ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Директор: Жалете педагозите, разболеят ли се 25% от учителите, образователният процес свършва
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:25 / 16.11.2020Коментари (0)3678
©
Жалете педагозите, ако продължаваме с този егоизъм, може да направим учебната година трудна, заяви пред "Монитор" директорът на 51-во СУ "Елисавета Багряна" в София Асен Александров.

"В момента присъствено учат учениците от 1-ви до 5-и клас. За начален етап всичко протича нормално, имахме карантинирани паралелки, но те вече се върнаха. Така и ще продължим - ще се въртят. От 6-и до 12-и клас са в дистанционно обучение по решение на областния щаб. В пети клас разрешихме на децата, чиито родители се притесняват, да не идват и ще могат да се включат в т.нар. хибридни часове. С камера те виждат какво пише учителят на дъската, чуват въпросите на съучениците си, а от вкъщи също могат да се включат, ако им дадат думата. Петък в единия пети клас имахме 18 деца присъствено и 20 онлайн, в другия бяха 20 на 10. Това облекчи малко опасността", обясни процесът на работа директорът.

По думите му за учителите, които преподават и на 5-и клас и са в училище, е малко по-трудно. Те са хибридно с един клас, а след това имат часове и с по-горните класове онлайн. "Различен е урокът, когато си само присъствено, само онлайн или смесено. Когато класът е в хибридно обучение, учителят говори с децата в стаята и тези вкъщи, трябва да внимава да не закрива камерата", допълни Александров.

Той сподели още, че 17% от учителите са болни, 5-ма от тях са с коронавирус, а една учителка е в болница с кислород. "Имам две болни учителки - начални, трудно намерих заместници. Търсим такива до края на годината по български език. Няма откъде да се намерят заместници", каза още директорът.

По думите му много от учителите, въпреки че са болни, се включват онлайн. "Учителят знае, че трябва да премине даден материал. Това им е животът. Той си казва, че ако пропусне 10 дни, няма как да се навакса. Една колежка, математичка, която е болна, ме попита дали може да преподава дистанционно, за да няма загуби за класа й. В същото време майка на ученик се оплаква, че дава трудни задачи на контролното. Не държим да ни ръкопляскат, а да имат уважението към нас, да намалят малко изискванията си. Учителите трябва да се чувстват оценени, тогава дават много повече от себе си. Нека родителите да оценяват какво правят учителите. Трябва да я има тяхната подкрепа, защото в противен случай ни връзват ръцете", помоли Александров.

"Родителите считат, че ние сме гарантирани, но това не е така. В момента, в който се разболеят 25% от учителите, образователният процес свършва. Жалете педагозите. Моля родителите за разбиране, съпричастност. Ако продължаваме с този егоизъм и с това разделение, може би ще направим учебната година трудна, да не кажа нулева. По някои предмети дистанционното обучение може да се получи много добре, но по други има нужда от присъствени часове. Лекарите колко време повтаряха да се пазим, да носим маски, вече няма кой да обслужва леглата в болниците. Не трябва да се случва същото и с учителите. Трябва да бъдем по-задружни, да се проявява загриженост към учителите – родителите да не пускат децата си болни, децата да носят маски. В цяла Европа се прилага тази мярка, само в 3-4 страни са хлабави мерките като в България", допълни Асен Александров.

От петък всички ученици до 5-и до 12-и клас трябва да бъдат с маски в час, каза още директорът. "Те спазват това. Пуснах анкета сред родители, директори, учители в цялата страна, вече има към 2500 отговора за маските в класните стаи, за да видим нагласите. Около 75-80% от учителите подкрепят мярката за 5-12-и клас. От другата страна са родителите, които искат присъствено обучение, но голяма част от тях са против маските. Около 40% от родителите към момента смятат, че носенето на маски или шлемове не би подобрило здравната безопасност в класната стая", каза Александров.

Според него в училище е по-добре да се продължи с хибридно обучение. "Например на четна седмица четните номера са на училище, а на нечетна – нечетните. Така ще намалим наполовина учениците в гимназиален и прогимназиален етап. С редуване на различните випуски пак ще бъдат по 30 души в класната стая. Хибридният модел е най-хубавият, но и най-трудният. Ние се подготвяме още от лятото, когато на всички им се видя сензация", предложи още той.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: