ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Делът на ромите висшисти у нас нараснал 6 пъти за 10 години
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:39 / 20.01.2021Коментари (1)1278
© Etnosi.com
Делът на ромите, които завършват висше образование у нас, е нараснал 6 пъти през последните 10 години, но все още е малък. Регистрира се спад на неграмотността, особено сред онези, които не живеят в сегрегираните квартали. Това показва представително проучване, извършено от "Глобал Метрикс“ по поръчка на Тръст за социална алтернатива. В изследването, което е извършено по методология на Програмата за развитие на ООН, са участвали 4100 лица от 140 различни населени места в България. При направената допълнителна извадка, проследяваща тези разлики при роми, които живеят в смесени квартали, се отчита грамотност от 92%, което изследователят коментира като много близко до средната стойност за страната.

"Географски е най-зле там, където има големи гета с големи проблеми“, коментира по БНР Алексей Пампоров, представител на тръста. Това не е моментно проучване на нагласите, проследява се житейската история на няколко поколения, уточни в предаването "Хоризонт до обед“. Целта е да се съпоставят данните за десетгодишен период и да се отчетат разликите.

Колкото повече години прекарват ромските деца в детска градина, толкова по-висока е вероятността да завършат средно или висше образование, гласи друг от изводите на изследователите. Делът на завършилите висше образование е два пъти по-висок сред ромите, които са посещавали детска градина. "Изключително важно е да се осигури достъп на ромските деца до детски градини, тъй като имаме много нисък обхват там – около 25-30%, това варира в страната. Държавата трябва да инвестира в този посока“.

Заетостта на ромите за десет години се е увеличила от 19% на 45%, показва националното проучване. Професионалните гимназии са много добър ключ за интеграцията, а увеличаването на годините в образователната система действа като превенция срещу ранните бракове, обобщи Алексей Пампоров.

Единствената негативна тенденция, която регистрира изследването, е засилването на образователната сегрегация. От 31% през 2011 година в момента 47%, или почти половината ромски деца, учат в училища, в които има само ромски деца, коментира Алексей Пампоров. "Говорим за един абсолютно неприемлив и в европейски, и в глобален аспект феномен“.

Национално представително проучване за образованието и реализацията на ромската общност от края на 2019 година и началото на 2020 година показва, че ромите са увеличили своето участие в образователната система – като обхват на учениците и в средното образование, и във висшето образование.

"Много позитивно са се променили всички нагласи, така че да учат и момичета, и момчета. Изключително позитивни промени се регистрират“, коментира още Пампоров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на raziel_pld
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: