ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Дечев: Поисканите имунитети на Борисов и Петков създават впечатление за реваншизъм
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:34 / 10.06.2023Коментари (2)2404
© bTV
"Премахването на фигурата на главния прокурор е възможно, но радикално решене“, каза заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев.

"Това, което мога да кажа, като впечатлените по предсрочното освобождаване на Гешев е, че оставаме с неприятно впечатление всички, които сме гледали заседанието на ВСС. Едни хора, които до вчера защитаваха главния прокурор, станаха негови критици. В обществото остава неприятно съмнение кои са истинските причини за това обръщане на 180 градуса“, посочи Дечев.

По думите му това е третото искане за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. "Част от магистратите, които искат да бъде освободен заявиха, че е имало натиск от върху тях. Може да приемем тяхното обяснение, че под натиск са оттеглили искането си, а другото обяснение е, че оформящото се мнозинство във ВСС са осъзнали, че първото искане на шестима ще изисква повече време, докато второ искане е на четирима прокурори, то се отнася до нещо, което не изисква събиране на толкова доказателства – за едни думи изречени от главния прокурор“, подчерта той пред bTV.

"Моите впечатления са, че в първото и второто искане имаше далеч по-сериозни искания за освобождаване. Тогава направиха всичко, за да го запазят. Сега същите тези хора са способни за някакви по-леки причини да действа наистина сериозно, да наложат сериозна санкция, като предсрочното освобождаване“, каза зам.-правосъдният министър.

"Има надбягване на две процедури. Едната е тази, а другата е определени искания за сваляне на имунитет във връзка с досъдебни производства, включително сигнали, за които дълги години не са се образували досъдебни производства“, посочи Дечев.

По думите му на предстоящата среща в Брюксел, на която ще участват с Гешев, очаква главният прокурор да говори за процесите у нас и за опитите за отстраняването му. "Около една година Иван Гешев има дипломатическа активност, кое не е типично за един главен прокурор. На моменти се държи като външен министър, но вероятно има надежда, че по някакъв начин в САЩ и ЕС ще намери закрила. Съмнявам се да я намери“, заяви Дечев.

"Има проблем, че всичко е свързано с неща, които се говоря от години, а сега изведнъж прокуратурата се задейства. За къщата в Барселона прокуратурата нямаше сериозна реакция. Чакахме превод на 200 страници от испански в продължение от над една година. Случаят е отпреди пет години. Как така изведнъж, сега в послания момент, след като ГЕРБ и Борисов решиха да подкрепят закона на МП, как изведнъж главния прокурор реши да е активен. Това създава впечатление за реваншизъм, за липсва на безпристрастност, което не е добре за правовата държава и обществото“, заяви заместник-министърът на правосъдието в отговор на въпрос как би коментирал исканите имунитети на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на "Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Докладът за върховенството на закона в България ще излезе през юли, има чернова, но заместник-министър не знае какво пише в нея, защото я получил в послания момент.

"Но мога да кажа за решените на комитета на министрите към Съвета на Европа, който пряко следи за изпълнените по делото Колеви и там за първи път има толкова положителен доклад, че изпълняваме решението Колеви, което се отнася до правомощията и статута на безотговорност на главния прокурор, свързан с механизма, койот НС прие“, подчерта Дечев.

По думите му представителят на Нидерландия направил изключително положително изказване.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Когато една или няколко структури не си вършат работата! Процеса на заяждане стига да реваншизъм! Има Конституция! Има и Законодателство! Има и Кодекс за професионална етика на Магистратите! Кой и защо не се съобразява с тези за да наблюдаваме Беззаконието което се вихри из всичките тези структури? На всяко едно ниво в структурите на тази Държава! И не е само Главния прокурор причината!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: