност, останалите здравноосигурени лица заплащат пълната й стойност от 2,90 лева, а прегледите при децата фактически са безплатни, т.е. при тях не се дължи потребителска такса.

Тези условия са застинали във времето от 2014 г., а от 2014 г. насам са се натрупали доста инфлационни моменти, които са променили самите финансови отношения, и ние вече разполагаме с доста по-сериозни средства, имаме възможност да отделяме повече от бюджета. И всъщност, за да може да се осъществя този инструмент, има нужда от някаква динамика. Дали сега точно е времето да се случва това нещо, доколко да се случва, има различи гледни точки.

От "Продължаваме промяната“ принципно изказваме подкрепа към колегите лични лекари, защото във Франция за една година те съобщиха за доста тревожни тенденции, които са трайни през последните 10 години, и наистина реформата няма закога да бъде отлагана. Т.е. всяка една адаптация към променените условия е в полза на запазване на тези неблагоприятни тенденции и трябва да бъде задействана при първа възможност. Ние няма как да предположим кога ще имаме благоприятен момент да наваксаме пропуснатото в последните 10 години.   

По принцип е така, да. Но, доц. Тонев, ако трябва да обобщим, какво покрива настоящата такса от 2,90 лева? 



Отново казвам, ние влизаме в един разговор, в който питаме кому е нужна, какво толкова ще спечелят. Не е това идеята на тази потребителска такса. В модерните, в развитите здравни системи самоучастието с минимална, със символична част от разходите за получаването на продукта "Здраве“, това е заложено във всички здравни системи. Това е форма на автоконтрол, на самоконтрол, в който пациентът да не търси лекар понякога.

Тъй като медицинската услуга, това е една висококвалифицирана услуга, това е една услуга, която изисква много усилия, много отдаденост, за да може да се прилага ежедневно и качествено. И тази форма на автоконтрол служи за това да не търсим тази услуга понякога, когато се чувстваме така да се каже потиснати, когато имаме нужда просто да поговорим с някой, тъй като това е една скъпа услуга и нейната функция е съвсем различна.  

Като се има предвид стандарта на живот в България, каква според вас е най-приемливата такса за посещение при личен лекар днес? 

Има няколко различни гледни точки. Едната гледна точка е на колегите лични лекари, които искат тя да бъде фиксирана като процент от минималната работна заплата, което хвърля сумата някъде около 8 лева. Аз лично не съм привърженик на такова рязко покачване от 2,90 на 8 лева. Аз по-скоро бих подкрепил и от "Продължаваме промяната“ изказваме такова мнение – бих подкрепил един план за постепенно наваксване на тази такса, която наистина е замръзнала. Практически кажете ми един друг разход в нашата държава за каквото и да е, от която и да е сфера, който да е замръзнал на ниво 2014 г. със закон? И само промяната в закон да позволи тази сума да бъде адаптирана към променените икономически условия в България. Т.е. за да мога да отговоря кратко – подкрепяме план за постепенно увеличаване, което да достигне едни по-съвременни и по-адаптивни стойности в сравнение с тази, която е била през 2014 г. 

Смятате ли, че при такса 2,90 лева можем да стигнем до едно свръхползване на услугата? 

При всички случаи, когато един инструмент застине във времето, а всички други икономически условия напредват по правилата на икономическите закони и инфлацията, и увеличението на приходи, той започва да отслабва, да губи своята адекватност. Така че може би не е правилно всяка една година или на всеки 6 месеца ние да адаптираме тази сума, но все пак в някакъв период това нещо трябва да се случва.

Пак казвам, тя е замръзнала на ниво 2014 г., от която доста неща са се променили, разбира се, в добра посока – на увеличаване на пенсии, на приходи, на средна работна заплата. Така че подкрепяме. Това е само от една от мерките, които биха забавили тенденцията на трайно повишаване на средната възраст при личните лекари, на липсата на млади колеги, които да искат да работят. Ние трябва да започнем да наваксваме, да променяме системата сега, защото това е една бавна, консервативна система, при която добрите практики ще дадат резултат чак след няколко години, а не още утре или в другиден. 

Как виждате вие решението на проблема с недостига на общопрактикуващите лекари – сериозен проблем? 

Абсолютно сериозен проблем е. Той бавно, капка по капка се е трупал в последните 10 години. за съжаление, няма абсолютно нито една адекватна според нас мярка, която да се е опитала да стопира и да забави този процес. Единственото, което се е правило, е да се увеличават някакви услуги, с които да се наваксва инфлацията, да се казва "Ето ви малко повече пари, ето ви малко повече пари“. Това не е проработило. Миналата година направихме една анкета сред завършващи студенти по медицина и млади лекари и зададохме въпроса "Какви биха били причините, заради които вие да останете в България и да искате да развивате своята кариера в България?“.

