ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Децата у нас все повече затлъстяват, приемали много мазнини
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:25 / 13.08.2014Коментари (9)8089
©
Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с Регионалните здравни инспекции, проведе изследване при национална представителна извадка от 3 353 деца на 7-годишна възраст, в първи клас.

От 28% през 2008 г. наднорменото тегло достигна 30,5% през 2013 г., като от тях делът на децата със затлъстяване се е увеличил от 12,3% на 13,9%. Получените данни са без статистическа значимост. Важни фактори за увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването - един от сериозните съвременни здравни проблеми, включително и за България - са нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност.

"Балансираното и здравословно хранене в съчетание с оптимална физическа активност са необходимо условие за осигуряване на добро здраве, оптимален растеж и развитие на децата и юношите - възраст, в която се формират навиците, свързани със здравословния начин на живот", казва проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика.

Една от основните причини за затлъстяването е прекомерната консумация на мазнини. Те са необходими за човешкия организъм, но консумацията на голямо количество от тях, особено наситени мазнини, води до наднормено тегло и затлъстяване. Освен мазнините, които се добавят в храните (масло, олио и др.) и видимите мазнини в месото, в някои храни се съдържат и "скрити" мазнини - например чипс, снакс, торти, колбаси, пържени закуски, сосове, салати с майонеза и др.)

Ако сравним една традиционна закуска - например, сандвич с 2 филии бял хляб (60 g.), масло (20 g.), шунка (40 g.) и кашкавал (20 g) и 30 g зърнена закуска с пълнозърнести култури, ще установим, че в първата има 10% повече мазнини. В други две традиционни закуски - кифла с мармалад (100 g) със сладко (30 g) и принцеса от 2 филии бял хляб (60 g) с кайма (60 g) и кашкавал (20 g) - мазните са 13 и 17%, а в 30 g зърнена закуска с пълнозърнести култури, мазнините са едва 5%.

Доцент Дулева допълва още, че закуската е важна за успешния старт на деня и тя трябва да осигури около 20-25% от ежедневно необходимите на тялото енергия и хранителни вещества.

За осигуряване на здравословно хранене на учениците в България през 2009 г. Министерството на здравеопазването издаде Наредба № 37, според която здравословното хранене на учениците се постига чрез осигуряване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни, увеличаване консумацията на пълнозърнести храни, ограничаване приема на мазнини, захар и сол.

След влизането в сила на Наредбата за здравословно хранене на учениците се установяват положителни промени в предлаганите храни в училищните столове и бюфети. През 2008 г. 73,7% от училищата предлагат чипс и солени закуски; 76,5% - бонбони, сладки закуски, 68,2% - безалкохолни напитки със захар, 36,9% - пресни плодове, 30,7% - мляко. Пез 2013 г. предлагането е съответно 19% от училищата - чипс и солени закуски; 54,4% - бонбони, сладки закуски, 27,8% - безалкохолни напитки със захар, 85,9% - пресни плодове, 44,4% - мляко.

Наблюдава се значително намаляване на предлаганите храни, неподкрепящи здравословното хранене и повишаване присъствието на храни със здравни ползи. Повишено е предлагането на пресни плодове и зеленчуци, кисело, прясно мляко и млечни продукти, нискоминерализирани води, значително е намаляло предлагането на чипс, снакс, пуканки, сладкарски изделия, безалкохолни напитки, съдържащи захар.

Според препоръките за здравословно хранене за ученици на възраст от 7-19 години в България, разработени от Националния център по обществено здраве и анализи и Министерството на здравеопазването, препоръчва се ограничаване консумацията на мазнини, избягване на пържени храни, приемане ежедневно на мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини (1,5-2%); консумиране на постни меса; ограничаване консумацията на колбаси, сладкарски и тестени изделия, на продукти, съдържащи твърди маргарини.

Зърнените храни (хляб, макарони, спагети, ориз, царевица, овесени ядки и др.) и картофите са основни растителни храни за българина, които доставят хранителни вещества и основна част от енергията за деня. Пълнозърнестите храни са с нискo съдържание на мазнини и са богат източник на хранителни вещества - растителни влакнини, витамини и много минерални вещества, полезни за здравето.

Добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание на захар, съчетани с мляко или плодов сок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
мазнините са вредни..причиняват големи щети на организма, болести и обездвижване..Който ги няма се чувства по добре :)
+2
 
 
Мазнините са последното заради което може да затлъстеят. Но докато хората не разберат това, тази тенденция ще продължи.
+1
 
 
Може ли без глупости, доцент Дулева? Какво означава пълнозърнесто брашно? Каква е тази манипулация? Пълнозърнесто или не, във всички случаи това е брашно тип 500 и нищо друго! За получаването му се премахва обвивката на зърното и зародиша, остава едно голо нишесте, което сетне наричаме брашно! А ценните ферменти и витамини са в обвивката-трици, която непонятно защо се дава на животните?!?!?! Да плаче ли човек или да се смее??? Та от това нишесте лепило, пардон брашно тип 500!, се правят всички тестени изделия - хляб, кифли, банички, гевреци, бисквити, козунаци и т.н. пълнозърнести дивотии!!! Натаътък другата причина за затлъстяване са храните с много висок гликемичен индекс - термично обработените картофи, боб, месо и т.н. Да не говорим пък за фаст-фуда!!!
+1
 
 
те вс ве4ер гъубеци в1рят в 4алготеките и отслабват
+1
 
 
Да ходат на чалга и да шмъркат амфетамини и ще са слаби.
+3
 
 
Преди години също ядяхме мазна, сладка и вредна храна, но не спирахме да вършеем по улиците. За мен грандиозния, основен проблем е заблудата, че с разни "здравословни" коренчета и треви ще се замени 4-5 часове търчане като изоглавен. Няма да стане - просто ще си скапе човек организма.
+3
 
 
Заседяването се дължи на компютрите,не се спортува и ето последствията!А за нездравословната храна отдавна се говори,но нищо не се получава!
Aнонимен
на 13.08.2014 г.
+6
 
 
Захар + заседяване. Мазнините са жизнено важни за правилното функциониране на нервната система и нормалния растеж. Яжте месо, яйца, мляко, ядки и много плодове и зеленчуци + спорт. Ще топите килограми за часове и ще бъдете здрави и силни. Много тесто, сладки, шоколади, торти и гнусотии = проблеми със сърцето, умора, мускулна и полова слабост.
+5
 
 
Мазнините не са проблема,въглехидратите са,и то в прекомерни количества!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: