Дерматолог: Всеки шести случай на рак на кожата може да се избегне

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:11 / 06.07.2018
7184
16% от случаите на рак на кожата могат да бъдат избегнати, ако се обръща повече внимание на бенките и  кожните новообразувания. Това сподели за тв "Черно море“ дерматологът д-р Янита Михайлова. Поводът бе началото на лятото и риска от излагане на вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. При поява на нови бенки и новообразувания трябва задължително да се потърси консултация със специалист, за да се отхвърли евентуална лоша диагноза.  

Слънцето е благодат и ни снабдява с витамин Д, но трябва да се възползваме от него в разумни граници и в безопасно за кожата време, бе категорична д-р Михайлова. Най-добре е това да става преди 10 ч. сутринта и след 16 ч. следобед, когато ултравиолетовата радиация е безопасна.  

3 са основните фактора, които влияят на състоянието на кожата – прекомерното излагане на слънце, повишената влажност и замърсената градска среда (автомобилни газове, дим от промишлени предприятия) и други. Във връзка с това дерматокозметичният бранш разработи т.нар. сити кремове, които осигуряват надеждна защита. Преди обаче да отидем в аптеката, трябва да се консултираме задължително с дерматокозметик или дерматолог, обясни д-р Михайлова. Нейните съвети са в началото на лятото да се ползват кремове с висок слънцезащитен фактор – 30, 40 или 50, за лице и тяло, докато кожата привикне. Т.е., до почерняване или хващане на тен, което е естествена бариера. След това може да се използва крем с по-нисък фактор. При децата следва да се осигури максимална защита, каза още дерматологът.  

Д-р Михайлова добави, че светлата кожа продължава да е критерий за красота и затова не разбира защо около абитуриентските балове тийнейджърите ходят масово на солариум. Друга тенденция е използването на автобронзанти, особено от бодибилдъри, сватбари и абитуриенти.Те съдържат химични елементи и трябва да се ползват епизодично, ежедневната им употреба е токсична за кожата, поясни дерматологът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).