Разбира се, аргументът с адекватно заплащане беше на първо място, но ми направи впечатление, че съвсем близко като проценти, почти със символична разлика беше отговорът "Условия за кариерно развитие“. Една от реформите, които ние задължително трябва да направим, е да изсветлим, да направим прозрачна нашата здравна система, за да може всеки един завършваш студент по медицина да знае, ако положи определени усилия, ако извърви определени стъпки, тези негови усилия до какво кариерно развитие ще послужат. Няма да спестя на нашите слушатели, че много често има съмнения за приятелски отношения, за близки отношения, за роднински отношения, които всъщност блокират кариерното израстване на много млади лекари и млади специалисти, които имат качества, но практически те биват оставяни като резерви във всеки един конкурс и във всеки един процес на израстване и специализация. 

Да. Сега разговорът ни ще продължи в една друга посока. за политика ще си поговорим малко по-подробно. Доц. Тонев, какво ви кара да си мислите, че заедно с "Демократична България“ бихте постигнали успехи? 

Първо идеята е ние да не ограничаваме рамката, в която различни политически партньори биха намерили своето място и биха дошли на една платформа, в която техният глас, който в последните години или две или не е бил чут, да може да се чуе и техните каузи да влязат в дневния ред на обществото, като по този начин ние бихме придобили една водеща роля, една водеща сила в налагането на дневния ред. Един от недостатъците на самостоятелното явяване на "Продължаваме промяната“ на последните парламентарни избори беше, че второто място, което показа един много добър резултат, не ни помогна да бъдем факторът, който да определя дневния ред.

И вие видяхте, макар и в краткия живот на 48-то Народно събрание, се приеха някои ключови закони, които бяха изцяло в полза на водещите сили, на ГЕРБ, на ДПС, които създадоха свой собствен дневен ред, който нямаше нищо общо с дневния ред на обществото, което търсеше реформи, търсеше нов бюджет, искаше да се справи с последиците на международната криза, на икономическата криза. Но въпреки това, ние в отделни дни просто пропилявахме времето на Народното събрание единствено и само да угодим на политическия интерес на някои партии. Ето защо, подавайки ръка към нашия партньор, с който сме били заедно в този бой и подавайки ръка и към други партньори, които искат да помогнат, едни добри сили, едно реформаторско общество да се събере – има и исторически такива модели в нашата доскорошна история, с които ние да покажем на статуквото, че не може да продължаваме повече така, че България има съвременни проблеми, които както допреди малко говорихме за здравеопазването, няма кога повече да бъдат отлагани.

Разбираме останалите политически сили, че за тях е много важно тяхното политическо оцеляване, но това не е дневен ред на нашата страна и ние трябва да вървим заедно с останалите страни в Европа в една посока, в която да подобряваме икономическото си положение, да подобряваме здравното си положение, защото това са съвременните проблеми.  

Доц. Тонев, обаче едно от последните изказвания на Бойко Борисов гласи, че "Какъв факт е това – когато ще гласуваме съдебната реформа, Христо Иванов има по-важна работа и го няма в залата, а Кирил и Асен ги няма също в залата? Ние им работим, а те висят по парапетите“. 

Това е поредната "борисовка“, абсолютно нещо невярно. Има създадена организация, има внесен законопроект. Имайте предвид, ние се нагледахме в 48-то, пък и в 47-то Народно събрание на едно училище по политически хватки, маневри, шикалкавене, буквално измами, в които се обявява публично един политически лозунг как нещо иска да се случи, и в последния момент точката от дневния ред изчезва или става последна с ясната идея, че тя няма как да бъде разгледана. Имаме в литературата един много добър израз, който дава оценка на всички тези изказвания и той е "По делата е ги познаете“. Ако подредим 10 действия на партия ГЕРБ и Бойко Борисов, те и десетте ще бъдат абсолютно еднозначни и в разрез с това, което е било.

Целите се високо сега – в първото място, за предстоящия вот, но с каква цена? 

Цената е същата, каквато е била досега – да излезем с лицата си пред българското общество и да заявим ясно, че ние не желаем да бъдем част от статуквото. Не желаем да стъпкваме и да замитаме реалните, настоящите проблеми, които ги има. Влизаме в един непопулярен от политическа гледна точка разговор за увеличаване на потребителска такса. Политическото говорене, популизмът предполага ние да се правим, че не съществува такъв проблем, но честното, искреното поведение не позволява това нещо.

Ние заставаме, аз лично заставам редом до колегите лични лекари, които са дали този зов и казвам: сега е моментът да говорим за вашите проблеми. По същия начин ние трябва да говорим за сегашните проблеми в нашата страна, а не за това, което популистко или политически угодно за оцеляването на този или онзи вечен политически лидер.


Още по темата: общо новини по темата: 813
28.06.2023 »
24.06.2023 »
02.06.2023 »
29.05.2023 »
13.05.2023 »
09.05.2023 »
предишна страница [ 1/136 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (882) 16%
Спас Гърневски (789) 14%
Д-р Иван Чомаков (538) 10%
Славчо Атанасов (1443) 26%
Иван Тотев (1473) 26%
Здравко Димитров (484) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: