ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Детето играе на брега в локва, в която плуват три фаса и някаква кафеникава пяна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:19 / 10.08.2022Коментари (4)7814
©
Обичам Българското Черноморие по сантиментални причини. Влюбвала съм се на него и в него, спала съм в спален чувал на пясъчните му плажове, гледала съм кървавата му луна да си ляга зад птичите гнезда в тополите, броила съм звездите над Китен и дори съм лежала във варненската болница.

С него са свързани едни от най-топлите ми спомени от детството, когато огромни тумби деца обикаляхме къмпинга с динени фенери и импровизирани костюми, разказвахме си страшни истории край огъня, на който се печеше току-що уловен морски кефал, и играехме сантасе в палатките, докато навън беснееха могъщи бури.

Затова, когато след няколко години гръцки изневери се отправих към нашето море, освен с тревожност, бях изпълнена с вълнение и сладка носталгия.

Няколко часа опити за оцеляване на магистралата по-късно, пристигаме в Синеморец, който помня като романтично диво селце, с бар "Кораба", на който човек може да изпие няколко ледени бири и да съзерцава вечната меланхолия на черното море.

Настаняваме се в гигантски хотел над Бутамята, а от балкона се вижда плажът, в сравнение с който Копакабана е слабо населена пустиня. Сядаме да вечеряме в ресторанта на хотела, само дето не сядаме, защото до ресторанта има басейн и след един час неравностойна борба с тригодишното ми дете, то се съблича чисто голо, гмурва се в студения басейн и започва да киха. Мъжът ми започва да пие мента, глог и валериан.

След кратка истерия и известно чудене дали да не поемем обратно откъдето сме дошли още в този момент, оставаме да преспим. Не върви да се предадем така позорно - след късмета да не ни удари тир, изпреварващ друг тир.

На другия ден слизаме на закуска, където младеж с вид на човек, който е отишъл да работи на морето за месец, за да спести пари за 48-годишно БМВ с газова уредба, пие фрапе, изтегнат на един стол. Това е сервитьорът, който ни посреща с новината, че сме закъснели и че е останала само континентална закуска.

Поръчваме я и отправям учтива молба да разпънат чадъра над масата, тъй като слънцето е убийствено.

Уви, не може, защото имало риск да се появи вятър и да отвее чадъра. Омазваме се със слънцезащита фактор 187 с коластра от белорък гибон за гладка кожа и равномерен тен и се отправяме към плажа.

Въпреки че приятели са ме предупредили да не стъпваме на Бутамята, решаваме да живеем на ръба и отиваме точно там, тъй като е най-близо до хотела.

Още докато приближаваме плажа, мъжът ми започва да се оглежда наоколо сякаш е на ничия земя и да дава на заден ход с поглед на теле, влачено към кланица.

Подкрепям го лекичко и просваме кърпа сред цветна феерия от десетлевови чадъри и биваци, под които хиляди хора с лъщящи тела попиват смъртоносни ултравиолетови лъчи.

Детето вади кофи, лопати, пояси, плувки и водни пистолети и се отправя към брега, а мъжът ми крещи след него "Не!" с такова отчаяние, че за момент решавам, че се опитва да го спре да скочи във вълните от двайсетметрова скала. Водата прилича на китайска люто-кисела супа с всевъзможни предмети. Докато ровя в раницата за рескю капките на д-р Бах, се опитвам да възстановя семейната хармония с приказки как всичко е наред и "не е толкова мръсно".

Уви, точно толкова мръсно е. След като съпругът ми отбелязва, че хората на плажа били грозни, отварям уста да му кажа, че е неприятен сноб, но виждам, че детето играе на брега в локва, в която плуват три фаса и някаква кафеникава пяна.

Няма друг начин да преодолея гледката, освен с бира. Отивам до най-близкия бар, в който има 5-6 клиенти и 11-12 келнери с тениски "Цици има по целия плаж, пици има само при нас". Усмихвам се на класическия черноморски лаф и поръчам две бири. Уви, не ни болят главите единствено от немска бира, но такава няма. Карам през просото и взимам Stella, не съм достатъчно смела за наливна.

Решавам, че няма да мисля за болести, но келнерът идва с бирите и се завира на милиметър и половина от лицето ми, за да ме пита дали искам чаши. Не искам чаши, не искам и ковид за трети път.

Искам да чета Джоун Дидиън в стерилна стая, но хей - морето и пясъкът ни чакат. Последният вече е в устата на детето, а мъжът ми го полива с вода, бърше го с мокра кърпичка и си скубе косата едновременно.

Сядам в кочината и отварям "Годината на магическото мислене". Време е поне литературно да се подготвя за болести и смърт.

* Материалът е на Цветелина Вътева и е публикуван в "Булевард България"


Още по темата: общо новини по темата: 936
14.08.2023 »
08.08.2023 »
21.07.2023 »
01.11.2022 »
28.10.2022 »
17.10.2022 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Gjul Bahcha
премахни филтъра

+2
 
 
Густо! Абсолютно точно. Прекрасна природа и само кауни. Обичам си го, строя в момента в Странджа, понеже пролет и есен е прекрасно, ловя риба с лодката, но почти всички "печалбари" са прости, прости и гнусни кауни. Даже в момента пиша от Гърция след огромната и изключително вкусна закуска. Разликата е покъртителна.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: